FOTO Primarul care a schimbat Baia Mare după Revoluţie. Sărbătoarea Castanelor şi descentralizarea sistemului de încălzire, două din realizări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Anghel, primarul care a dat Baii Mari Sarbatoarea Castanelor Foto:cristian—anghel.ro
Cristian Anghel, primarul care a dat Baii Mari Sarbatoarea Castanelor Foto:cristian—anghel.ro

Anii de după Revoluţie au adus mari schimbări în municipiul Baia Mare. Unul din primarii care şi-au lăsat amprenta asupra dezvoltării acestui oraş a fost fără doar şi poate Cristian Anghel. A fost ales prima dată primar al municipiului Baia Mare în anul 1993 şi reales în 1996, 2000, 2004 şi 2008.

Baia Mare a fost primul oraş din România care a renunţat la sistemul public de încălzire. A fost un oraş care a trebuit să lupte din greu cu poluarea, nu puţini fiind băimărenii care îşi aduc aminte de vremurile când prin centrul vechi al oraşului se respira greoi din cauza pulberilor din atmosferă. În primul mandat al lui Cristian Anghel a apărut şi Sărbătoarea Castanelor, în toamna anului 1993. 

„În primul rând, ca să putem aprecia evoluţia oraşului, trebuie să facem o analiză comparativă. Eu aş pleca de la ideea Baia Mare vs Petroşani. De ce? Pentru că plecăm de la două oraşe care au avut cam acelaşi specific. Au plecat de la un model monocolor industrial sau bicolor, asta însemnând minier sau minier metalurgic. Acestea au fost ocupaţiile de bază aici. Într-o scară a evoluţiei ulterioare, evident că Baia Mare s-a detaşat net faţă de Petroşani. 

Ideea este că aici a existat o abordare, să spunem, coerentă a problemelor şi faptul că a existat totuşi o stabilitate la nivelul administraţiei, în parteneriat cu cetăţenii, cu celelalte instituţii, lucrurile au mers pe un făgaş bun. Părerea mea este că Baia Mare a reuşit nişte performanţe importante în ceea ce priveşte nivelul pe care îl are fie că ne referim la populaţie, la dezvoltare economică sau la alte lucruri. Depărtarea faţă de centru, care este un handicap,  poate fi transformată într-un avantaj pe ideea de cooperare transfrontalieră. În acest context, noi am încercat să abordăm strategic toată dezvoltarea economică, iar lucrurile au mers firesc, au urmat o linie gândită pentru mulţi ani înainte, actualizată în momentul apariţiei unor provocări sau noi şanse de dezvoltare", a declarat Anghel. 

Descentralizarea sistemului de incalzire

Acesta a trecut în revistă şi o parte din noutăţile care au fost implementate în Baia Mare după anii 1990: "În primul rând, ne gândim la descentralizarea sistemului de încălzire. A fost primul oraş din România care nu a mai avut probleme cu încălzirea. Am făcut o analiză a populaţiei pentru a vedea ce doreşte populaţia şi rezulta din acea analiză că în 2-3 ani de zile 80-90% din populaţie s-ar fi debranşat de la sistemul de încălzire. Era evident că nu mai avea rost să facem investiţii în acel sistem, ci trebuia să schimbăm ceva. Ulterior am dezvoltat o strategie de descentralizare a alimentării cu energie termică pe care am încercat să o punem în aplicare. E adevărat că în prima fază ne-am gândit la un sistem mixt şi chiar aşa am şi făcut, fiindcă nu se putea face acest lucru în tot oraşul deoarece existau nişte investiţii ce trebuiau recuperate. Unde se făcuseră reţele noi, acela trebuia lăsat să îşi recupereze investiţia. S-a pornit cu nişte elemente tip; blocurile noi au fost de la început dotate cu microcentrale de scară, bloc sau unii chiar şi-au pus de apartament".  

"Apoi periferia de reţea, unde distanţa de transport era foarte mare şi erau pierderile foarte mari, plus lungimea conductelor foarte mare. Aici în Baia Mare solul este acid, iar acesta este un mare dezavantaj pentru orice tip de conductă subterană. Am umblat la instituţii, unde am pus centrale termice de o anumită capacitate. Cetăţenii au văzut avantajele centralelor şi, neavând în România o fabrică ce să producă astfel de microcentrale, au început să-şi achiziţioneze din afara ţării. Acela a fost momentul în care ne-am gândit cum să îi ajutăm, dar financiar nu puteam. I-am ajutat în ceea ce priveşte birocraţia de autorizare şi reglementare", a adăugat Anghel. 

Dezvoltarea sistemului de iluminat public

Fostul primar al Băii Mari a făcut referire şi la sistemul de iluminat public care s-a dezvoltat imediat după anii 1990. În opinia fostului edil Baia Mare avea printre cele mai bune sisteme de iluminat public din ţară. 

"Iniţial am început colaborarea cu Electrica. Investiţiile pe reabilitare şi extindere le făcea această firmă. După un timp, am constatat că Electrica nu mai are bani de investiţii şi atunci începuseră să cadă reţelele. Astfel am apelat la varianta cea mai avantajoasă, pe care au folosit-o majoritatea oraşelor din România şi anume realizarea unei licitaţii privind delegarea gestiunii serviciului public de iluminat. A fost contestată licitaţia, iar instanţa le-a dat câştig de cauză celor care sunt în momentul de faţă, punându-se astfel baza unui nou contract. Contractul  a fost unul avatajos, din punctul meu de vedere, pentru că a fost un credit furnizor. Ei se angajau să pună la punct tot sistemul, mai exact reabilitarea reţelelor existente şi extinderea unei reţele noi în termen de, urmând ca noi să facem plata într-un termen de 8 ani. 

Apoi toate aceste servicii publice au fost abordate. Serviciul public de apă şi canalizare a fost delegat către Vital pe bază de licitaţie, partea de salubrizare a fost delegată tot pe licitaţie, partea de transport public de asemenea. Mai exact, toate serviciile municipale au fost transferate ca gestiune unor societăţi comerciale, ceea ce înseamnă un lucru bun fiindcă nu poţi tu ca şi primărie să gestionezi aceste lucruri. Urbisul a avut traspot, Drusalul salubrizarea, partea de apă şi canalizare este la Vital, iar partea de drumuri noi am încercat să găsim o soluţie coerentă, nu să facem favoritisme. 

Am împărţit oraşul în patru şi fiecare din cele patru firme prezente au avut un tronson. Altă parte importantă a fost cea de infrastructură rutieră care a consumat cei mai mulţi bani. Baia Mare, în 1993 când am preluat conducerea, avea reţelele la pământ, inclusiv Bulevardul Bucureşti era plin de gropi. Când s-a decopertat asfaltul, sub el era doar zgură roşie de combinat. Toate marile artere de circulaţie în 2011, când au fost preluate de altcineva, erau puse la punct.

De atunci şi până acum, cu excepţia străzii Grănicerilor, care a intrat în alt proiect, nu s-au făcut investiţii importante pe străzile principale. Visul meu ce s-a şi realizat a fost Bulevardul Bucureşti, pe care l-am făcut cu resurse rezultate în urma vânzării spaţiilor comerciale. A fost o lege care ne obliga să vindem spaţiile comerciale, iar veniturile rezultate se puteau folosi numai pentru investiţii. Astfel am canalizat veniturile pe Bulevardul Bucureşti, arteră importantă ce străbate oraşul de la vest până în centru", a menţionat Anghel. 

Proiectul Millenium

Nu există băimărean să nu fi auzit de clădirile Millenium, proiectul Milenium fiind considerat printre cele mai bune proiecte de reabilitare urbană din România:"În 19 decembrie am făcut o întâlnire amicală cu ocazia celor 10 ani de când a fost dat în funcţiune Milenium. Este un obiectiv important, iar în momentul de faţă toată lumea îşi leagă activităţile şi evenimentele de piaţa respectivă. A fost o reuşită excepţională şi are un parcurs special. El poate fi abordat separat". 

"Un alt punct forte al municipiului a fost reprezentarea naţională şi internaţională. Eu am reuşit, ca urmare a unei strădanii ce am avut-o la nivelul structurilor asociative din România, să fiu Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România şi de mai multe ori vicepreşedinte sau prim vicepreşedinte. Un mandat am fost Preşedintele Federaţiei Autorităţilor Locale din România, asta însemnând totalitatea primarilor din ţară. 

Pentru mine nu a fost puţin lucru, deocarece în orice fel de negocieri între guvern sau parlament cu structurile noastre, eu eram prezent. Tot ce era nou aduceam în oraş. Baia Mare avea o imagine, care nu ştiu dacă s-a păstrat în momentul de faţă. Eram în delegaţia română la Bruxelles la Comitetul Regiunilor. Am parcurs toţi paşii importanţi, tot ce înseamnă administraţie publică, iar echipa din primărie, care acum s-a cam înjumătăţit, era după mine cea mai performantă din România", a concluzionat Anghel. 

Citeste si: Cazul Ionuţ Anghel. Procesul debutează departe de ochii opiniei publice

Un an de la moartea lui Ionuţ: Cum a zguduit tot sistemul tragedia copilului mâncat de câini în Capitală

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite