UPDATE Verdict ANI: Primarul din Baia Sprie, Dorin Paşca - conflict de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agentia Nationala Integritate FOTO Mediafax

Primarul oraşului Baia Sprie, Dorin Paşca a fost găsit ca fiind în conflict de interese de către cei de la Agenţia Naţională de Integritate.

UPDATE Primarul oraşului Baia Sprie, Dorin Paşca a fost contactat telefonic pentru a comenta decizia ANI, însă nu a fost de găsit. 

Potrivit ANI, Dorin Paşca "]n calitate de primar a semnat atât documentele prin care fratele său a fost angajat în cadrul Primăriei oraşului Baia Sprie (contractul individual de muncă şi actul adiţional la contractul de muncă), cât şi  dispoziţia de încetare a contractului individual de muncă al acestuia, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004". 

Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Persoanele menţionate au încălcat următoarele prevederi legale: art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit cărora „Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”, art. 75, lit. a) şi f) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru:  […] soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv […] ; o asociaţie sau fundaţie din care fac parte”, dar si dispoziţiile art. 77, alin. (1) şi (2) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „[…] consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii; În situaţiile prevăzute la alin. 1, consilierii locali […] sunt obligaţi să anunţe la începutul dezbaterilor interesul personal pe care îl au în problema respectivă”, se arata in comunicatul ANI. 

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, concluzionează ANI. 

Citeste si: 34 de ani de la asasinarea lui John Lennon. SUA versus artistul care a transformat muzica în „armă” antirăzboi

Obezitatea scurtează viaţa cu opt ani, subminând sănătatea

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite