O duminică cu vecinii din Ucraina, la Muzeul Satului din Sighet. Ziua Bunei Vecinătăţi vine cu evenimente culturale şi artistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Satuli din Sighet   Foto: Adevărul
Muzeul Satuli din Sighet   Foto: Adevărul

Ziua Bunei Vecinătăţi ce se desfăşoară dminică, 24 iulie, are programul aproape definitivat şi este gata să înceapă. Scopul evenimentului este strângerea relaţiilor între administraţiile locale dinte cele două ţări.

Evenimentul are loc la Muzeul Satului din Sighet, acolo delegaţiile oficiale şi participanşii vor putea vizita 12 gospodării, unde vor fi primiţi de meşteri populari şi producători locali. De asemenea, pe scena amplasată acolo se vor desfăşura concerte şi spectacole. Prin strângerea realţiilor dinter cele două ţări se doreşte, pe viitor, realizarea unor proiecte transfrontaliere finanţate din fonduri europene, de care să beneficieze deopotrivă românii şi ucrainenii de dincoace şi dincolo de graniţă. Cu prilejul evenimentului de duminică, autorităţile din Maramureş şi Transcarpatia vor purta discuţii pe marginea unor proiecte comune, cum ar fi podurile peste Tisa, redeschiderea clinicii din Slatina şi altele.

Autorităţile române şi ucrainene se întâlnesc pe podul de peste Tisa

Întâlnirea oficialităţilor române şi ucrainene va avea loc la ora 11, pe podul de peste Tisa, unde oaspeţii vor fi întâmpinaţi cu colac, sare şi horincă. De aici, autorităţile se vor deplasa la Muzeul Satului, unde vor fi primite de trâmbiţaşii din Strâmtura şi de fetele din grupul Moroşanca. Doi cai înstruţaţi vor transforma primirea într-un moment pitoresc. În continuare, cei mai de seamă reprezentanţi ai administraţiilor din Maramureş şi Transcarpatia vor urca pe scenă, unde se va intona imnul şi se va rosti o rugăciune. Programul va continua cu alocuţiunile rostite de oficialităţi, precum şi cu semnarea protocolului de înfrăţire între municipiul Sighetu Marmaţiei şi oraşul Hust. În a doua parte a programului, oficialii români şi ucraineni vor vizita gospodăriile din Muzeul Satului, amenajate cât mai primitor de primăriile din Ţara Maramureşului şi animate de solişti şi ansambluri populare. Din cele douăsprezece gospodării amenajate, nu vor lipsi meşterii populari şi producătorii de produse alimentare tradiţionale. Printre meşterii populari se vor afla Dumitru Pop Tincu, cel care continuă meşteşugul cioplirii crucilor învăţat de la Ioan Stan Pătraş, Vasile Şuşca, din Săcel, creatorul unor măşti impresionante, Maria Zapca, maestra lânii din Săpânţa, şi Florin Teleptean, din Vadu Izei, care va aduce sticle cu fus, fuse cu zurgălăi şi lăzi de zestre. Între timp, pe scena amplasată în muzeu se va derula un spectacol de muzică tradiţională, dansuri şi obiceiuri specifice locului. Cap de afiş vor fi Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania şi o seamă de artişti cu care acesta colaborează. De asemenea, vor urca pe scenă reprezentanţi ai melosului şi dansului din Ucraina.

Tradiţiile locale în construcţii, valorificate într-o expoziţie de relevee

În acelaşi context, Uniunea Artiştilor Plastici – Filiala Baia Mare va organiza, pe prispa casei Hodor Pop din Bârsana, o tabără de pictură pentru copii, iar Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Nord-Vest, va amenaja o expoziţie de relevee, intitulată ”Vernadoc 2.0”. ”Vernadoc urmăreşte interesul internaţional pentru valorificarea tradiţiilor locale de construcţie, în ideea de a construi o reţea internaţională cu scopuri comune în acest domeniu şi de a colecta materiale în sistem comparativ pe plan internaţional, cu privire la arhitectura vernaculară”, arată organziatorii evenimentului. Arhitectura vernaculară (proprie unei ţări, n.r.) este în pericol să dispară peste tot în lume, în toate culturile şi în orice circumstanţe economice. Atât moştenirea culturală vernaculară, cât şi principiile tradiţionale de construire nu pot fi protejate prin regulamente sau finanţări guvernamentale. ”Este mai important ca oamenii să înţeleagă valoarea propriei lor tradiţii şi să fie mândri de ea”, mai arată organizatorii.

Manifestarea este organizată de Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş, Muzeul Maramureşean Sighetu Marmaţiei, Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei şi  24 de primării din Ţara Maramureşului. La eveniment vor participa oficialităţi române şi ucrainene, printre care guvernatorul regiunii Transcarpatia, Ghenadii Moskal, preşedintele Administraţiei Regionale de Stat Rahiv, Basaraba Pavlo Vasylovici, preşedintele Radei raionale Rahiv, Dan Vasyl Ivanovici, prefectul judeţului Maramureş, Sebastian Mihai Lupuţ, subprefectul Alexandru Bondrea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, vicepreşedinţii Doru Dăncuş şi Lucian Morar, primari ai localităţilor din Transcarpatia şi din judeţul Maramureş.

Transport local gratuit pentru participanţi

Primăria municipiului Sighetu Marmaţia pune la dispoziţia sighetenilor care doresc să participe la Ziua Bunei Vecinătăţi un autobuz care va asigura transportul gratuit. În intervalul orar 10,30 – 11,30, acesta va pleca din staţia de autobuz din Cartierul Independenţei, până la baza Muzeului Satului (3 curse). De asemenea, începând cu ora 17,30, autobuzul va face două curse de la baza Muzeului Satului până în Cartierul Independenţei.

Mai puteţi citi:

Au pus la cale o crimă, dar au căzut în propria capcană: încă un caz al colonelului Berciu rezolvat cu succes

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite