Investitorul român care vinde carne de struţ pentru masa de Crăciun. Cât costă un kilogram

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Pop alături de struţii pe care îi creşte. FOTO: Arhivă personală
Ciprian Pop alături de struţii pe care îi creşte. FOTO: Arhivă personală

Un investitor din localitatea maramureşean Coruia creşte struţi de aproape 18 ani. Mai sănătoasă decât cea de porc, carnea de struţ nu are colesterol, este bogată în proteine şi săracă în grăsimi, având chiar mai puţine calorii decât carnea de pui.

În urmă cu 18 ani, Ciprian Pop a pus pe picioare o fermă de struţ în satul Coruia, comuna Săcălăşeni, judeţul Maramureş. A început cu un număr mic de păsări, dar în timp s-a dezvoltat. În 2017, fiul său, Sorin, a început să fie mai preocupat de afacerea familiei. Astfel, cum forţa de muncă a crescut, a crescut şi numărul struţilor pe care îi creşte familia Pop. 

Astăzi, în fermă sunt crescuţi 37 de struţi care sunt sacrificaţi când ajung în preajma greutăţii de 100 de kilograme, pentru consum propriu sau spre vânzare. Cererea din partea clienţilor a crescut în această perioadă. 

„Avem clienţi din Maramureş, Cluj şi Piatra Neamţ. Lunar aveam 10-15 oameni care cumpără între 2 şi 5 kilograme. Acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, creşte numărul clienţilor. Săptămâna trecută am sacrificat 3 struţi, iar zilele viitoare încă 5, dar numărul lor ar putea să crească în funcţie de cerere. Avem foarte multe cereri şi de la restaurante. Carnea de struţ este căutată pentru cârnaţi în special. Are un gust deosebit. Cine ia o dată îşi dă seama că este, în primul rând, sănătoasă. Carnea de struţ este între vită şi pasăre. În primul rând este foarte sănătoasă, pentru că nu are colesterol deloc”, spune Ciprian Pop. Investitorul vinde kilogramul de carne de struţ cu 50 de lei.

strut coruia. foto arhiva personala

Afacere profitabilă

Pasiunea lui Ciprian Pop pentru struţi a început după ce a văzut undeva lângă Baloteşti alte ferme de struţi. Atunci şi-a pus în gând să se ocupe şi el de o astfel de afacere, chiar dacă nu era specialist. 

„M-am documentat de pe internet la început, dar cel mai mult am învăţat din experienţa mea proprie. Am tot încercat până când am reuşit. Eu mă bucur mult că fiului meu i-a plăcut ceea ce a văzut la noi şi că duce mai departe afacerea. Este o afacere, pot să zic, şi de familie, dar chiar rentabilă. Este o afacere benefică. Am început să oferim produsele în ţară şi cererea a devenit tot mai mare”, a mai adăugat Ciprian Pop.

Struţii sunt rezistenţi la condiţiile meteo şi rezistă de la -40 la +40 de grade. Păsările sunt uşor de adaptat la climat, iar hrana lor nu este una foarte complexă, fiind compusă din porumb sau ovăz, cantitea diferind în funcţie de vârstă. Un struţ ajunge la aproximativ 100 de kilograme într-o perioadă de 10 luni, greutatea fiind una optimă pentru ca animalul să fie sacrificat pentru consum. 

Citeşte şi

Exemplul românului care donează regulat sânge de ani de zile, deşi se teme teribil de ace: „Poţi fi mândru de sângele tău!“

PMP Maramureş a obţinut postul de prefect al judeţului. Cine este reprezentantul Guvernului în teritoriu

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite