Numărul consumatorilor de droguri „uşoare“, în creştere. Noii consumatori sunt din rândul elevilor de liceu sau de gimnaziu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivel de judeţ Maramureş nu există o cifră exactă a consumatorilor de droguri. Ce se ştie, din datele oferite de cei de la Centrul Antidrog, este faptul că a crescut numărul consumatorilor de droguri “uşoare”, (canabis şi rezină de canabis) şi substanţe susceptibile de a avea efect psihoactiv (aşa-zisele „etnobotanice” sau „droguri legale”).

Majoritatea acestor noi consumatori, potrivit informaţiilor furnizate de către Centrul Antidrog Maramureş, provin din rândul elevilor de liceu şi chiar de gimnaziu.

O prezentare a strategiei antidrug la nivel de judeţ Maramureş pentru perioada 2014-2020 a fost făcută public recent de către conducerea Centrului Antidrog Maramureş. Ca obiectiv principal se doreşte reducerea numărului de consumatori de droguri la nivel de judeţ.

În ceea ce priveşte infracţionalitatea drogurilor, pe baza datelor oferite nouă de Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate, în anul 2013 au fost constatate 35 de infracţiuni la Legea 43 din 2000, au fost cercetate 69 de persoane pentru infracţiuni la aceeaşi lege. 

DIICOT Maramureş a pronunţat un total de 25 de soluţii din care trei rechizitorii cu 6 inculpaţi trimişi în judecată, 12 cu NUP.

În ultima perioadă am avut 9 solicitări pentru evaluarea a tot atâtea persoane consumatoare în vederea stabilirii necesităţii includerii acestora într-un program individualizat de asistenţă. Tot anul trecut a ost capturată cantitatea de 821,1 grame de cannabis”, a explicat sefa de la Centrul Antidrog.

Conform datelor din evidenţă sau cele culese şi interpretate de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Maramureş, se constată faptul că în anul 2013 o singură persoană a fost consiliată în cadrul programelor de tratament, acest fapt datorat fiind în mare măsură lipsei echipei terapeutice la nivel local (medic, psiholog, asistent social). 

Pe parcursul anului 2013 au fost înregistrate 51 de urgenţe ca urmare a consumului de droguri, toate raportate de Spitalul  Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare - Unitatea de Primiri Urgenţe. 

Din analiza acestora, se constată că majoritatea cazurilor au fost intoxicaţii (de cele mai multe ori voluntare) cu medicamente”, a declarat Flavia Sălăgean, coordonatorul Centrului de Prevenire Evaluare Consiliere Antidrog Maramureş.

În opinia şefului de la Direcţia de Accize şi Operaţiuni Vamale, Teodor Lupuţiu, pedepsele care se aplică dealerilor sunt prea slabe.

“Vama are atribuţii în domeniu, adică trebuie să urmărească precursorii. Eu cred că există o creştere a infracţionalităţii în acest doomeniu. Fiindcă odată cu intensificarea transporturilor de diferite tipuri aceste substanţe urmează trasporturile respective. 

Pe mine mă îngrijorează faptul că tot mai mulţi tineri apelează la astfel de substanţe şi vârsta scade se pare că. Eu cred că pedepsele pentru dealeri în ţara noastră sunt prea mici”, a subliniat şeful de la Vamă, Teodor Lupuţiu.  

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite