Pesta porcină, confirmată la un porc mistreţ găsit mort pe fondul de vânătoare de la Bistra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Al optulea caz de pestă porcină africană la mistreţ a fost confirmat în judeţul Maramureş. FOTO: Arhivă
Al optulea caz de pestă porcină africană la mistreţ a fost confirmat în judeţul Maramureş. FOTO: Arhivă

Un nou caz de pestă porcină africană a fost confirmat la un porc mistreţ găsit mort pe un fond de vânătoare din zona Bistra, judeţul Maramureş. După recoltarea şi analiza probelor recoltate, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală de la Bucureşti a dovedit prezenţa virusului. Este al optulea caz de pestă porcină africană diagnosticat şi confirmat la porci mistreţi în judeţul Maramureş.

Confirmarea virusului pestei porcine africană la porcul mistreţ găsit decedat pe fondul de vânătoare i-a determinat pe reprezentanţii Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureş să se întrunească în şedinţă extraordinară. Astfel, a fost aprobat planul de măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreţ atât în zonele afectate, cât şi în zonele neafectate din mediul silvatic. 

„S-a procedat la stabilirea zonei infectate pe o suprafaţă de 8 km, (ce include trei fonduri de vânătoare, respectiv localităţile Rona de Sus, Rona de Jos, Coştiui, Lunca la Tisa, Bocicoiu Mare, Crăciuneşti, Valea Vişeului, respectiv delimitările fondurilor de vânătoare de către grupul de experţi. Zona tampon are o suprafaţă de 5 km (include cinci fonduri de vânătoare, respectiv localităţile Tisa, Sighetu Marmaţiei, Valea Cufundoasă, Lazu Baciului, Vadu Izei, Valea Stejarului, Onceşti, Năneşti, Bârsana, Petrova, Crasna Vişeului şi Bistra). În fondurile de vânătoare din zona afectată se dispun măsuri de recoltare integrală a mistreţilor prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire”, a declarat Vasile Moldovan, prefectul judeţului Maramureş.

În judeţul Maramureş nu au fost înregistrate cazuri de pestă la porcul domestic, dar boala este virală şi extrem de contagioasă. Tocmai de aceea, reprezentanţii Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor Maramureş atrag atenţia cetăţenilor care identifică porci mistreţi morţi în pădure, pe fondurile de vânătoare, să anunţe autorităţile administraţiei publice locale şi autorităţile sanitar-veterinare, respectiv să întreprindă măsuri de prevenţie. De asemenea, se recomandă populaţiei să evite să intre în contact cu animalul decedat în scopul de a preveni apariţia de focare în gospodăriile populaţiei, fapt care ar afecta din punct de vedere economic şi social unităţile administrativ-teritoriale.

Citeşte şi

„Orăşelul” din Vestul României care are buget mai mare decât Cluj-Napoca. Boc e „campion” la alocările pentru cultură

Un primar din România a intrat în greva foamei. Ce-l revoltă pe edilul care protestează în faţa Ministerului Sănătăţii

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite