Geniul care a pus România în ecuaţie: povestea unui olimpic la matematică

Geniul care a pus România în ecuaţie: povestea unui olimpic la matematică

Omer Cerrahoglu spune că are încredere în cunoştinţele sale. FOTO: Adevărul

Băimăreanul Omer Cerrahoglu (17 ani) este nelipsit de la cele mai importante concursuri internaţionale de matematică şi în fiecare an se întoarce acasă cu medalii. Liceanul spune că vrea să studieze în străinătate şi să se întoarcă în România

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Omer Cerrahoglu şi-a descoperit pasiunea în clasa a doua, moment din care matematica a devenit pentru el un hobby şi nu doar o materie la şcoală. „Am avut mai multe tentative de a mă afirma, însă în clasa a doua, când am participat la primul concurs de matematică, am ştiut ce vreau să fac. Atunci am participat la concursul «Cangurul» şi am obţinut cel mai bun punctaj“, îşi aminteşte Omer. 
După prima sa victorie, au urmat sute de ore de pregătire. Au trecut doar doi ani până când Omer să câştige prima sa medalie de aur, la o olimpiadă naţională. „Aveam 12 ani şi era primul meu concurs important. Eram în clasa a cincea, dar concuram cu elevi de a şaptea. Aveam mari emoţii, dar m-am descurcat bine şi am obţinut prima medalie de aur. De atunci, am participat în fiecare an şi, până acum, am şapte medalii de aur şi una de argint la concursurile naţionale“, povesteşte matematicianul.

Membru în lotul naţional

Primul succes internaţional a venit la vârsta de 13 ani, când băimăreanul a obţinut locul întâi la Balcaniadă. De atunci, Omer face parte, anual, din Lotul Naţional de Matematică. „Se dădeau nişte teste de baraj, iar eu am intrat în primii şase. Am obţinut medalia de aur la Balcaniadă, moment în care mi-am dat seama că se poate şi mai mult. Eram decis să devin cel mai bun“, spune băimăreanul.
La doar 14 ani, la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Bremen (Germania), Omer a intrat în top trei cei mai tineri medaliaţi cu aur olimpici ai tuturor timpurilor. „Ţin minte şi acum ce probleme am avut de rezolvat. M-am descurcat bine şi a fost prima mea medalie la o olimpiadă internaţională. Eram pregătit şi aveam încredere în mine. Medalia m-a ambiţionat şi mai tare“, explică Omer. În 2012, la Olimpiada Internaţională de Matematică din Argentina, Omer a câştigat medalia de aur, fiind românul cu cel mai mare punctaj, devenind astfel şi liderul echipei. 

Cu un viitor strălucit înaintea sa, Omer Cerrahoglu nu s-a gândit încă pe ce cale să-şi îndrepte viitorul, însă ştie că acesta este legat de România. „Multă lume zice că, dacă pleci din ţară, nu eşti patriot. Eu consider că trebuie să plec undeva, la un colegiu unde educaţia este de cel mai înalt nivel, iar pe urmă să mă întorc. Vreau să ajut România să devină ceva mai bun, să ofere un nivel mai ridicat de educaţie şi să putem vorbi de o cu totul altă percepţie asupra învăţământului. Acesta este patriotismul. Să vezi ce e mai bun în lume şi să încerci să aplici în ţara ta“, spune olimpicul. 
Acesta este patriotismul. Să vezi ce e mai bun în lume și să încerci să aplici în țara ta.Omer Cerrahoglu
olimpic
Până în acest moment, Omer s-a gândit să-şi continue studiile la universităţi precum Oxford, Cambridge, Harvard, MIT sau Princeton. „Toate sunt universităţi cu educaţie de cel mai înalt nivel. Am foşti colegi de lot cu care mă consult din când în când şi mă îndreaptă către una sau alt. Acolo totul este la un nivel mult mai ridicat“, explică Omer. 

„Trebuie schimbate lucrurile elementare“

În ceea ce priveşte locul de muncă ideal, tânărul spune că e prea departe să se gândească la aşa ceva. „Va fi ceva legat de calcule. Îmi doresc un job în care să nu fiu constrâns, să am libertate, să-mi dezvolte capacitatea intelectuală“, punctează Omer. 
Când vine vorba de România, Omer este de părere că nimic nu va fi diferit până nu se va schimba sistemul de valori şi că este nevoie de modificări radicale. „Greşelile mici nu se pedepsesc. Deci probabil ar trebui să plecăm de la bază. Trebuie să schimbăm lucrurile elementare, să schimbăm în primul rând concepţia asupra educaţiei. Educaţia nu vine doar de acasă, această poate fi la fel de bine desprinsă din şcoală.Trebuie să avem o fundaţie puternică, altfel totul se dărâmă“, încheie Omer.

Carte de vizită 

Omer Cerrahoglu s-a născut pe data de 3 mai 1995. Până la vârsta de 5 ani, a trăit în Istanbul, însă de atunci locuieşte în Baia Mare. De-a lungul anilor a participat la patru Olimpiade Internaţionale, unde a obţinut două medalii de aur şi două de argint. În ceea ce priveşte concursurile naţionale, a participat la 20 de concursuri majore, deţine 18 medalii de aur şi două de argint.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările