Horă uriaşă în jurul Cimitirului Săpânţa. Saga irlandezului inimos care se bate de opt ani pentru conservarea celor mai frumoase tradiţii româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul ”Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” a debutat în urmă cu o săptămână şi se derulează până pe 20 august, când la Săpânţa, acolo de unde a pornit totul, va avea loc o horă imensă în jurul Cimitirului Vesel. Este a VIII-a ediţie organizată şi coordonată de Peter Hurley, un irlandez îndrăgostit fără scăpare de România.

Anul acesta, în programul festivalului au fost incluse mai multe sate din Maramureş. Evenimentul a început pe 23 iulie în Ţara Lăpşului, unde a avut loc o petrecere în mijlocul oraşului Târgu Lăpuş. “Ţara Lăpuşului deţine comori bine păstrate de-a lungul veacurilor în ceea ce priveşte tradiţia gastronomică, meşteşugul şi arta portului popular, cântecul şi jocul la şezători, cioplitul în lemn şi alte îndeletniciri. Comunităţile lăpuşene sunt pregătite să împărtăşească bunul lor cel mai de preţ - patrimoniul cultural - turiştilor dornici să participe în cadrul activităţilor care se vor extinde pe parcursul unei întregi săptămâni.”, declară Peter Hurley (foto jos), iniţiatorul proiectului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel.

Acolo a avut loc un festival-concurs ”Horea din grumaz” – o tehnică muzicală aparte specifică locului, iar seara a avut loc desciderea oficială a ”Şcolii de vară Moş Pupăză”. Denumirea şcolii de vară vine de la renumitul meşter popular Pătru Godja, cunsocut după porecla ”Moş Pupăză”.

Festivalul a continuat în Ţara Lăpuşului pe tot parcursul săptămânii cu evenimente precum ateliere meşteşugăreşti, joc la şură, şezători, dar şi drumeţii prin pădure pentru observarea şi fotografierea animalelor sălbatice din zona codrilor seculari.

Dumincă, 30 iulie, la Groşii Ţibleşului este organizată o nuntă tradiţională, la care paprticipă toate counităţile din Ţara Lăpuşului.

image

Şcoala de vară, un proiect pedagogic

În perioada 13-20 august, festivalul continuă cu Şcoala de vară ”Moş Pupăză”, ateliere de sculptură, muzică, joc, şezători, dar şi ateliere în care doritorii vor învăţa să facă cruci miniaturale, specifice Cimitirului Vesel din Săpânţa. ”Şcoala de vară ”Moş Pupăză” este un proiect pedagogic de transmitere şi preţuire a tradiţiior strămoşeşti, de explorare a aspectelor specifice vieţii de zi cu zi din satul tradiţional, iniţiat în 2016 la Valea Stejarului şi extins în 2017 în Ţara Lăpuşului şi în alte sate din Ţara Maramureşului. 

În cadrul şcolii, participanţii de toate vârstele pot să se familiarizeze sau să aprofundeze cunoştinţe legate de meşteşuguri populare strămoşeşti, femeieşti şi bărbăteşti, muzică, dans, pictură, munca în gospodăria ţărănească, să simtă traiul autentic rural, de la sacru la cotidian, de la munca câmpului la jocul satului”, mai arată Peter Hurley. Timp de o săptămână participanţii la atelier se vor familiariza şi vor aprofunda această tradiţie veche, dar vie, a prelucrării lemnului, a transformării acestuia în nemurire, prin cioplirea lui.

Cursurile vor avea lor în atelierul în care Moş Pupăză a creat de-a lungul anilor adevărate bijuterii populare, porţi maramureşene sau troiţe, făcând lemnul să vorbească despre viaţă şi recunoştinţă, credinţă şi bucurie.

În ultima zi a festivalului, la Săpânţa se va încinge o horă imensă în jurul Zimitirului Vesel.

Festivalul iniţiat de irlandezul Peter Hurley a ajuns la ediţa a VIII-a şi are ca scop promvarea valorilor tradiţionale din satul românesc. Peter Hurley a ajuns în România în urmă cu peste 20 de ani şi nu a mai vrut să plece. El a descoperit aici, cum îi place lui să spună, ”matricea civilizaţiei”, în satul maramureşean. La Spânţa, spune el, a descoperit cel mai bine păstrate aceste valori, despre care crede că au existat în toată Europa, dar care s-a pierdut pe parcurs.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite