Peste 500 de băimăreni au manifestat împotriva corupţiei în  treia zi de proteste

Peste 500 de băimăreni au manifestat împotriva corupţiei în  treia zi de proteste

Băimărenii protesteaza din nou   Foto: Angela Sabău

Seria protestelor continuă în Baia Mare, unde se anunţă manifestări în stradă din nou, pentru a treia zi consecutiv. Protestul organizat împotriva sistemului a fost iniţiat de vloggerul Mihai Ţăranu, cunoscut în mediul virtual ca Zmenta. În jurul orei 21.20, peste 500 de persoane mărşăluiesc spre Centrul Vechi.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 21.35: Protestatarii care s-au întâlnit în centrul vechi au avut ocazia întâi să primească un mic set de ”instrucţiuni” de la Mihai Ţăranu, vloggerul care se prezintă Zmenta. Acesta s-a arătat nemulţumit de prezenţa celolalţi manifestanţi, care au decis să protesteze împotriva corupţiei locale. ”Avem doi organizatori care au organizat marţi un protest ca al nostru, cu acelaşi scop acelaşi mesaj pe care îl avem toţi, din toată ţara. Acum avem alt mesaj, aşa cum este în toată ţara. Există pe Facebook un mesaj care este împotriva edilului nostru. Acolo s-au agitat apele şi lumea a înţeles că o să fie un protest anti primar, lucru pe care noi acum nu-l facem. Mesajul nostru este acum ”Jos corupţia”. dacă o să pice de sus, o să pice de peste tot. De aceea vă rog să avem un mesaj clar”, a spus organizatorul mitingului. ”Noi acum avem nevoie de alegeri anticipate, dar nu vrem să fie acum pentru că nu avem timp să ne organizăm. Trebue să ne găsim în toate oraşele nişte lideri, nişte oameni intelectuali pregătiţi să preia conducerea. Că nu pot merge nici e şi nici alţii o grămadă de oameni să preia conducerea pentru că nu ştim ce să facem. Avm nevoie de oameni pregătiţi pentru că altfel se întâmplă ce s-a mai întâmplat. Ne învârtim în acelaşi cerc”, a mai spus el. De asemenea, a continuat organziatorul protestului, ”milităm pentru shimbarea Constituţiei şi legislaţiei elecorale. Ne dorim un Parlament cu maxim 300 de parlamentari. Acum sunt 600 care din păcate nu ne reprezintă interesele. Maxim două mandate pentru orice funcţie. Aşa cum are preşedintele maixim două mandate, aşa vrem să fie şi la parlamentari şi senatori. Traseismul politic să se elimine. Să nu mai aibă voie unul care a ajuns în Parlament să schimbe culoarea politică sau partidul şi să folosească chestia asta în scopurile lor”, a mai precizat el.

Al doilea protest, împotriva corupţiei locale

Pe de altă parte, cei care s-au organizat pe platoul din Piaţa Revoluţei au arătat că nu doar la nivel central există corupţie şi că trebuie să începem cu cea de la nivel local. ”Manifestăm împotriva unui sistem ce ne-a transformat pe toţi în captivi. Un sistem lacom, acaparator, care a îngenuncheat din perspectivă economică şi spirituală acest popor. Este vremea să urmărim episodul II din Revoluţia Română. Astăzi, partea ”stop şi de la capăt””, a menţionat Andrei Bărbos, unul din manifestanţii celui de-al doilea protest. ”Unii manifestă numai împotriva corupţiei. Noi vrem să protestăm şi împotriva corupţilor”, a arătat Călin Herţeg, un alt manifestant. ”Două dosare DNA cu şapte infracţiuni penale nu înseamnă corupţie, până la urmă?”, a mai precizat Călin Herţeg.


În cele din urmă, cel de-al doilea grup de manifestanţi s-a lăturat primlui şi s-au adunat peste 500 de protestatari care au mărşăluit, din nou, pe cele mai importante artere ale oraşului. 

UPDATE 19.55 Circa 300 de persoane au pornit în mars din centrul vechi. La ora 19.00 în Baia Mare au început două proteste. Cel organizat de Zmenta, în cadrul căruia oamenii s-au întâlnit în centrul vechi şi număra peste 200 de persoane. Protestatarii cer  300 de parlamentari, algeri anticipate, schimbarea clasei politice, în general aceleaşi solicitări ca şi ale mişcărilor de la Bucureşti. Tot de la ora 19.00, peste 50 de băimăreani s-au adunat pe platoul din Piaţa Revoluţiei şi protestează faţă de corupţii locali, au pancarte cu mesaje împotriva primarului. Acest grup a venit în centrul vechi şi s-a unit cu celălalt. 

 

UPDATE 14.25: Băimărenii au schimbat locul de întâlnire astă seară. Protestatarii se vor întâlni în centrul vechi al oraşului. Asta pentru că pe platoul din Piaţa Revoluţiei se anunţă un antiprotest care, spun organizatorii protestului antisistem, nu are nicio legătură cu viitorul României. 

Pentru a treia zi consecutiv, băimărenii promit că vor ieşi în stradă pentru a manifesta împotriva sistemului. La fel ca şi aseară, locul de întâlnire este în faţa Prefecturii la ora 19.00. Iniţatorul protesului spune că revolta lor este împotriva întregii clase politice şi a deciziilor care se iau la nivel politic. De asemenea, acesta a mai lansat un avertisment aseară cu privire la politizarea acestor ”mişcări ale străzii”. ” NU NE LĂSĂM POLITIZAŢI! Toţi care ieşiţi în ţară în stradă, cereţi politicienilor să iasă afară. DISCUTĂM CU EI DOAR ÎN STRADĂ! VĂ ROG NU RENUNŢAŢI!”, este îndemnul lui pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, acesta a mai postat pe reţeaua de socializare un îndemn ca discuţiile cu autorităţile să se poarte în stradă. ”Dacă astăzi cineva care cică reprezintă "Vocea Străzii" o să se întâlnească cu Iohannis între patru pereţi cu uşă închisă, să ştiţi că sunt trădători.

Cum a putut să iasă în stradă, printre noi, atunci când l-am făcut preşedinte, aşa poate şi acum să iasă în faţa Vocii Străzii, pentru că NOI TOŢI SUNTEM STRADA! Fără consilieri şi păpuşari! Vă rog IEŞIŢI ŞI NU VĂ LĂSAŢI! Dacă vă mulţumiţi cu nişte întâlniri prin ceva palate, vă zic sincer că vă meritaţi viitorul la fel de corupt în ţară”, a spus el in postarea pe reţeaua de socializare.

Băimărenii au mai ieşit şi joi şi vineri seara, în prima seară fiind în număr de aproape 500, în timp ce în a doua seară, numărul participanţilor fiind uşor mai scăzut. De asemenea, luni seara a mai fost organizat un marş în memoria celor ce şi-au pierdut viaţa în incendiul din Colectiv. Participanţii au aprins câte o lumânare în centrul vechi al oraşului.

De remarcat este faptul că şi de această dată, majoritatea manifestanţilor sunt tineri şi chiar foarte tineri, care consideră că vocea lor trebuie să se facă auzită.

 
Mai puteţi citi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: