Muşcătura de viperă: ce nu ai voie să faci dacă eşti muşcat de acest şarpe veninos

Muşcătura de viperă: ce nu ai voie să faci dacă eşti muşcat de acest şarpe veninos

Viperă     FOTO SHUTTERSTOCK

Muşcătura de viperă poate fi gravă, ajungându-se la deces în lipsa intervenţiei prompte. Specialiştii explică ce trebuie făcut şi, mai ales, ce nu trebuie făcut într-o astfel de situaţie. Sunt, de asemenea, măsuri de prevenţie şi informaţii pe care orice amator de drumeţii ar trebui să le cunoască.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este sezonul drumeţiilor, însă iubitorii de plimbări prin pădure ar trebui să ştie că există un real pericol, mai cu seamă în această perioadă. Specialiştii spun că viperele sunt active numai şase-şapte luni pe an, în restul timpului fiind în hibernare. Însă perioada în care activitatea lor este cea mai intensă este între linile iunie-august, când este perioada lor de împerechere.

Specialiştii spun că viperele nu percep sunetele foarte bine, în schimb, au foarte dezvoltat simţul olfactiv şi simt vibraţiile de la distanţe mari. De asemeena, mai spun că ele se hrănesc mai mult noaptea şi sunt veninoase chiar de la naştere.

Viperele sunt active din luna mai şi până în septembrie, după care intră în hibernare.

Muşcătura lor este fulerătoare şi lasă două urme punctiforme.

„În ţara noastră trăiesc, în principal, trei specii de vipere foarte veninoase. Muşcătura survine ca mijloc de apărare al viperei dacă se simte ameninţată şi în pericol”, se arată într-un articol semnat de Sebastian Mezei, director executiv al DSP Hunedoara, postat pe pagina de socializare RoVaccinare.

„Dacă eşti muşcat de viperă, trebuie să ştii că poţi muri în cinci ore, prin sufocare, dar decesul în astfel de cazuri survine rar. Un motiv este dat de faptul că mai mult de jumătate din muşcăturile de viperă sunt “uscate” fără inoculare de venin”.

Sebastian Mezei, director executiv al DSP Hunedoara

Simptomele muşcăturii de viperă sunt următoarele:

Semnele locale sunt uneori insoţite şi de semne generale: anxietate, transpiraţii, greţuri, vărsături, dureri abdominale, hipotensiune, tahicardie, mergând până la convulsii, insuficienţă respiratorie acută şi stop cardio-respirator, când există o reacţie anafilactică gravă.

Ce ai de făcut în cazul în care cineva din grup este muşcat de o viperă:

Ideal ar fi ca victima să ajungă la un medic cât mai repede posibil, singurul tratament eficient fiind o doză de antivenin. După ce aţi sunat la 112, verificaţi dacă unitatea de prim ajutor are pe stoc ser antiviperin.

Poziţionaţi victima într-o poziţie culcată, cu capul şi bustul puţin ridicate şi locul muşcăturii poziţionat sub nivelul inimii. Activitatea fizică trebuie să fie cât mai redusă cu putinţă, pentru a putea avea un puls cât mai scăzut.

Vipera capturată   Foto: Jandarmeria Română

Se aplică o bandă elastică, suficient de largă încât să permită circulaţia venoasă şi arterială a sângelui, dar care să realizeze o compresiune limfatică (să permită introducerea degetului arătător sub bandă).

După montarea benzii, se va curăţa rana cu apă şi săpun sau cu şerveţele antiseptice din trusa de prim ajutor. Se vor elimina orice bijuterii sau alte elemente strânse pe corp (curele, bretele), pentru că în caz de reacţii adverse la venin, cum ar fi umflături de tip şoc anafilactic, hainele şi accesoriile vor pune probleme serioase la îndepărtare.

Se asigură confortul termic şi, dacă este posibil, se administrează oxigen. Monitorizează semnelor vitale ale victimei (pulsul şi respiraţia) se va face în permanenţă. Trasează marginea zonei umflate la fiecare 15 minute cu un pix pentru a ajuta doctorii să judece gradul de expunere la venin.

Ce NU trebuie să faci niciodată în astfel de situaţii:

- NU încerca să tai de-a lungul urmelor de colţi şi nu suge sângele cu venin, pentru că acesta se răspândeşte atât de repede încât nu vei avea ocazia să extragi prea mult.

- O tăietură în piele nu creează decât o rană urâtă şi creşte riscul de infectare, cu niciun beneficiu medical real.

- NU se aplică un dispozitiv de aspiraţie decât de către cadre medicale.

- NU se aplică un garou, pentru că dacă veninul rămâne concentrat în jurul muşcăturii, acesta va distruge rapid celulele, dar dacă îi este permis să se răspândească, toxinele se vor dilua şi se va reduce riscul de leziune a ţesuturilor.

- NU se aplică gheaţă sau obiecte reci, pentru că extragerea prin aspiraţie a veninului poate fi serios îngreunată de răcirea puternică a zonei.

- NU se va folosi ser antiviperin ca măsură de prim ajutor pe teren, din cauză că multe persoane au diferite alergii şi pot avea un şoc anafilactic.

- NU se vor consuma băuturi alcoolice, cafea şi stimulente.

- Important: cere ajutor medical!

Cum poţi preveni să fii muşcat de viperă

De asemenea, specialiştii mai spun că înainte de a pleca într-o astfel de drumeţie pe trasee montane este bine să informaţi salvamontiştii de rutele pe care vreţi să mergeţi, pentru a primi cele mai bune sfaturi.

De asemenea, puteţi primi sfaturi despre cum să preveniţi o astfle de situaţie:

- Evitaţi zonele necunoscute, nemarcate, cu ierburi înalte.

- Folosiţi beţe lungi pentru a verifica pe unde mergeţi. Şarpele, dacă există în zonă, va ataca băţul.

- Lăsaţi şarpele în pace dacă l-aţi văzut şi nici nu-l atingeţi dacă vi se pare mort.

- Dacă vedeţi un şarpe anunţaţi grupul şi părăsiţi zona în cea mai mare linişte.

- Purtaţi încălţăminte înaltă, pantaloni, parazăpezi pentru a vă proteja.

Muşcătura de viperă, clasificată după toxicitate

Muşcătura de viperă este clasificată în funcţie de gradul de toxicitate, mai scrie director executiv DSP Hunedoara:

- Gradul 0 - fără reacţie toxică – urme ale muşcăturii, fără edem (umflare) local.

- Gradul 1 - reacţie toxică minimă – edem local în jurul muşcăturii, fără reacţie sistemică.

- Gradul 2 - reacţie toxică moderată – edem al întregului membru muşcat, reacţie sistemică minimă - vărsături, hipotensiune arterială tranzitorie.

- Gradul 3 - reacţie toxică severă – edem care se extinde rapid spre trunchi, stare de şoc, hemoragii sau alte reacţii sistemice.

 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările