Peste 200 de gospodării din Ţicău, afectate de desfiinţara unei treceri peste calea ferată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desfiinţarea tecerii peste calea ferată îgreunează accesul în localitate    Foto: IP Maramureş
Desfiinţarea tecerii peste calea ferată îgreunează accesul în localitate    Foto: IP Maramureş

Reprezentanţii autorităţilor locale s-au deplasat, azi, la Ţicău, pentru analiza oportunitatea amenajării trecerii de cale ferată, care asigură accesul autovehiculelor la drumul judeţean 108 A. În zonă locuiesc peste 700 de persoane, la care accesul auto se face cu dificultate.

În zonă sunt peste două sute de gospodării şi anexe gospodăreşti, în care trăiesc peste 700 de cetăţeni. Desfiinţarea pasajului de cale ferată de la km 146+020, a afectat cursurile elevilor de la şcoala situată în apropiere, au precizat locuitorii din Ţicău. Amenajarea corespunzătoare a celor două treceri de cale ferată ar facilita accesul vehiculelor la DJ 108 A, dar e necesară, de asemenea, stabilirea şi montarea de indicatoare cu sens unic pe drumul îngustat care străbate localitatea Ţicău. Situaţia va fi prezentată la întâlnirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu solicitarea de a cuprinde în planul de investiţii a regionalei, amenajarea corespunzătoare a celor două pasaje de cale ferată. Este, din punct de vedere financiar (investiţie şi costuri) mai rentabil, decât alocarea de resurse materiale pentru mutarea unei comunităţi şi construcţia unei noi şcoli, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Pasajul de cale ferată care asigura accesul auto la DJ 108A (la km 146+020) a fost desfiinţat de Centrul Regional de Exploatare, Întreţinere şi Reparaţii Cluj. În zonă mai există un pasaj de cale ferată, situat la o distanţă de aproximativ 700 de metri, însă este amenajat în rampă, iar accesul auto este dificil, deoarece este amenajat cu pietriş în perimetrul de protecţie al căii ferate, iar în condiţii de vreme nefavorabilă (precipitaţii sub formă de ploaie, ninsoare sau îngheţ), autovehiculele pot rămâne suspendate sau să se oprească pe şinele de cale ferată şi să conducă la producerea de accidente rutiere soldate cu victime, respectiv pagube materiale. Un alt impediment este că drumul de acces, este îngustat, iar vehiculele cu capacitatea de peste 7,5 tone nu pot efectua manevra de întoarcere, fapt ce poate conduce la blocaje rutiere. „Analiza situaţiei de risc conduce, inclusiv la accesul dificil al autovehiculelor care intervin la producerea unor situaţii de urgenţă (pompieri, ambulanţă,  SMURD, poliţie), vehiculelor care asigură aprovizionarea cu produse alimentare, respectiv serviciile de salubritate. Autorităţile judeţene susţin şi consideră ce se impune, prin derogare de la normativele legislaţiei în vigoare, amenajarea celor două pasaje de cale ferată”, a mai arătat Vasile Moldovan. Acesta a fost la faţa locului, la solicitarea Primăriei şi Consiliului Local Ulmeni, respectiv a locuitorilor din zonă, în localitatea Ţicău, oraşul Ulmeni. Din comisia care a analizat situaţia au mai făcut făcut parte vicepreşedintele Consiliului Judeţean, George Moldovan, primarul oraşului Ulmeni, Lucian Morar, prim-adjunctul inspectorului şef al ISU Maramureş, colonel Ioan Ioniţă Sîrb, şeful Poliţiei Oraşului Ulmeni, comisar de poliţie Marcel Vasile Vădean, subcomisarul de poliţie Vasile Belea de la Serviciul Poliţiei Rutiere Maramureş, comisarul şef de poliţie Ştefan Bora, Poliţia Transporturi Feroviare.

Mai puteţi citi:

Cetăţean ucrainean, reţinut pentru contrabandă

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite