Mărul, fructul care face minuni cu digestia. Terapie naturistă cu oţet de mere şi miere de albine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Merele ajută la digestie FOTO: Adevărul
Merele ajută la digestie FOTO: Adevărul

Indigestia este una din problemele frecvent întâlnite, în special la persoanele active. Cauzele sunt multe şi diverse, fie că luăm mese neregulate, fie că sărim peste unele mese şi apoi mâncăm prea mult, toate acestea contribuie la neplăcutele indigestii. Un măr după o masă bogată poate fi de mare folos pentru o digestie bună.

Indigestia este una din cele mai frecvente neplăceri care pot urma după o masă copioasă. Dacă nu se întâmplă frecvent (situaţie în care prezenţa la medic este obligatorie), pentru această situaţie exsită o serie de ”leacuri” naturale, care au şi un foarte bun rol preventiv. Una din cele mai simple şi mai la îndemâna oricui este consumul unui măr după masă, acesta asigură o digestie bună şi dă o senzaţie de bine, după cum spune farmacista Claudia Tuns, specialistă în tratamente pe bază de plante naturale. ”Există multe plante de ceai sau combinaţii de plante care sunt de folos pentru digestie, există şi tablete, de asemenea, pe bază de plante sau extracte naturale din fructe. Dintre toate, cea mai eficientă este  papaina, o enzimă extrasă din fructul papaya, însă mai sunt şi altele extase din mere, pere etc”, spune ea.

Pentru că de multe ori indigestia este asociată cu hiperaciditatea, consultanta mai arată că pot fi utile combinaţii de ceaiuri sau tabletele pe bază de salcâm, roiniţă şi gălbenele. ”Acestea ajută şi la hiperaciditate, situaţie în care e foarte bun şi ceiaul de obligeană. Gălbenelele oricum sunt folosite ca şi pansament gastric, la fel şi uleiul de cătină”, continuă ea explicaţiile.

farmaciste

Claudia Tuns ş Mariana Moldovan, farmaciste  FOTO: Angela Sabău

Despre uleiul de cătină mai arată că poate fi utilizat atât pentru creşterea apetitului, cât şi ca hepatoprotector. ”Luat înainte de masă, uleiul de cătină creşte pofta de mâncare. Dacă este luat după mâncare, este un bun hepatoprotector. Este şi o polivitamină naturală ce ajută la regenerarea celeulelor hepatice”, mai arată ea.

Nici ceaul de mentă nu trebuie uitat, acesta însă, mai spune consultanta, este util atunci când indigestiile sunt date de problemele biliare. ”Menta, în special uleiul de mentă, este foarte bun pentru drenarea bilei în intestin. Dar pentru ca ea provoacă şi constipaţie, e bine să fie asociată cu alte plante”, mai explică Claudia Tuns. ”Poate fi asociat cu soc, care este un diuretic şi foarte bun detoxifiant. Dar în combinaţie cu ceaiul verde şi păpădie este foarte bun în curele de slăbire şi detoxifiere. Ceaiul de soc favorizează transpiraţia, deci elimină toxinele şi prin transpraţie”, mai spune ea.

Un ”leac” foarte bun pentru indigestie, dacă nu vorbim şi de hiepraciditate, este o băutură dintr-o linguriţă de oţet de mere cu o lingură de miere de albine, dizolvat într-un pahar cu apă. Ceaiul de chimen mai este de folos după o masă condistentă sau picantă, la fel şi muşeţelul sau ghimbirul. Acesta din urmă este un bun remediu antispastic.

Cea mai bună prevenţie este însă felul în care luăm masa. Pentru a evita balonarea şi indigestia e bine să mâncăm încet, să mestecăm foarte bine fiecare înghiţitură şi să nu sărim peste mesele importante. Dacă, totuşi, simptomele indigestiei apar frecvent după mese, prezenţa la medic este obligatorie. 

Mai puteţi citi:

Alimentele care ţin colesterolul în frâu. Ce ulei conţine acid lauric, compus care „ucide“ eficient grăsimile nesănătoase

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite