Nu are licenţă, dar excelează în învăţământul primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucia Cirţiu este una din cele mai cunoscute dăscăliţe din Maramureş, reprezentând Şcoala „Dimitrie Cantemir“ cu cinste la orice concurs. Aceasta a terminat Liceul Pedagogic din Sighetu Marmaţiei şi de 39 de ani îndrumă micuţii elevi spre o educaţie bună.

Noua lege promulgată de către Ministerul Educaţiei urmează să afecteze foarte mulţi educatori şi învăţători. Obligaţi să obţină o diplomă de licenţă sau să-şi echivaleze studiile, majoritatea dascălilor din vechea generaţie pot da oricând lecţii profesorilor ieşiţi de pe băncile facultăţii. 


Una dintre învăţătoarele care reprezintă cu succes şscoala veche este Lucia Cirţiu. În urmă cu 39 de ani aceasta intra pentru prima dată la clasă, iar de atunci a ajutat zece generaţii de copii să treacă cu brio de primele clase. Băimăreanca a terminat Liceul Pedagogic din Sighetu Marmaţiei, instituţie pe care o consideră de neegalat. „Era o şcoală cu adevărat practică. Învăţai tot ceea ce era de învăţat şi te perfecţionai pe acest domeniu. Învăţam toate căile de educaţie, toate modelele de lecţii şi ieşeam dascăli. Mai mult, practica de atunci era cu totul altceva. Nici prin cap nu ne trecea să mergem atunci la un profesor să ne semneze hârtiile fără să facem cursuri. Te pregăteai intens să intri la clasă, lucrai zi şi noapte pentru ceea ce-ţi doreai“, îşi aminteşte dăscăliţa.

Facultatea nu mai este ce era odinioară

Legat de legea impusă de către minister, învăţătoarea spune că nu ar fi nicio problemă dacă s-ar merge pe sistemul vechi de educaţie superioară. „N-ar fi nicio problemă dacă facultatea ar fi ce a fost o dată. Dar acum oricine poate să facă o facultate. Majoritatea tinerilor nu cunosc bine meseria când ies din facultate, dar noi avem experienţă de ani buni. Mi se pare puţin ciudat să ni se impună să luăm o nouă diplomă. În orice caz, dacă ar fi să optez pentru o variantă aş alege echivalarea studiilor şi nicidecum să mă apuc acum de facultate. Mai am un an până la pensionare şi vom vedea până atunci ce schimbări vor mai fi “, a explicat Lucia Cirţiu.

Pedagog de 39 de ani

Lucia Cirţiu a intrat în rândurile învăţătorilor în 1974. A predat timp de nouă ani la şcoala din satul său natal, Gârdani, urmând ca după aceea să ajungă în Baia Mare. Aici a profesat la trei şcoli până să ajungă la Şcoala „Dimitrie Cantemir“. „În 1996 s-a deschis această şcoală. Am înfruntat diferite probleme, însă acum totul este aşa cum trebuie să fie. În fiecare loc am avut parte de un colectiv minunat dar aici mă simt ca acasă. Mi-amintesc şi-acum când am intrat prima dată în această şcoală. Primisesem mobilier vechi, toate băncile erau scrijelite, dulapurile erau sub orice critică, practic totul era un mare şantier. Dar cu timpul lucrurile s-au schimbat, am avut parte de ajutorul conducerii şi a părinţilor şi am intrat repede în normalitate“, îşi aminteşte dăscăliţa. 
 

Îndeamnă elevii să participe la cât mai multe concursuri


Datorită activităţii sale la ore, dar şi a rezultatelor bune de-a lungul anilor,  învăţătoarea Lucia Cirţiu a ajuns să fie una din cele mai cunoscute dăscăliţe a municipiului Baia Mare. Potrivit acesteia, performanţa se face şi datorită competiţiei din clasă. „Părinţii trebuie să fie conştienţi că atunci când copiii intră în clasă este competiţie. Fiecare trebuie să demonstreze că e cel mai bun. Pe lângă asta, de fiecare dată îi îndemn să participe la concursuri locale şi naţionale. Am avut mulţi elevi olimpici, lucru care mă face să fiu mândră de ei. În prezent, zece dintre elevii mei sunt implicaţi în diverse concursuri“, mai spune dăscăliţa. 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite