Micii benzinari, între ciocan şi nicovală. Ori vând ilegal sub preţul de achiziţie, ori măresc preţul la pompă, pentru a acoperi reducerea de 50 de bani la litru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Vineri, 1 iulie, a intrat în vigoare ordonanţa de urgenţă care permite reducerea preţului la carburanţi cu 50 de bani pe litru. Chiar dacă ar trebui să îi ajute pe cetăţeni, proprietarii de benzinării mici spun că sunt obligaţi să vândă ilegal, sub preţul de achiziţie, deoarece adaosurile lor nu acoperă întotdeauna această reducere.

Ordonanţa de urgenţă care permite scăderea preţului la carburanţi cu 50 de bani pe litru dă bătăi de cap proprietarilor de benzinării mici. Nu intră în discuţie marile companii petroliere, ci micii „benzinari”, acei proprietari de staţii de benzină care vând către clientul final şi care folosesc adaosuri mici.

„Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se aplică direct la pompă", a declarat, joi, 30 iunie, premierul Nicolae Ciucă.

Ordonanţa se aplică pe o perioadă de trei luni. Potrivit documentului, reducerea de 50 de bani se aplică la pompă, iar statul va returna către agenţii comerciali 25 de bani la litru. 

Deşi aceasta ar trebui să fie o veste bună, în realitate, retailer-ii, adică cei care vând clientului final, sunt afectaţi. Mai precis, adaosul lor rareori depăşeşte 25 de bani pe litru, astfel încât să acopere această reducere. 

Mai mult, chiar dacă este peste 25 de bani, ceea ce rămâne este insuficient pentru acoperirea tuturor cheltuielilor.

„Noi jonglăm cu zecimi de bani”

Sub protecţia anonimatului, câţiva proprietari de astfel de benzinării sau chiar vânzători en-gros au fost de acord să explice pentru „Adevărul“ în ce fel îi afectează această ordonanţă. 

„Orice schimbare care apare aşa brusc, că e pozitivă sau negativă, întotdeauna aduce o tulburare. În momentul ăsta nici noi nu ştim ce se întâmplă, nu ştim ce facem mai departe. Astăzi (vineri, 1 iulie - n.n.), noi nu vindem. Deocamdată stăm, pentru că la noi piaţa dictează şi clienţii deocamdată sunt foarte reticenţi”, explică un vânzător en-gros de carburanţi. 

El mai arată că, cel puţin la vânzările en-gros, adaosurile nu ajung la 25 de bani, pentru a putea aplica această reducere. „Noi suntem en-gros-işti. Noi ne adresăm altor categorii decât populaţia (persoane fizice): agricultori, transportatori etc. Eu o văd (ordonanţa, n.r.) ca pe o măsură de protejare a populaţiei, persoane fizice, dar nu şi ca firme”, mai spune el. Cu toate acestea, el mai spune că aceia care ar vrea să cumpere vor acea reducere, pentru că „aşa a anunţat presa”.

Oamenii se aşteaptă ca până săptămâna viitoare să se aşeze piaţa şi să se poată adapta, cumva. „Am auzit că există unii benzinari - staţii – care au închis, pentru că ei nu vrut să se expună. Nu au de unde să dea, pentru că nici ei nu au atâta adaos. Lumea crede că noi stăm cu fundul pe bani, dar nu e aşa. Noi jonglăm cu ordinul banilor şi zecimilor de bani. Noi lucrăm în volume, nu în sume mare. Am auzit de staţii care au închis, preferând să ţină oamenii acasă, decât să se expună unor sancţiuni”, mai spune el, explicând că legea fiscală interzice vânzarea unui produs sub preţul de achiziţie. 

„Dacă eu am un adaos în staţie de 21 de bani – 0,21 de lei – de unde dau eu 0,25? Pentru că legea fiscală din România spune că eu nu am voie să vând sub preţul de achiziţie”. Proprietar de benzinărie

Din adaosul de 3,5% rămâne cu 1,1% 

Un alt proprietar de benzinărie mică, aceeaşi problemă. „Marja de adaos era de 35 de bani, din care noi dăm 25. Nu ne putem permite, că nu ne acoperim cheltuielile”, explică cel de-al doilea, care a preferat, de asemenea, să-şi păstreze anonimatul. 

Întrebat ce va face mai departe, cum va continua, răspunde că nu ştie. „Nu o să facem nimic, mai bine nu mai vindem, decât să vindem în pieredere. Azi vindem la fel, fără nicio modificare. Nu ştiu de ce au venit la noi (cu modificarea legislativă, n.r.), care suntem la mâna firmelor mari, care vând cum vor ele din depozite. De ce nu au pus direct din depozite, reducerea? Ca să complice lucrurile, asta au făcut”, mai spune el, revoltat. „Şi aşa e mic adaosul ala, 35 de bani la 9 lei reprezintă cam 3,5%. Din asta, rămâi cu 1,1%. N-ai cum să-ţi acoperi cheltuelieli cu energia, cu personalul”, completează el.

Obligat să mărească preţul la pompă, pentru a nu vinde sub preţul de achiziţie

Un alt proprietar de benzinărie mică a explicat că pentru a putea aplica acea reducere de 50 de bani, respectiv 25 de bani din adaosul propriu, a trebuit să mărească preţul cu 5 bani, pentru a nu vinde sub preţul de achiziţie.

„Mă obligă să vând sub preţul de achiziţie - cel puţin cantitatea pe care o mai am de luna trecută - ceva ce este ilegal. Eu am un adaos de 20 de bani. Eu, ca retailer (vânzător către clientul final, n.r.), am 20 de bani. Aveam stoc, ieri, de 6.000 de litri, luaţi de luna trecută. Statul mă obigă să vând cu 50 de bani mai ieftin, că-mi dă 25 de bani înapoi. Dar tot rămân cu 5 bani sub preţul de achiziţie. Eu nu înţeleg aşa ceva. Nici nu este legal să vând aşa”. Florin, proprietar de benzinărie 

Asta, mai spune el, l-a obligat să ridice preţul cu cinci bani, pentru a putea acorda acea reducere de 50 de bani, fără să vândă sub preţul de achiziţie. Dar asta a ridicat o altă problemă. „Acum sunt cea mai scumpă benzinărie din oraş. Vând ban la ban, dar tot mă înjură toată lumea că am cel mai mare preţ. Dar cetăţeanul nu ştie din ce cauză.

Noi, retailerii, de patru luni de când a început nebunia, sincer, nu am câştigat un leu. Benzinarii, mă refer. Nu ştiu companiile mari, dar pe noi ne-a omorât. Colac peste pupăză, mă trezesc şi că trebuie să vând sub preţ”, mai spune el nemulţumit.

Micii „benzinari”, cum sunt numiţi proprietarii de benzinării mici sau en-gros-iştii care vând carburanţi către firme, devin aşadar cei mai afectaţi de această decizie menită să-i ajute pe români. 

Vă recomandăm să mai citiţi şi:

Război în Ucraina. Armata rusă a bombardat un bloc din Odesa. Ce urmează după retragerea ruşilor din Insula Şerpilor

Reacţia neaşteptată a doi şoferi ucraineni în faţa unui român. „Mi s-a făcut pielea de găină, n-am ştiut ce să răspund“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite