Maramureşul, epicentrul tradiţiilor de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plaiurile maramurşene devin ţinuturi magice în preajma sărbătorilor de iarnă. Tradiţiile vechi, păstrate cu sfinţenie de sute de ani reînviu an de an, iar gospodarii deja au început pregătirile.

Maramureşul este epicentrul vieţii rurale, a obiceiurilor şi tradiţiilor străvechi de sute de ani. În prag de sărbători, gosopodarii nu au zile libere, casele trebuie să strălucească iar cămările sunt învăluite în miresmele bucatelor tradiţionale pregătite chiar de ei.

Luna decembrie este luna tradiţiilor, luna în care tinerii satelor se reunesc pentru a-şi pregăti colindele sau pentru a pregăti Viflaimul. An de an, mii de oameni aleg să retrăiască momentele copilăriei la pensiunile din Maramureş, ţinutul devenind una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor de pretutindeni. 

Cu toate că nu se cunosc reglementările exacte în ceea ce priveşte petrecerea sărbătorilor de iarnă, în Maramureş pensiunile au fost rezervate de mult, iar locuri libere abia se mai găsesc. Odată cu pandemia de coronavirus, profilul turiştilor s-a schimbat, astfel că acum la agenţii cererile predomină pentru destinaţii din Maramureş.

”Anul acesta românii şi-au îndreptat atenţia înspre destinaţiile din România, în special pentru Maramureş. Acolo avem date cazările de foarte mult timp, iar unele locaţii sunt rezervate inclusiv până la sfârşitul lunii februarie 2021”, povesteşte Mircea Spătar, fondatorul proiectului ”Cabane şi pensiuni”. 

Veronica Hotea deţine o pensiune în Breb, ”Veronica's Guest House”, iar aceasta i-a fost de mult închiriată atât pentru Crăciun cât şi pentru Anul Nou. Pentru sărbători a avut grijă să pregătească un program special pentru turişti, care să le permite să facă o călătorie în trecut. Cele mai frumoase colinde, dar şi tradiţii, vor fi aduse în atenţia lor. 

Imagine indisponibilă

La Veronica's Guest House turiştii se vor bucura de un program special Foto Facebook Veronica's Guest House

”Turiştii noştri vor fi vizitaţi de ”Coconii din Breb”, vor avea ocazia să vadă Viflaimul şi de asemenea vor participa la ”Igantul porcului”. Obiceiurile de la noi dar şi oamenii de aici îi fac pe turişti să se reîntoarcă de fiecare dată. Sunt trataţi ca în familie, nicidecum ca şi străini, iar satul ca atare îi ajută să îşi retrăiască copilăria de la ţară sau de ce nu, chiar să o descopere”, mărturiseşte aceasta. 

Nici bucatele tradiţionale nu vor lipsi din meniul pregătit de Crăciun, astfel că de la cârnaţi, caltaboşi, tobă, jumeri şi plăcinte cu cartofi sau branză, gurmanzii vor avea din ce să aleagă. ”De Crăciun aşteptăm să ne treacă pragul turişti din Bucureşti şi Prahova în special, iar pentru ei pregătim un meniu pur tradiţional, din preparate bio, făcute chiar de noi”, spune Veronica.

În Breb, pachetele de sărbători costă între 900-1.600 de lei de persoană, în funcţie de pachetele alese. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

FOTO Originile tradiţiilor de Crăciun. 25 de obiceiuri de sărbători, explicate istoric

Tradiţii în decembrie, luna cu sărbători magice când se vesteşte naşterea Domnului. Cum aduci sporul în casă şi de ce nu se mătură în ajunul Crăciunului

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite