Psoriazisul, boala misterioasă care cauzează probleme sociale mai grave decât cele medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Valentin Pop vorbeste despre psoriazis  Foto: Angela Sabau
Medicul Valentin Pop vorbeste despre psoriazis  Foto: Angela Sabau

Psoriazisul, boala care afectează din ce în ce mai multe persoane, este una din cele mai puţin cunoscute afecţiuni, cel puţin atunci când vine vorba despre cauzele care o determină.

Medicii spun că, până în prezent, se tratează doar simptomele, dar cauza care o produce nu poate fi tratată, tocmai pentru că nu se cunoaşte. Este o boală inflamatorie cronică a tegumentului (a pielii), cu perioade de remisie (aparentă vindecare) şi perioade de acutizare.

”Psoriazisul este o boală de etiologie sau cauză neprecizată. Necunoscând-o, nu putem trata cauza, ca să preîntâmpinăm efectul. Ceea ce facem noi, de fapt, este terapie de moment pentru curăţarea leziunilor cutanate, mie îmi place să spun că, de fapt, cosmetizăm boala în realitate şi nu o tratăm în profunzime, necunoscându-i cauza”, explică dr. Valentin Pop, medic primar dermato-venerolog. Acesta mai arată că sunt afectate ambele sexe în egală măsură, cu o uşoară incidenţă mai mare la bărbaţi. ”Se crede că femeile ar putea fi apărate hormonal”, explică medicul.

Manifestarea bolii, o adevărată pacoste

Atunci când se manifestă psoriazisul, pe suprafaţa pielii, mai ales pe coate genunchi, suprafaţa de extensie a membrelor, partea exterioară a încheieturilor, toracele anterior, şi posterior, membre superioare, inferioare, inclusiv în pielea păroasă a capului, apar nişte pete acoperite de scuame, de culoare albă sidefie, groase, stratificate, şi foarte aderente.

”Aici există anumite semne clince pe care noi le folosim în diagnosticarea acestei boli, semnul Auspitz, Koebner şi Spermanţetul, sunt trei semne în diagnosticarea corecta a acestei boli”, mai spune medicul. Fiecare dintre cele trei semne determină un anume tip al afecţiunii. Prima, Auspitz, denotă ”leziunea chiuretată sau scărpinată” şi produce nişte picături de sânge, ca o rouă. Al doilea semn, aşa numitul Koebner, se manifestă prin apariţia unei leziuni de tip traumatism liniar, care se face accidental, cu ocazia unei operaţii sau a unei zgârieturi pe pielea aparent sănătoasă. Cel de-al treilea semn, Spermanţetul, se manifestă astfel: pe erupţia apărută pe piele, dacă se face o zgârietură, va lăsa nişte urme ca într-o lumânare de ceară, de aceea se mai cheamă ”semnul lumânării de spermanţet”. (n.r. – spermanţetul este o substanţă grasă de culoare albă, cu aspect de ceară, obţinută din craniul de caşalot, de balenă sau de delfin şi este folosită în cosmetică şi la fabricarea lumânărilor).

”Erupţia la început este pe coate, genunchi şi suprafaţa de extensie a membrelor corpului, dar ulterior se poate extinde şi să cuprindă toată suprafaţa. În funcţie de dimensiuni, de mărimea acestei plăgi psoriazice, sunt de dimensiuni mici, punctiforme, vorbim de formă clinică de psoriazis gutat. În forme clinice de dimensiunile unei monede vorbim de psoriazis numular, iar forme foarte severe, în care aceste plăci se unesc şi dau adevărate placarde psoriazice”, explică medicul dermato-venerolog. 

medic

Medicul Valentin Pop. FOTO: ANGELA SABĂU

Problemele psiho-sociale, mai grave decât cele medicale

În ciuda faptului că boala nu este nici contagioasă şi nici dureroasă, psoriazisul poate să creeze grave probleme de ordin psihic şi social. Aspectul neplăcut pe care îl dă pielii stă la baza unor situaţii din cele mai neplăcute pentru cei ce suferă de această afecţiune.

”Boala este foarte greu percepută şi foarte deformat înţeleasă de persoane neavizate. Foarte multă lume mă întreabă dacă această boală este contagioasă. Vă spun că nu este contagioasă, deci nu au de ce să le fie frică persoanelor din jur să stea în apropierea acestor bolnavi, să dea mâna cu ei, să se culce în acelaşi pat, că nu se îmbolnăvesc. Deci nu se transmite, subliniez, NU e contagioasă”, explică dr. Valentin Pop.

”Excluderea acestor pacienţi de către persoane care nu cunosc lucrul acesta duce la depresie psihică a persoanelor în cauză. Sunt foarte multe cazuri în care muncitorii se duc la patron şi spun <ori el, ori noi>, pe motiv că are această boală şi se tem să nu se infecteze, se tem să nu se îmbolnăvească. Dar asta este o mare mare greşeală. Pacientul cu această afecţiune ajunge astfel este o povară şi pentru familie, dar şi pentru cuplu. Au fost cazuri că s-a ajuns la divorţ din această cauză”, mai exemplifică medicul.

Exemplele date de acesta continuă cu cazul unui bolnav de psoriazis care a fost rugat să părăsească piscina, după ce ceilalţi clienţi au început să părăsească locul. ”Sigur că omul s-a simţit fantastic de rău. Am mai avut cazuri în care soţia nu-l mai suporta, pentru că toată casa era plină de crema pe care o folosea, ori de scuamele ce cădeau de pe pielea bolnavului”, continuă medicul, arătând că, din cauza acestei afecţiuni, cei suferinzi ajung să fie marginalizaţi de societate şi chiar de familie, ducând la sări de depresie, ori chiar la suicid. ”Deci partea asta psiho-socială este cea mai importantă latură a acestei boli, care de fapt nu este contagioasă şi nu ridică nicio problemă pentru persoanele din jur”, mai arată el.

Boala care apare ciclic

Evoluţia bolii este ciclică. Astfel, spune medicul, sunt perioade în care leziunile cutanate (ale pielii) se retrag şi pare că se vindecă, dar sunt şi perioade când boala evoluează foarte grav şi acut. Ce determină aceste schimbări, deocamdată, nu se ştie cu siguranţă. ”Pentru că în momentul de faţă se vorbeşte numai la nivel de teorie despre boală, sunt incriminate mai multe teorii: teoria infecţioasă, teoria genetică sau ereditară şi teoria psihogenă. În teoria psihogenă, factorul stres ar fi vinovat în agravarea acestei boli”, explică dr. Valentin Pop. Despre stres, acesta spune că e unul din cei mai periculoşi factori agravanţi. ”Stresul, în toate afecţiunile, dar absolut în toate, potenţează boala, nu o determină. Deci stresul va agrava orice formă clinică a bolii. Cea uşoară, de exemplu, va trece într-o formă clinică severă”, mai spune el.

De asemenea, mai spune medicul, există formele cele mai grave de psoriazis care atacă articulaţiile. ”Forma cronică de psoriazis a pielii dă şi leziuni articulare şi vorbim de artroza psoriazică. Câteva dintre formele clinice se agravează foarte mult, se înroşeşte toată pielea şi atunci, în limbaj medical, vorbim de eritrodermie psoriazică. Ca şi cei ce se ard, sau se opăresc, ca şi în cazul arsurilor, asta poate da insuficienţă renală acută, care poate duce chiar la deces”.

Tratamentul, pentru tot restul vieţii 

Tratamentul pentru psoriazis nu este complicat, dar nu este nici prea eficient, recidivele fiind frecvente la bolnavi. Tratamentul constă în două faze, prima e referă la înlăturarea scuamelor de pe piele, iar în a doua fază se încearcă reducerea petei roşii rămase în urma lor. ”Succesul terapeutic este dat de perioada de timp de sănătate aparentă a pielii. Cu cât perioada aceasta de sănătate a pielii este mai lungă, cu atât este mai eficient tratamentul. Asta poate să fie o lună, un an, cinci ani sau poate să fie două zile, trei zile şi iar să apară.Tocmai faptul că apare şi dispare poate duce la depresii psihice şi la lucruri necontrolate”, mai spune medicul.

Acesta spune că după tratamentul local, tratamentul medicamentos are mai multe faze. ”Sunt şapte faze de tratament, iar ultima este tratamentul biologic, care este de ultimă generaţie în tratamentul psoriazisului. Dar înainte de asta, folosim creme, unguente loţiuni, care conţin cortizon, uree, acid salicilic pentru decapare şi curăţare”, arată dr. Valentin Pop. Potrivit lui, dacă primele faze de tratament local nu dau randament, se trece la tratamentul medicamentos.

”În a treia fază putem să introducem puva terapia. Se folosesc unguente sau medicamente, după care se expun la ultraviolete”, explică el. Dacă, totuşi, niciuna dintre fazele de tratament nu se dovedeşte a fi eficientă, medicul spune că ultima şansă este tratamentul biologic. ”Tratamentul biologic constă în administrarea de imunoglobulină. E o fiolă mică de 1 ml, care se aspiră şi se face subcutanat. Sunt injecţii cu substanţe biologice care se administrează una pe săptămână, sau cu administrare una la două săptămâni, sau una pe trimestru, deci patru pe an. Acesta este cel mai eficient tratament pentru psoriazis”, mai spune medicul.

Dar este şi o condiţie, până să se ajungă la acest tratament trebuie să fie epuizate toate celelalte variante, din cauza faptului că această variantă de tratament, din cauza costurilor ridicate. ”O persoană neasigurată nu ar putea să-şi susţină tratamentul, pentru că e undeva peste 4.000 de lei pe lună. Dar persoanele asigurate beneficiază gratuit de acest tratament, în unităţi sanitare publice”, mai explică el. Eficienţa lui este, însă, indiscutabilă, arătând că cei 15 bolnavi de psoriazis care se află sub acest tip de tratament din 2009 nu mai au niciun fel de problemă. Totuşi, singurul inconvenient este acela că tratamentul durează pentru tot restul vieţii, altfel psoriazisul ar putea recidiva sub forme mult mai severe. 

Mai puteti citi:

Cea mai perversă boală, cu simptome ascunse şi câţiva ani. Când o descoperim, e deja prea târziu - ce spun medicii despre boala pe care o au mulţi români

Trei persoane, rănite din cauza exploziei unui cazan de ţuică. Doi erau poliţiştii care făceau percheziţii la firma respectivă

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite