Vicarul Iustin Sigheteanu, campanie pentru Ponta. Episcopia Maramureşului şi Sătmarului consideră că preoţii care fac politică ar trebui pedepsiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotii care fac politica ar trebui pedepsiti
Preotii care fac politica ar trebui pedepsiti

Biserica nu face politică. Asta susţin toţi reprezentanţii Bisericii Ortodoxe atunci când sunt întrebaţi despre acest subiect, unul care deranjează. Dau acest răspuns deşi peste tot preoţii apar cu diferite declaraţii care lasă loc de interpretare, sugerând mai pe faţă sau nu faptul că oamenii ar trebui să voteze un candidat sau altul.

Unul din reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române care s–a remarcat de-a lungul timpului prin astfel de declaraţii care au lăsat loc de interpretare şi din care puteai deduce că este mai bine să votezi un anume candidat este şi PS Iustin Sigheteanu de la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Nu este pentru prima oară când PS Iustin Sigheteanu iese în faţă cu astfel de declaraţii. 

Ultima declaraţie pe care acesta a făcut-o a fost cea de la Satu Mare, când reprezentantul Bisericii Ortodoxe a vorbit credincioşilor despre faptul că ar trebui să voteze un „preşedinte român, ortodox, care să facă Sfânta Cruce”. 

“Trebuie să fim responsabili cu toţii. În primul rând să mergem la vot mai mulţi, aţi văzut că am fost codaşi. Maramureşul şi Satu Mare şi nu e frumos, că noi suntem oameni dintr-o bucată şi suntem oameni serioşi. Duminica viitoare să daţi dovadă de iubire de neam şi ţară. Unii vă spun votaţi-l pe al lor. Noi vă spunem votaţi-l pe al nostru. Trebuie să fie creştin, trebuie să fie ortodox, să se închine, să facă Sfânta Cruce. Vă puneţi în fruntea credincioşilor şi de la Biserică direct la vot”, le-a spus PS iustin Sigheteanu credincioşilor din Satu Mare.

Cum comentează Episcopia Maramureşului şi Sătmarului?

Punctul de vedere oficial al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului este unul cât se poate de clar. Şi anume că Biserica nu face politică. Reprezentanţii Episcopiei recunosc pe de altă parte că PS Iustin Sigheteanu are obiceiul de a îndemna lumea să iasă la vot de fiecare dată când sunt alegeri, fie el europarlamentare, prezidenţiale sau locale.

“Ştiu că PreaSfinţitul Justin Sigheteanu de obicei, la toate alegerile care au fost de-a lungul timpului, a insistat ca lumea să meargă la vot. Asta e sigur că insistă. În ceea ce priveşte opţiunea dânsului, fiecare are o opţiune. Are dreptul să voteze fiecare cu cine vrea. De aici şi până la a-I pune şi oblige pe cineva să voteze în vreun fel sau altul, déjà e o cale ceva mai lungă. 

Omul te ascultă iar dacă vrea să voteze votează, dacă nu, nu votează. PS Iustin Sigheteanu mai nou este acuzat din toate părţile, ba că e pro Ponta, iar mai nou am auzit de la primarul din Tăuţii Măgherăuş că e pentru Iohannis. E şi o persoană mai importantă din punct de vedere al statutului. Ce a spus la Satu Mare, nu pot să comentez. Biserica nu are voie să facă politică. 

Trebuie să şi facă politica ei, care a mult mai importantă. Cel mai important aspect de care trebuie să ţinem cont, pe lângă faptul că cei care frecventează politica sunt de diferite culori politice, cel mai important lucru e să îi conduci spre mântuire. Nu poate rămâne străină de ce se întâmplă în viaţa de zi cu zi, dar trebuie să acţioneze cu înţelepciune în aşa fel încât oamenii să nu aibă de suferit”, a declarat, pentru adevarul, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, preot Cristian Ştefan.

El a mai adăugat că nu au fost primite la nivel de Episcopie niciun fel de circulare prin care oamenii să fie îndemnaţi să voteze cu un candidat anume: “Circulare nu am primit. Se aude că la Mitropolia Clujului s-ar fi trimis de către Andrei Andreicuţ ceva la preoţii din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Chiar am fost întrebaţi şi noi dacă am primit aşa ceva, nu am primit şi nu o să primim”.

"E greu de spus ce ar putea păţi preoţii care fac politică. Pentru că nu ne-am lovit de aşa ceva. Sunt cazuri izolate… Cred că se va impune pe viitor o hotărâre a Sfântului Sinod în astfel de cazuri ce să se facă. Şi conform statutului Bisericii sunt mai multe sancţiuni care se pot da pe linie bisericească, de la avertisment, la dojana arhierească şi până la depunerea din treaptă dacă omul nu se conformează Sfântului Sinod”, a concluzionat reprezentantul Bisericii Ortodoxe.

 Citeste si: FOTO Aproape de cele sfinte. Cum au pompat aleşii locali bani în lăcaşele de cult

Scandalurile sexuale din mănăstirile medievale

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite