Pensiunea din Maramureş considerată printre cele mai performante din România. Cum sunt atraşi străinii cu un „meniu“ tradiţional remarcabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii unei pensiuni din Maramureş au fost premiaţi de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale pentru păstrarea şi promovarea tradiţiilor româneşti. Şituată în localitatea maramureşeană Şurdeşti, pensiunea a fost construită în mare parte cu bani obţinuţi din fonduri europene.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a marcat 18 ani de existenţă. Cu această ocazie, Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 6 NORD VEST- Satu Mare, a organizat simpozionul regional „Dezvotarea durabilă a mediului rural”, prilej cu care a avut loc o Gală a premiilor celor mai bune investiţii din fonduri europene.

Proprietarii pensiunii din Şurdeşti au primit Premiul de Excelenţă pentru păstrarea şi promovarea tradiţiilor. Cei doi soţi au deschis pesiunea relativ recent, după ce au acumulat peste 10 ani de exprienţă în turism în Emiratele Arabe Unite, în Dubai, sau Spania. Pentru construcţia pesiunii, o parte din bani au fost obţinuţi din fonduri europene. „AFIR sunt cei care dau banii către beneficiari şi au împlinit, anul acesta, 18 ani de când s-au înfiinţat. Cu ocazia asta au organziat o Gală a premiilor, a fost o festivitate la Satu Mare, unde au premiat cele mai bune investiţii din România, din zona rurală. Noi, ca şi investiţie, pentru păstrarea şi promvarea tradiţiilor, am primit premiu de excelenţă pe ţară”, a spus Melania Maak .

Program de sărbători, conform tradiţiilor

Pe lângă spaţiu de cazare în căsuţe din lemn, construite după model tradiţional maramureşean, sau bucatele doar de la producători locali, tradiţionali, turiştii mai participă la evenimentele organizate de sărbători. În ciuda preţurilor, care nu sunt foarte mici, camerele sunt rezervate cu mult timp înainte şi sunt mereu pline.

Imagine indisponibilă

Melania şi Ciprian Maak    Foto: Angela Sabău

Turiştii, veniţi din Irlanda, Spania, sau România, vor participa la un Crăciun tradiţional maramureşean, cu colindători, ceteraşi care cântă live, cu bucate tradiţionale şi plimbări cu sania. Pentru pachetul de Crăciun, turiştii au plătit 2.800 de lei pentru trei nopţi cazare şi demipensiune. În schimb, vor avea un progam cu specific local cu muzicanţi live cu colindători, cu plimbări cu sania a doua zi. Ei vor asista şi vor participa la sărbătorile tradiţionale, aşa cum erau în satele de demult.

De Revelion, pachetul costă 3.000 de lei pentru patru nopţi de cazare şi demipensiune. Pentru noaptea dintre ani, gazdele au pregătit un program special, specific locului, cu muzicanţi live, plimbări cu sania şi bucate tradiţionale, obiceiuri de Anu Nou, dar şi un foc de artificii.

Imagine indisponibilă

Locurile au fost rezervate încă cu mult timp în urmă şi, cu greu, gazdele au reuşit să închidă pensiunea pentru două zile între sărbători. „Pachetul de Crăciun este din 23 până în 26 decembrie, dar un grup va rămâne până în 27. Am vrut neapărat să închidem pentru două zile, între sărbători, pentru a putea pregăti Revelionul”, mai spune Melania.

Casele în care sunt cazaţi turiştii au fost aduse din Glod, Bârsana şi Budeşti. Acoperişurile înalte, specifice zonei de munte, au fost adaptate şi transformate în camere de cazare. Pe lângă banii pe care i-au avut ei, au mai investit 90.000 de euro, bani obţinuţi din fonduri europene.

Imagine indisponibilă

Mai puteţi citi:

Au lucrat în turismul de lux din Emiratele Arabe Unite şi Spania, dar s-au întors în Maramureş ca să facă agroturism

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite