O staţiune din Ungaria atrage turiştii români ca un magnet. „De Revelion, la ora 12, ne-au cântat imnul României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aqua Palace Hajduszoboszlo    Foto: Adi Rusu
Aqua Palace Hajduszoboszlo    Foto: Adi Rusu

Anual, peste un milion de turişti vizitează staţiunea maghiară Hajdiszoboszlo. Mai bine de jumătate din turiştii străini sunt români şi polonezi. Nu e de mirare că autorităţile s-au implicat serios pentru atragerea turiştilor români în număr cât mai mare. Aşa se face că, în staţiune, în special atunci când în România sunt sărbători legale, pe străzi se aude cel mai mult limba română.

Numărul maramureşenilor care petrec vacanţele în staţiunea din ţara vecină este tot mai mare, ajungând ca în anumite momente din an să fie majoritari. Autorităţile maghiare au sesizat destul de uşor acest lucru, astfel că nu a fost greu să înţeleagă că acesta este segmentul de turişti care trebuie încurajat.

Aşa se face că, în cel mai mare parc acvatic din Europa, turiştii români se simt ca acasă, motiv care îi face să revină an de an. Cum Maramureşul este la o distanţă de doar 200 de kilometri de staţiune, nu e de mirare că cei mai mulţi preferă să-şi petreacă acolo timpul liber. Despre condiţiile şi preţurile de la vecinii maghiari, cei care au vizitat staţiunea Hajduszoboszlo spun că nu prea au termen de comparaţie.

Subiectul a fost îndelung dezbătut în cadrul unei emisiuni la televiziunea locală Maramureş TV, de către ralizatorii Adi Rusu şi Romeo Dobocan, unde au invitat două reprezentante din turismul maghiar din Hajduszoboszlo. Eva Palvolgyi, proprietara unei pensiuni, şi Eniko Levay, referent turistic şi relaţii internaţionale la Primăria Hajduszoboszlo, au explicat în cadrul emisunii strategia prin care autorităţile locale au reuşit să atragă aproape un milion şi jumătate de turişti anual.

Staţiunea a început cu o baltă cu apă termală, în urmă cu 90 de ani. Desigur că în timp s-a construit un ştrand, însă era căutat mai mult de persoane vârstnice, pentru tratamente. În special după aderarea la UE, specialişti din turismul maghiar au căutat soluţii pentru a dezvolta această mică staţiune.

„Băile termale funcţionau şi iarna, dar acolo mergeau mai mult bătrânii, pentru tratamente. Bazinele descoperite funcţionau vara, dar acolo mergeau mai mult tinerii. Hotelurile mari au piscine interioare, dar cele mici şi pensiunile nu au. Astfel că aceştia aveau de lucru doar vara, iar iarna se opreau. Şase luni nu mai puteau să atragă clienţi. Atunci s-a decis să se contruiască Aqua Palace, iar cu acest complex acvatic s-au extins posibilităţile de cazare şi pentru iarnă pentru operatorii mai mici. Au găsit modalitatea prin proiecte europene să construască Aqua Palace, iar de atunci vin foarte mulţi turişti”, a explicat Eniko Levay. Ea a mai arătat că primăria se implică foarte mult în promovarea şi susţinerea turismului, aceasta fiind cea mai importantă sursă de venituri în localitate.

Capacitatea Aqua Palace este de 1.000 de persoane, aceasta putând fi extinsă la maximum 1.040 de persoane.

Politica de atragere a turiştilor, eficientă

Politica vecinilor maghiari în atragerea turiştilor a dat roade. Cei care au vizitat staţiunea spun că acolo nu se simt discriminaţi, sunt trataţi foarte bine, iar preţurile sunt foarte bune. „Am fost în urmă cu câţiva ani la Hajduszoboszlo. Am petrecut acolo revelionul, la piscină, la Aqua Palace. Am plătit pentru două persoane, puţin peste 600 lei, intrarea la bazin plus meniul din noaptea de Revelion. Nu mai pun la socoteală că la ora 23.00, ora 00.00 ora României, ne-au cântat imnul României. Am avut impresia că au făcut tot posibilul să ne simţim cât mai bine”, spune Ana Roman, o băimăreancă de 45 de ani. „Dacă mergi la restaurant, găseşti meniul şi în limba română, dar ai şi toate şansele să găseşti chelneri care vorbsc limba română”, continuă ea. „Masa la restaurant pentru două persoane, plus apă, cafea etc, a costat, în lei, aproximativ 60 de lei”, spune Corina Bălănean, după ce a petrecut câteva zile în staţiunea din ţara vecină.

„O politică a primăriei este aceea de a-şi trimite angajaţii să înveţe limba română. În Ungaria, problemele acestea cu clienţi care vorbesc altă limbă dispar. Nu te simţi discriminat, te fac să te simţi de-al casei”, a mai spus realizatorul tv Adi Rusu. „Şi politica de promovare a fost foarte bună, turiştii români aveau reducere la intrarea la bazin”, a mai spus în cadrul emisiunii.

Eva Palvolgyi spune că la Crăciun, atunci când pensiunea ei este plină de turişti români, pregăteşte sărbătoarea exact ca în România. „Împreună cu turiştii tăiem porcul, facem cârnaţii şi tot împreună îi mâncăm”, spune ea, tot în limba română.

În cadrul emisiunii a fost expusă o politică de promovare a turismului demnă de urmat. Aqua Palace a fost contruit din fonduri europene, fiind considerat cel mai mare parc acvatic din Europa, întins pe o suprafaţă de 30 de hectare. Cele două reprezentante ale turismului din staţiune Hajduszoboszlo spun că se intenţionează extinderea parcului.

Principalul punct de atracţie al oraşului îl reprezintă complexul balnear, compus dintr-un complex balnear, Aquapark, un ştrand temal şi parcul acvatic de distracţii Aqua Palace, inaugurat în anul 2010. Conform recensământului din 2011, oraşul Hajdúszoboszló avea 23.844 de locuitori, situat în partea de nord-est a Marii Câmpii Ungare, la 200 km de Budapesta şi 20 km la sud de Debreţin. Oraşul a început să se dezvolte după anul 1925, odată cu descoperirea apei termale, dar totuşi oraşul şi-a păstrat şi specificul agriculturii. 

Despre cel care a descoperit apa termală se spune că era un român, care s-a adresat, iniţial, autorităţilor române, cu propunerea exploatării acesteia. Pentru că a fost refuzat, el s-a dus în ţara vecină, unde a găsit deschidere şi a pus bazele staţiunii cunoscute astăzi ca şi Hajduszoboszlo.

Mai puteţi citi:
 

Poliţist lovit după ce a respins un candidat la examenul pentru obţinerea permisului de conducere

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite