Directorul interimar al Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare a fost demis

Directorul interimar al Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare a fost demis

Monica Mare este noul director interimar al Muzeului de Etnografie     Foto: CJ Maramureş

Directorul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare, Ilie Gherheş, a fost demis din funcţie luni, 16 ianuarie. El era director interimar din toamna anului trecut, după un alt scandal, în urma căruia fostul director, Gheorghe Robescu, şi contabila Doina Petrică au fost plasaţi sub control judiciar pentru neregulile găsite de procurorii DNA.

Consiliul Judeţean Maramureş l-a demis, azi, din funcţie pe directorul interimar al Muzeului de Etnografie şi Artă Populară, Ilie Gherheş, în urma scandalului provocat de imaginile care au apărut pe internet şi care îl înfăţişau într-o postură neadecvată. ”În urma controlului efectuat săptămâna trecută de reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare, (instituţie aflată în subordinea CJ), dar şi ca urmare a comportamentului neadecvat al conducerii interimare a instituţiei, în cursul zilei de luni, 16 ianuarie 2017, au fost semnate dispoziţiile de revocare a interimatului directorului Ilie Gherheş, respectiv de numire în locul acestuia, cu titlul de interimar până la stabilirea concursului, a inspectorului superior, Monica Mare”, artă reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş.

Monica Mare este absolventă a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, dar şi a studiilor de masterat în Drepturile Omului şi Drept Administrativ, Monica Mare este numită în funcţia publică de inspector la Consiliul Judeţean Maramureş, în cadrul Direcţiei Juridice şi Administraţie Publică – Compartimentul Educaţie, Sănătate, Asistenţă Socială, din anul 2002. În această perioadă, una dintre principalele atribuţii de serviciu a fost monitorizarea şi îndrumarea instituţiilor de cultură din subordinea Consiliului Judeţean Maramureş.

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea a declarat că, noul director interimar, Monica Mare, nu va avea o misiune uşoară în următoarele zile, datorită faptului că problemele care afectează instituţia Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare sunt destul de grave. Instituţiile de control ale statului, respectiv Curtea de Conturi şi Direcţia Naţională Anticorupţie au sesizat aici numeroase nereguli şi, într-un termen scurt, acestea vor trebui îndreptate. Potrivit executivului Consiliului Judeţean Maramureş, s-a considerat oportună numirea în fruntea instituţiei a unui persoane dinafara Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare, care să aibă o viziune nouă asupra rezolvării problemelor semnalate.

Fostul director şi contabila, sub control judiciar
 
Muzeu de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare a mai fost în mijlocul unui scandal de curând. când directorul Gheorhe Robescu şi contabila Doina Petrică au fost plasaţi sub control judiciar, după ce s-au descoperit mai multe nereguli. În ordonanţele procurorilor se arată că în cursul anului 2015, în contextul efectuării unor reabilitări la unele obiective din cadrul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare, Robescu - Pop Gheorghe – Vasile, în calitate de director al acestei instituţii şi ordonator de credite, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a dispus achitarea sumei de 68.108 lei către o firmă care prestase lucrările respective, în condiţiile în care o parte din aceste cheltuieli erau nejustificate.
Plata efectivă a lucrărilor a fost efectuată de Petrică Doina, în calitate de contabil şef şi responsabilă cu controlul financiar preventiv, în condiţiile în care, în cuprinsul procesului verbal de recepţie, se menţiona neefectuarea lucrărilor de consolidare, izolaţie şi protejate împotriva incendiilor la unele acoperişuri, aspecte cunoscute de ambii inculpaţi.
 
Mai puteţi citi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările