Medicii de familie ieşiţi de pe băncile şcolii îşi vor putea cumpăra cabinetele prin programul „Primul praxis”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de familie din Maramureş, proaspăt ieşiţi de pe băncile şcolii, ar putea să îşi cumpere cabinetele printr-un program asemnător cu „Prima casă”, oferetele fiind mai avantajoase.

Iniţiativa vine din partea unor medici de familie din Maramureş, care susţin că o astfel de iniţiativă ar fi una de success în condiţiile în care sunt mulţi medici tineri de familie care ar vrea să profeseze şi nu au bani pentru un cabinet, iar alţii nu au bani pentru investiţii. Dincolo de toate acestea, contractul pentru anul în curs ar urma să aducă mai multe noutăţi. Una dintre ele este legată de faptul că neasiguraţii vor putea beneficia de o consultaţie preventivă pentru încadrarea într-o grupă de risc sau alta.

Chiar dacă nu vor avea calitatea de asigurat, vor putea beneficia de consultaţia preventivă, lucru care nu era posibil până acum. O consultaţie de stabilire a unui risc, de încadrare într-o grupă de risc şi, după aceea, de îndrumare spre evaluare, fie prin laborator, fie prin diverse specialităţi. Neasiguraţii vor avea, aşadar, dreptul la o consultaţie preventivă, la un fel de examen de bilanţ. O altă noutate pentru contractul din 2015 şi pe care noi nu o agreăm deloc este că se vor putea înfiinţa cabinete în relaţie contractuala cu Casa de Asigurări de Sănătate fără a avea un număr minim de pacienţi înscrişi. Până acum exista prevederea că trebuia să ai minim 800 de pacienţi înscrişi ca să poţi să intri în relaţie contractuală cu CAS”, explică preşedintele Colegiului Medicilor de Familie Maramureş, dr. Gheorghe Lascu.  . 

Cum a apărut ideea

Medicul mai susţine: Noi am combătut foarte puternic această idee, pentru că un om care îşi deschide un praxis, un cabinet medical de medicină de familie, va încerca prin orice mijloace ca să racoleze pacienţi de la alţi doctori. Am militat pentru a putea găsi posibilitatea de a putea cumpăra praxisul. Pentru că sunt praxisuri de vânzare în momentul de faţă, dar medicii tineri nu vor să investească sau vor, dar nu pot. Şi atunci ne-am gândit, cum avem Programul Prima Casă sau mai nou Prima maşină, tot aşa, noi medicii din Maramureş, venim cu ideea de Primul Praxis”. 

Lascu explică faptul că „un medic tânăr care vrea să îşi înfiinţeze un praxis să poată lua un credit bancar cu dobândă redusă pentru ca să îşi poată cumpăra un praxis existent, fără a face concurenţă neloială. Pe Baia Mare, spre exemplu, populaţia este acoperită ca şi număr de medici de familie. Medicul tânăr va putea cumpăra totul, de la spaţiu, la aparatură medicală, mobilier ş.a.m.d. Cei care vor să cumpere îşi asumă un risc pentru că pacientul poate să nu îi convină noul medic şi să vrea să îl schimbe. Însă venim cu ideea ca medicul tânăr să vină, să stea cu medicul care urmează să se pensioneze cam vreo 6 luni, ca pacienţii să se adapteze cu noul medic de familie. Această noţiune de Prim Praxis vrem să o avansăm ca iniţiativă legislativă". Mai trebuie spus că la nivel de judeţ Maramureş există undeva la 250 de medici de familie, populaţia judeţului fiind undeva la 500.000 de oameni.   

Citeşte şi:

Medici de familie: Toată populaţia, nu numai asiguraţii, ar fi trebuit să aibă card de sănătate

Peste 5,5 milioane carduri de sănătate au fost predate asiguraţilor, însă medicii de familie n-au cu ce să le citească: „Nu am început să le folosim!”

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite