O stradă din Baia Mare va purta numele ÎPS Justinian

O stradă din Baia Mare va purta numele ÎPS Justinian

ÎPS Iustinian va da numele unei străzi din oraşul Baia Mare.  Foto: Adevărul

Autorităţile locale au decis să schimbe nomenclatorul stradal, astfel ca o stradă să poarte numele ÎPS Justinian. Astfel, Piaţa 1 Iunie devine Piaţa Arhiepiscop Justinian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Toate cheltuielile pentru schimbarea cărţilor de identitate şi a documentelor în care figurează adresa cu această denumire urmează să fie suportate de la bugetul local.
 
Arhiepiscopul Justinian Chira a fost o personalitate marcantă a Bisericii Ortodoxe Române. Acesta s-a născut la 28 mai 1921, în Plopiş şi a trecut la cele veşnice în urmă cu un an, pe 30 octombrie 2016. El a fost episcop român, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. 
 
În anul 1941, Ioan Chira a intrat ca frate la Mănăstirea Rohia, unde în anul 1942 a fost uns în monahism, sub numele Justinian. Tot în 1942 a fost hirotonit ierodiacon, apoi, în 1943, ieromonah. Între anii 1944 şi 1973 a fost stareţul mănăstirii, iar la 11 iunie 1973 a fost numit episcop-vicar al Episcopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, cu titlul Maramureşanul. În data de 27 septembrie 1990, Sfântul Sinod a reînfiinţat Episcopa Maramureşului şi Sătmarului şi l-a numit episcop eparhiot pe Iustinian Chira.
 
În noua slujire, a înfiinţat un seminar teologic în Baia Mare şi a iniţiat foaia eparhială Graiul Bisericii Noastre. Activitatea de 37 de ani de slujire a Episcopului Justinian Chira a fost răsplătită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a decis să i se acorde titlul de arhiepiscop onorific al Episcopiei Maramureşului şi Sămarului. IPS Justinian Chira a încetat din viaţă la vârsta de 95 de ani. Mormântul Înaltpreasfinţitului se află la Mănăstirea Rohia.
 
Citeşte şi
  
citeste totul despre: