Protecţia Copilului, despre  scandalul de la Vişeu de Sus: „Nu am fost sesizaţi cu privire la existenţa unor cazuri de abuz asupra minorilor germani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei patru minori germani găsiţi în urma percheziţiilor DIICOT la centrul pentru copii „Projekt Maramureş” din Vişeu de Sus au fost preluaţi de Protecţia Copilului Maramureş şi beneficiază inclusiv de consiliere psihologică. Instituţia din Maramureş arată că nu a fost sesizată despre existenţa unor cazuri de abuz asupra copiilor germani până la acţiunea DIICOT.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş a făcut astăzi precizări în legătură cu cercetările derulate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism în judeţul Maramureş, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal a mai multor tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani:

„La solicitarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism - Biroul Teritorial Maramureş - au fost instituite măsuri de protecţie în regim de urgenţă pentru patru minori germani, tineri incluşi într-un program social finanţat de statul german, într-un proiect derulat în România, intitulat “Projekt Maramureş”. Cei patru minori beneficiază de serviciile sociale specifice oferite în centrele de primire în regim de urgenţă, inclusiv de consiliere psihologică din partea specialiştilor. Totodată, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, un reprezentant autorizat al DGASPC Maramureş i-a însoţit pe minori la audierile efectuate de organele de cercetare penală“, precizează DGASPC.

Aceeaşi sursă menţionează că, până la notificarea DIICOT, Direcţia nu a fost sesizată cu privire la existenţa unor cazuri de abuz asupra minorilor germani incluşi în programul social derulat în Maramureş. „În acest context, pentru cei patru minori rămâne instituită măsura de protecţie specială în regim de urgenţă, până la sosirea în Maramureş a reprezentanţilor legali din Germania“, se arată în comunicatul citat.

Reprezentanţii DGASPC Maramureş mai informează că au înştiinţat Ambasada Republicii Federale Germania din Bucureşti în legătură cu situaţia actuală a tinerilor, în cauză fiind vorba despre aplicarea măsurii plasamentului internaţional stabilit în baza Regulamentului (CE) nr. 2201/2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia răspunderii părinteşti. 

„Până la soluţionarea demersurilor juridice şi preluarea minorilor de către autorităţile competente din Germania, aceştia vor beneficia de toate serviciile sociale necesare oferite de DGASPC Maramureş, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind măsurile de protecţie în regim de urgenţă”, mai precizează instituţia citată.

Citeşte şi

Minori exploataţi prin muncă forţată în Maramureş. Printre suspecţi, doi cetăţeni germani

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite