FOTO Pelerinaj în memoria victimelor comunismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 100 de persoane parcurg pe jos 165 km FOTO:Rares Moise/Adevarul
Aproape 100 de persoane parcurg pe jos 165 km FOTO:Rares Moise/Adevarul

MANIFESTARE Aproape 100 de persoane din mai multe judeţe ale ţării au făcut pe jos un traseu de 165 de kilometri, în memoria victimelor comunismului. Au pornit din Bădăcin (judeţul Sălaj), având ca destinaţie Sighetu Marmaţiei (judeţul Maramureş)

Un drum de credinţă şi jertfă, în aceste cuvinte poate fi descris pelerinajul pe care îl fac în aceste zile de final de lună august aproape 100 de tineri din mai multe judeţe ale ţării, punctul terminus al acestuia fiind „Memorialul Victimelor Comunismului“ de la Sighetu Marmaţiei.

Pelerinii au de parcurs pe jos în 5 zile o distanţă de aproximativ 165 km. Traseul a început în data de 23 august la Bădăcin, locul unde s-a născut marele om politic Iuliu Maniu, şi se sfârşeşte la Sighetu Marmaţiei, la închisoarea comunistă unde a murit acesta. Tineri, bătrâni şi copii, cu toţii extrem de încântaţi de acest drum simbolic pe care îl au de parcurs. Pelerinii dorm unde apucă, în şuri sau în case, dacă au noroc să îi primească cineva.

„Pelerinajul către Sighetu Marmaţiei pe jos a început în anul 2000 şi înseamnă un moment de rugăciune şi jertfă. Se doreşte cinstirea martirilor Bisericii şi a tuturor acelora care au pătimit pentru libertate şi pentru credinţă. Îi cinstim pe cei care au murit la Sighet, dar şi în alte închisori din ţară. Este o provocare pentru tinerii din ziua de astăzi. Anul acesta, tinerii s-au organizat singuri“, a explicat iniţiatorul acestui pelerinaj, părintele Florian Gui.

În seara zilei de 28 august, pelerinii vor ajunge la Sighetu Marmaţiei. Oraşul va fi apoi traversat până la Cimitirul Săracilor, pentru ca în data de 29 august, de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, să se săvârşească Sfânta Liturghie în Memorial.

„Acest pelerinaj pentru mine este în primul rând o provocare. Nu este uşor să mergi 165 de kilometri pe jos în numai cinci zile. În acelaşi timp, este şi o jertfă, pentru că este un pelerinaj religios şi ne ajută să ne rugăm mai mult, să învăţăm care sunt valorile noastre şi ce înseamnă pentru noi aceste lucruri. Este pentru a cincea oară când fac acest pelerinaj“, a explicat Liviu Bonaciu, un tânăr pelerin.

De la 12 la 69 de ani

Un asemenea pelerinaj nu are vârstă. O dovedeşte unul dintre participanţi, care are 69 de ani, dar nu s-a speriat de un drum atât de lung, parcurs pe jos.Este a treia oară când vin în acest pelerinaj şi am şi bucurie, dar şi tristeţe în suflet, mai ales dacă stăm să ne gândim la scopul pe care îl avem. Şi anume acela de a ne aminti mereu suferinţa prin care au trecut înaintaşii noştri, episcopii noştri, oamenii de cultură sau cei politici“, a adăugat Aurel Borgoş de la Oradea.

 Printre cei care străbat cei 165 de kilometri se numără şi un băiat de 12 ani, Aurel Vişovan, care a venit pentru prima dată pe acest drum. Copilul spune că, deşi de multe ori îşi spune că este greu, va mai veni şi a doua oară dacă va avea ocazia.

„Este un pic cam greu, dar nu chiar aşa. Pentru că facem o jertfă în amintirea celor care au murit în închisorile comuniste. Am 12 ani . Este foarte interesant să mergi 165 de kilometri pe jos. Mai ales că, de multe ori, copiii de vârsta noastră şi adolescenţii nu fac aşa ceva, dar noi o să reînviem această tradiţie“, a declarat Aurel Vişovan.

„Este un obicei din bătrâni“

Auzul cântecelor bisericeşti ale pelerinilor au scos oamenii afară din case. Sătenii din comunele maramureşene pe unde aceştia au trecut au ieşit la porţile caselor pentru a-i vedea pe drumeţi. Mulţi au fost curioşi să vadă ce se întâmplă. Alţii au devenit nostalgici, aducându-şi aminte de copilărie.

„Este o tradiţie foarte bună care ar trebui continuată. Este un obicei din bătrâni. Şi când eram eu copil mic tot aşa se mergea, la Nicula, la Bixad şi era frumos. Nu eram obosiţi, nici flămânzi, nu ne dureau picioarele. Ne mai opream pe undeva să cerem o cană cu apă. Atunci era mălai, nu pâine, ne mai primeau în case, ni se pune o bucată de slănină pe masă, fiecare ce avea“, a punctat Magda Mariana.

Pentru a putea participa la acest pelerinaj, toţi participanţii trebuiau să aibă adeverinţe medicale de la medicul de familie. Li s-a făcut un instructaj înainte şi li s-a spus că, spre exemplu, în caz de vreme bună se poate face baie şi în râu, dar numai dacă ştiu să înoate. Pelerinajul este organizat încă din anul 2000 de către Episcopia Greco-Catolică de Oradea şi de către Congregaţia „Don Orione“.  Părintele Florian Gui, călugăr în Congregaţia „Don Orione“,vicar al Episcopiei Greco Catolice din Oradea, este iniţiatorul pelerinajului.  În 2000, traseul lung de 165 de kilometri a fost parcurs doar de doi pelerini. În 2001 a crescut la 32 de participanţi, apoi la 46 în 2002, pentru ca, din 2009, să depăşească 100.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite