FOTO Maramureşul tradiţional dispare printre vilele de beton ridicate cu banii din Franţa sau Spania. Kitsch-ul, "modă" în Maramureşul Istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu există localitate în judeţul Maramureş unde să nu fi pătruns elementele constitutive a ceea ce oamenii numesc kitsch. O recunosc şi specialiştii în arhitectură, care spun că tradiţionalul a cam dispărut şi mai există doar în cărţile de etnografie, fiind înlocuit cu modernismul.

Modernism care de cele mai multe ori înseamnă culori stridente la case, case mari cu două sau trei nivele, ceramică care apare mai nou în curţile oamenilor, plasticurile care există în bisericile de lemn, inclusiv în cele UNESCO sau plasticurile cu Dracula, cu delfini sau alte lucruri vândute la suprapreţ la Săpânţa.

A fost o perioadă când, spre exemplu, capii Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului au decis ca toate florile de plastic, ştergarele care acoperă obiecte importante şi care sunt bătute în cuie, icoane care acoperă fresce de o valoare inestimabilă sau ceasurile de perete opulente să fie scoase din biserici. 

Cererea la acea vreme a fost făcută de către Direcţia de Culte şi Patrimoniu din Maramureş, conducerea Direcţiei susţinând atunci că aceste plasticuri nu fac altceva decât să urâţească lăcaşul de cult, iar turiştii nu văd tocmai cu ochi buni aceste lucruri.

Kitschul există şi nu poate fi combătut. Este o realitate care nu poate fi contestată. Luate la pas, satele din Maramureşul istoric îţi oferă un amestec de stiluri. Aceste lucruri se văd cel mai bine în acele zone din Maramureş, precum Borşa, Moisei sau Vişeu unde marea majoritate a oamenilor sunt plecaţi la muncă în străinătate. 

Aceştia vin cu idei noi, care nu sunt neapărat cele mai bune. Moroşenii îşi ridică case mari, şi le dau în culori stridente care agresează olfactiv privitorul, totul fiind văzut prin prisma faptului că mai mare şi mai colorat înseamnă persoană înstărită, cu avuţie. Pensiunile turistice sunt şi ele pline de kitschuri, tradiţionale fiind de multe ori doar cu numele.

“Kitsch-ul s-ar putea defini ca ceva agresiv vizual.  Culoare, inoxuri care sunt în contradicţie cu arhitectura tradiţională. Totul vine din societatea kitschioasă. O să găsiţi discordonanţe din acestea arhitecturale nu numai în Maramureş, ci peste tot. Un prim exemplu de kitsch este clădirea Inspectoratului Şcolar Maramureş – roşu, albastru şi inoxuri. Apoi pe strada Ciocanului, un alt exemplu, o casă faimoasă…Pe Valea Usturoiului alte exemple de kitschuri. 

În fiecare localitate găsim două trei elemente de kitsch – ori e vopsită mov, roşu sau au inoxuri. În centrul vechi al Băii Mari din fericire nu e chiar kitsch totul. E greu să impui cuiva ceva, să facă ceva. Fosta clădire Minerul pe dinafară e bine, dar în afară e vopsit gardul, înainte leopardul”, a declarat, pentru adevarul, arhitectul şef al judeţului Maramureş, Codruţa Radu.

Casă premiată la un concurs de arhitectură

Printre casele deosebite din Borşa care există una iese în evidenţă. Este casa unui medic stomatolog, Horaţiu Dincă. Aceasta a fost premiată cu Premiul categoriei <1000mp la Bienala de Arhitectură Bucureşti 2010 şi a fost nominalizată pentru Premiul „Mies van der Rohe 2011”. 

Citeste si: FOTO Arhitecţii şi autorităţile din Maramureş îşi dau mâna pentru salvarea satului tradiţional de la dispariţie

Bisericile de lemn din 16 localităţi din Maramureş, scoase din anonimat. Centre de informare turistică în stil tradiţional maramureşan

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite