Maramureşean în pericol de moarte după ce a mâncat ciuperci. Recomandările medicilor pentru a evita astfel de situaţii

Maramureşean în pericol de moarte după ce a mâncat ciuperci. Recomandările medicilor pentru a evita astfel de situaţii

Bărbatul a ajuns în stare gravă la UPU. FOTO: Arhivă personală

Un maramureşean a fost la un pas de moarte după ce s-a intoxicat cu ciuperci. Aceasta a ajuns pe mâna medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare, unde a rămas internat. În primele 11 zile ale acestei luni, la Unitatea de Primire Urgenţe au ajuns patru maramureşeni după ce s-au intoxicat cu ciuperci.

Numărul persoanelor care au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea specialiştilor Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr Constantin Opriş” din Baia Mare, după ce au consumat ciuperci este în continuă creştere. Ultimul caz de acest gen a fost tratat în noaptea de luni spre marţi 11 iunie. 
 
„Pacientul a ajuns în stare gravă, cu agitaţie psihomotorie intensă. A fost stabilizat în UPU şi internat pe secţia ATI interne. În prezent, starea acestuia s-a ameliorat”, a declarant dr. Dan Roman, medic şef UPU-SMURD Baia Mare. 
 
Specialiştii recomandă cetăţenilor să trateze cu maximă seriozitate acest subiect, având în vedere consecinţele foarte grave care pot fi provocate de consumul ciupercilor şi atenţionează că trebuie să se prezinte la urgenţă, imediat ce identifică primele simptome. Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci se clasifică în funcţie de perioada de incubaţie a tipului de ciuperci care provoacă intoxicaţia. 
 
„În cazul celor cu perioadă scurtă de incubaţie, simptomele apar foarte repede (15 minute-3 ore) de la consumul ciupercilor şi se manifestă prin dureri abdominale, tegumente umede, pupilă micşorată, halucinaţii, tulburări nervoase, hipotensiune arterială, abundenţa salivaţiei. Mai gravă este situaţia în cazul intoxicaţiei cu ciuperci cu incubaţie lungă”, a spus dr. Dan Roman, medicul coordonator al Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean. 
 
Simptomele apar după 12 ore de la consum şi se manifestă prin greţuri, vărsături, diaree, icter, tulburări neurologice, afecţiuni hepatice şi renale, hemoragii. În aceste situaţii, este posibil ca, fără un tratament corespunzător, după 2 zile de la ingestie să se instaleze coma şi, ulterior, decesul persoanei în cauză.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: