Poluare accidentală cu ape de mină. Râul Lăpuş este afectat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apele de mină s-au deversat accidental     Foto: axanews.ro
Apele de mină s-au deversat accidental     Foto: axanews.ro

O deversare accidentală a apelor de mină a avut loc la Băiuţ, în această dimineaţă. Localincii au anunţat la 112 că s-a auzit o bubuitură puternică, după care a urmat o deversare masivă de ape de mină.

În această dimineaţă, la 112, s-a anunţat producerea unui zgomot puternic la galeria Breiner a Minei Băiuţ, urmată de o deversare accidentală de ape de mină. La faţa locului s-au deplasat imediat echipele de intervenţie, pentru devierea apelor de mină şi protejarea gospodăriilor situate în zonă. De asemenea, s-a lucrat pentru curăţarea şi degajarea zonei afectate de materialul antrenat de apele de mină. 

La debuşarea din galerie, apa prezenta o culoarea roşiatică, specifică coloristicii metalelor existente în perimetrele miniere Văratic, Cizma şi Breiner. Drumul judeţean a fost spălat pe o lungime de 400 de metri. La această oră, fenomenul deversării accidentale de ape de mină este în diminuare. Echipele de intervenţie s-au deplasat pe cursul râului şi nu au constatat şi înregistrat, ca efect al deversării accidentale, mortalitate piscicolă în 

poluare lapus

râul Lăpuş”, arată reprezentanţii Prefecturii Marmaureş.

Specialiştii de mediu au prelevat probe de apă la debuşarea şi secţiunile caracteristice pentru evaluarea stării de calitate. Situaţia în zonă este monitorizată de către pompierii militari şi personalul SVSU Băiuţ. De asemenea, întregul tronson al râului Lăpuş, aval de localitatea Băiuţ, până la confluenţa cu râul Someş este monitorizată şi periodic vor fi prelevate probe de apă care vor fi analizate în laboratorul SGA. În funcţie de dinamica evoluţiei şi pe măsură ce probleme vor fi analizate, acestea vor fi comunicate pe fluxul operaţional la nivelul ministerelor de resort.

Despre producerea poluării accidentale la galeria Breiner au fost anunţate instituţiile abilitate de la nivel central.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit în şedinţă extraordinară şi a dispus măsuri pentru convocarea CNMPN Remin, SC Conversmin, administratorilor judiciar şi administratorului special în vederea alocării de resurse necesare pentru punerea în siguranţă a galeriei Breiner.

La faţa locului au fost prezenţi pompieri militari din cadrul Pichetului de Pompieri de la Târgu Lăpuş, specialişti de la Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş, CNMPN Remin, SC Conversmin, Primăria Băiuţ, respectiv SVSU Băiuţ.

La Băiuţ a existat o mină cu peste 1.200 de angajaţi, atestată documentar de la 1630. De închiderea perimetrului minier s-a ocupat Conversmin, după ce, în 2006 pe mineritul din Maramureş s-a pus lacăt. Fără activitate economică, Băiuţ a ajuns una din comunele cele mai pustii, forţa de muncă migrând în  alte ţări ori spre oraşe.

Mai puteţi citi:

Cu snowmobilul prin Parcul Naţional Munţii Rodnei

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite