Fumăriţa, planta medicinală prea puţin cunoscută, dar foarte bună pentru mai multe afecţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fumăriţa este utilă în hipertensiune    Foto: wikipedia.org
Fumăriţa este utilă în hipertensiune    Foto: wikipedia.org

Cu toate că fitoterapeuţii cunosc proprietăţile fumăriţei, aceasta este foarte puţin utilizată în terapiile cu plante. Cel mai adesea, este combinată cu altele pentru un efect mai bun. Alături de cătină şi aronia, fumăriţa face minuni în detoxifiere şi întinerire.

Fumăriţa este una din plantele pe care le găsim pe marginea drumului, pe mirişti, în zona de câmpie şi de deal. Fitoterapeuţii spun că perioada de recoltare este din primăvară, de prin luna mai şi până în septembrie. Despre proprietăţile ei, însă, specialiştii spun că, deşi este foarte bogată în protopină şi conţine substanţe cu acţiune farmaceutică puternică, este prea puţin folosită. „Noi nu o avem în magazin, pentru că nu e cerută. De altfel, noi ne concentrăm mai mult pe bolile grave, astfel că plantele care nu sunt prea căutate nu le mai aducem”, explică fitoterapeutul Lena Coteţ.

Planta mai conţine flavonoide (antiinflamatorii), vitamina k, tanini, acizi organici. „Pentru uz intern, este folosită la hipertensiune arterială, digestie lentă, acnee, este depurativ şi diuretic. Pentru uz extern, merge foarte bine la gingivite şi la pulpite”, mai spune fitoteraputul.

Ca şi mod de utilizare, ea recomandă două linguriţe de plante uscate la o cană de apă clocotită. „Se lasă acoperit 10 – 15 minute şi se bea în trei reprize, înaintea principalelor mese. Pentru uz extern se folosesc 20 grame de părţi aeriene ale plantei, la 500 ml apă. Se strecoară şi se face gargară de 3 ori e zi”, mai spune ea.

„În general aducem mai adesea plantele pentru afecţiunile cele mai frecvente. Nu putem aduce plante pe care nu ni le cere nimeni, pentru că expiră şi e păcat”, mai spune fitoteraputul.

Este foarte utilă în tratarea bolilor hepatobiliare, renale, hiperensiune arterială, dar şi în cazul stomatitelor ori eczemelor.

Specialiştii spun că nu se recomandă folosirea plantei concomitent cu medicamentele antihipertensive. De asemenea, este necesară recomandarea unui specialist înainte de începerea unei terapii cu plante. Medicul trebuie să fie informat despre aceste terapii alternative.

Orice problemă medicală aveţi, în primul rând consultaţi un medic şi nu vă trataţi singuri.

Mai puteţi citi:

Femeia care a folosit din greşeală pietre semipreţioase pentru gardul casei. Construcţia, făcută din jasp, ar putea avea o valoare uriaşă

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite