Locul unde turiştii pot călca pe urmele lui William Shakespeare. Traseul cultural inedit propus de o agenţie de turism

Locul unde turiştii pot călca pe urmele lui William Shakespeare. Traseul cultural inedit propus de o agenţie de turism

Centrul Istoric al municipiului Baia Mare adăposteşte o parte din viaţa lui Johannes Banfi Huniades. FOTO: Mezok Dan

O agenţie de turism din Baia Mare va iniţia un traseu cultural pentru turiştii interesaţi de celebrul William Shakespeare. Ideea vine în urma popularităţii romanului istoric „În umbra lui Shakespeare” al lui Walter Ubelhart. În carte, personajul principal, Johannes Banfi Huniades, este creionat drept unul dintre presupuşii coautori ai unor opere comune adunate sub semnătura lui William Shakespeare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Romanul „În umbra lui Shakespeare”, aduce în faţa cititorului şirul unor evenimente desfăşurate în urmă cu mai bine de 400 de ani, când un absolvent al Şcolii Rivulina din Baia Mare, Johannes Banfi Huniades părăseşte locurile natale şi ajunge în cercurile scriitorului englez William Shakespeare. Potrivit firului evenimentelor descris în roman, alchimistul din Baia Mare a contribuit cu diverse teme la opera scriitorului, unele fiind inspirate din viaţa de odinioară a Băii Mari. Cele mai multe elemente de asemănare se găsesc în piesa „Romeo şi Julieta”. Prima dintre coincidenţe se referă la două familii rivale care erau arendaşe de mine în Baia Mare. Numele celor două familii sunt menţionate în Monografia oraşului Baia Mare. 
 
„Este o carte după un personaj real şi contactul cultural este o machetare a cărţii, iar realizarea unui traseu poate să ajute la promovarea cărţii. Este o promovare atât a cărţii, cât şi a zonei, a oraşului. Cred că acest traseu va avea un impact cultural major asupra turiştilor, mai ales că turismul devine tot mai mult unul cultural. Este o cărare nouă”, a spus Walter Ubelhart.
 
În viitor, va fi realizată şi o ecranizare a cărţii, dar şi o piesă de teatru inspirată din romanul scos de sub tipar de Walter Ubelhart.
 
Clădirile din Centrul Istoric al oraşului adăpostesc istoria lui Johannes Banfi Huniades
 
Prin traseul cultural propus de agenţia AdVisio Turism din Baia Mare se vor pune în valoare clădirile din Centrul Istoric al municipiului Baia Mare, turiştii aflând astfel ce ascund locurile în care a copilărit Johannes Banfi Huniades, dar şi casa în care acesta s-a născut.
 
„Mergem efectiv pe urmele amintite în carte. Încercăm să scoatem în evidenţă lucrurile pe care le oferă oraşul. Cartea lui Walter este foarte interesantă şi ascunde şi aspecte reale, lasănd la o parte faptul că e catalogat ca şi un roman. Ideea de a promova o poveste de acest gen care are legătură cu un personaj din istorie cunoscut a venit din dorinţa de a cunoaşte lumea aceste aspecte. Fiecare perete din Centrul Vechi al municipiului Baia Mare vorbeşte. Vă invităm să ascultăm poveştile lor”, a spus Alexandra Lazăr, reprezentantul agenţiei de turism.
 
Planurile reprezentanţilor agenţiei de turism nu se opresc însă aici, pe viitor dorind să realizeze variate trasee tematice care să pună în lumină şi alte aspecte ale vieţii culturale din Baia Mare. 
 
Citeşte şi
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările