Oraşul Baia Mare a fost ales viitoarea Capitală a Tineretului din România. Ce reprezintă #UTurn, conceptul câştigător

Oraşul Baia Mare a fost ales viitoarea Capitală a Tineretului din România. Ce reprezintă #UTurn, conceptul câştigător

Ceremonia de anunţare a oraşului câştigător FOTO

Baia Mare a a fost desemnat Capitala Tineretului din România în perioada 2018-2019. Ceremonia de decernare a titlului a avut loc sâmbătă, 11 noiembrie, la Gala Tineretului din România, în cadrul Summitului Tinerilor. Evenimentul a fost găzduit de Bacău, actuala Capitală a Tineretului din România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Baia Mare îşi va desfăşura mandatul în perioada 2 mai 2018 – 1 mai 2019. Pe lângă titlul de Capitala Tineretului din România, Baia Mare a câştigat şi premiul în valoare de 50.000 de Euro, oferit de Banca Comercială Română, co-iniţiator al programului naţional Capitala Tineretului din România, arată un comunicat remis presei de către organizatori. Aceste premii reprezintă un punct de pornire pentru finanţarea proiectelor propuse de oraşul câştigător al titlului, dar şi o resursă disponibilă pentru contribuţia proprie în atragerea de surse adiţionale de finanţare.

„Ne bucurăm că Baia Mare a fost aleasă următoarea Capitală a Tineretului din România cu #UTurn, conceptul ales de noi. Acest titlu nu este al nostru, ci al tinerilor din Baia Mare şi din România. Ne vedem anul viitor la Baia Mare, Capitala Tineretului din România 2018-2019”, declară Daniel Orza, reprezentant Baia Mare, Capitala Tineretului din România

#UTurn, conceptul prezentat de Baia Mare, îşi propune să testeze de-a lungul unui an un program menit să creeze oportunităţi atractive pentru tineri, astfel încât aceştia să fie activi şi determinaţi  să rămână şi să se implice în comunitate. Programul va beneficia de sprijinul autorităţilor locale, organizaţiilor neguvernamentale de tineret, grupurilor informale de tineri, instituţiilor şi mediului de afaceri.

Juriul a fost alcătuit din reprezentanţi ai sectorului neguvernamental de tineret, ai mediului privat, ai organizaţiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare şi ai unor instituţii publice şi a evaluat candidaturile celor trei oraşe finaliste. Jurizarea a fost făcută în funcţie de o serie de criterii, printre care motivaţia care a stat la baza fundamentării candidaturii, coerenţa viziunii, a misiunii şi a obiectivelor, şi corelarea proiectelor propuse cu strategii şi documente de politici publice de tineret.

A doua competiţie organizată în cadrul acestui program naţional, care funcţionează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, titlu deţinut de Cluj-Napoca în 2015, a atras un număr impresionant de candidaturi: Alba Iulia, Baia Mare, Galaţi, Iaşi, Ploieşti, Satu Mare şi Suceava. În finala competiţiei de proiecte s-au calificat oraşele: Baia Mare, Iaşi şi Satu Mare.

Programul este coordonat de Guvernanţa Capitalei Tineretului din România – Consiliul Tineretului din România (CTR), Federaţia Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT şi Banca Comercială Română (BCR) - şi îşi propune să dezvolte modul în care autorităţile locale colaborează cu organizaţiile neguvernamentale de tineret şi cu mediul privat pentru a pune tinerii din România în centrul procesului de dezvoltare urbană.

În prezent, programul naţional Capitala Tineretului din România se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, recunoaştere care confirmă valoarea acestui concept.

 
 
Mai puteţi citi:
citeste totul despre: