Imaginile uluitoare de la înmormântarea Înaltpreasfinţitului Iustinian Chira care au pus pe jar internetul: explicaţie ştiinţifică sau miracol?

Imaginile uluitoare de la înmormântarea Înaltpreasfinţitului Iustinian Chira care au pus pe jar internetul: explicaţie ştiinţifică sau miracol?

ÎPS a fost înmormântat în urmă cu o săptămână   Foto: ifz.ro

Un filmuleţ de câteva minute din timpul înmormântării Înaltpreasfinţitului (ÎPS) Iustinian Chira face furori pe Internet. Imaginile arată câteva fenomene care s-au petrecut la înmormântare, mai precis, în timp ce sicriul era coborât în groapă, fenomene pe care credincioşii s-au grăbit să le numească „minuni“.

Ştiri pe aceeaşi temă

O mulţime de internauţi sunt fascinaţi de ”minunile” care s-au petrecut la înmormântarea ÎPS Justinian Chira. Mai precis, un filmuleţ în care este prezentat momentul în care sicriul este coborât în groapă arată că are ochii deschişi, iar geamul sicriului părea că s-a aburit. ”Zâmbetul” a fost observat încă de la început, iar credincioşii s-au grăbit să le numească ”minuni”.

ÎPS a fost extrem de îndrăgit de credincioşi, însă aşa-zisele minuni sunt, de fapt, explicate de un medic legist şi au legătură strict cu resturile pământeşti. Este vorba despre momentul în care sicriul a fost mişcat, astfel că mişcarea pleoapelor este explicabilă. ”Vorbim despre o falsă mobilitate; la mişcarea mai bruscă a sicriului sau dacă a fost lăsat cu capul mai jos, dispare rigiditatea cadaverică şi pleoapele se pot mişca din cauza gravitaţiei”, explică medicul legist Nicoleta Pintican. Ea mai arată că şi zâmbetul pe care toată lumea l-a observat poate fi explicat, pe de o parte prin faptul că, în momentul îmbălsămării, chipul este ”aranjat”, iar pe de altă parte, poate fi vorba despre o grimasă în urma infarctului.

De asemenea, ”minunea” aburirii geamului are o explicaţie la fel de ”pământească”. ”Evoluţia corpului după deces merge spre putrefacţie. Sunt fenomene naturale. La mobilizare (mişcarea sicriului), gazele pot ieşi din corp prin oricare orificii: gură, nas sau chiar ochi. E clar că e vorba de mobiliazrea cadavrului care a dus la aceste «minuni»”, justifică Nicoleta Pinctican, medicul legist. De asmenea, pentru aburirea geamului a mai arată că este posibil să fi fost responsabilă şi diferenţa de temperatură.

 
 
Mai puteţi citi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările