Mame de sacrificiu la frontiera de nord a României: îşi trimit copiii departe de războiul din Ucraina FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oxana îl trimite pe fiul ei departe de război    Foto: Angela Sabău
Oxana îl trimite pe fiul ei departe de război    Foto: Angela Sabău

Războiul determină oamenii să aibă reacţii dintre cele mai neaşteptate. Mame care îşi trimit copiii departe de casă pentru a-i proteja, ori bărbaţi care trec graniţa ilegal - toate sunt lucruri ce nu mai miră pe nimeni la graniţa cu Ucraina.

Vama Sighetu Marmaţiei a devenit în ultimele zilei un loc al speranţei. Mii de oameni au ajuns în ultimele zile aici, fugind din calea războiului. Sunt înfriguraţi, obosiţi, dezorientaţi, iar emoţiile contradictorii se pot citi pe chipul lor. Sunt emoţii amestecate, bucurie pentru că au  ieşit din ţara vecină, dar şi tristeţe pentru cei care nu au reuşit să plece.

Odată ieşiţi din punctul vamal, voluntarii, reprezentanţi ai ONG-urilor, ai Crucii Roşii, îi aşteaptă cu ceai cald şi sandviciuri, pături, cartele de telefon pre pay pentru România sau obiecte de igienă personală ori scutece pentru bebeluşi.

Îşi pun copiii în siguranţă

Oxana are 44 de ani şi a venit din Solotvino (Slatina), prima localitate de lângă graniţa cu România. Nu e singură, e însoţită de fiul ei de 15 ani, dar ea nu rămâne aici. „Mă duc înapoi. Numa pe el îl trimit, singur. Mă duc înapoi, pe jos, ca nu-i departe. Nici nu am unde să rămân şi nici nu vreau. La noi încă nu e aşa de grav. Dar pe el vreau să-l ştiu în siguranţă. I-am făcut paşaport românesc şi îl trimit la Cehia. Avem acolo neamuri, e fratele soţului”, spune ea. Apoi mai povesteşte că soţul ei a rămas în Ucraina. „Pe bărbaţi nu-i lasă”, explică ea, aşteptând un microbuz care întârzia.

Întrebată ce planuri are pentru băiat în Cehia, răspunsul e vag. „Nu ştiu, om vedea ce-a face. Poate a găsi ceva de lucru. Dapoi... ştiţi cum e...” mai spune ea şi pare că şirul gândurilor se pierde.

Femeia aşteptă un microbuz în vamă la Sighet, care îl va prelua pe băiat şi pe mulţi alţi ucraineni care vor merge spre Cehia.

Bucuroasă că a ajuns, tristă că logodnicul ei a rămas acolo

Iulia, o tânără de 19 ani din Ivano Frankivskv, a reuşit să ajungă în România luni seară, în jurul orei 20.00. „Nu e chiar aşa departe”, spune ea. Pare cuprinsă de speranţă, dar şi de teamă. Spune că a aşteptat aproximativ trei ore în vama din Ucraina. Afară erau doar câteva grade cu plus, iar să aştepţi afară trei ore nu poate fi plăcut. Se bucură de ceaiul cald primit şi de cartela de telefon, pe care o activează imediat ce o primeşte.

Întrebată care sunt primele ei gânduri după ce a ajuns în ţară, spune că e emotionată, bucuroasă că a reuşit să plece, dar tristă că logodnicul ei din Ucraina nu a putut să vină şi el. „Şi nici fratele mai mic nu a putut veni. Şi el a rămas acolo”, spune ea. Iulia are 19 ani şi până acum a predat engleză la copii de grădiniţă. „Acum mergem în Polonia, unde iubitul a locuit şi are rude. Dar în seara asta încă nu ştiu unde vom merge, ce vom face”, spune ea, fiind însoţită de un grup de fete, dar şi de prietenul ei necuvântător.

Fetele, ca şi toţi cei care au nevoie de ajutor, sunt apoi preluate de voluntari şi li se găseşte transport sau cazare, după nevoie. De altfel, mulţi români care aşteaptă de partea română a graniţei au în mână câte un cartonaş cu un nume, semn că aşteaptă anume pe cineva, persoane pe care le vor transporta la destinaţie.

De asemenea, sunt multe persoane cu cartonaşe pe care scrie „transport gratis la Baia Mare”.

În corturile instalate în imediata vecinătate aşteaptă studenţi din Ucraina, originari din ţări africane, care sunt pe drum acum spre casă. Frigul îi face e toţi să se bucure de ceaiul cald şi păturile primite, pentru orele pe care le mai au de aşteptat până să se organizeze şi să afle unde, ce au de făcut.

Mormanele de bagaje care sunt depozitate lângă o terasă a unui bar din apropiere dau sentimentul unei gări supraaglomerate.

Au trecut graniţa ilegal

Interdicţia ca bărbaţii să părăsească Ucraina i-a determinat pe unii să treacă graniţa ilegal. Astfel, patru bărbaţi au fost identificaţi azi noapte după ce au trecut graniţa prin râul Tisa. „Azi, 1 martie 2022, în jurul orei 06.35, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră au depistat, în apropierea PTF Sighetu Marmaţiei, 4 cetăţeni ucraineni care au trecut prin apa râului Tisa, din Ucraina în România. Cei patru cetăţeni ucraineni au fost conduşi de către poliţiştii de frontieră în PTF Sighet pentru îngrijiri medicale”, spune purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Maramureş, Iulia Utan.

Potrivit acesteia, cei patru au vârste cuprinse între 21 şi 46 de ani. Ei au solicitat o formă de protecţie din partea statului român (azil), astfel că au fost demarate procedurile specifice în astfel de cazuri.

De la declanşarea acestei crize, până la data de 28.02.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România aproximativ 89.000 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 50.000 cetăţeni ucraineni, arată Poliţia de Frontieră Română.

Patru persoane au solicitat azil în PTF Sighetu Marmaţiei, iar alte două grupuri, care însumează 11 persoane, au fost depistate la frontiera verde (prin apa râului Tisa). Toţi sunt bărbaţi şi au cerut o formă de protecţie din partea statului român. Dintre ei fac parte şi cei patru depistaţi azi noapte.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, în faţa soldaţilor: „Nu există război fără victime”

Patriarhul rus Kiril îi cataloghează pe opozanţii Moscovei din Ucraina drept „forţe ale răului” 

Patriarhul Kirill al Rusiei a căzut în dizgraţia lui Putin. O facţiune antivaccinistă a Bisericii Ortodoxe Ruse vrea să scape de el

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite