Ponorâta, locul în care nimeni nu vrea să muncească. Soluţia: trăiesc din banii statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se zbat în fiecare zi pentru fiecare bucăţică de pâine pe care trebuie să o pună pe masă copiilor. Îşi duc viaţa între pereţii unor cocioabe care stau să cadă şi pe care scrie sărăcie. Cu stomacul gol de multe ori se pun în ceva care nu s-ar putea numi pat şi sunt bucuroşi că au mai răzbit o zi în viaţa asta plină de neajunsuri.

Este povestea mai multor familii de rromi care locuiesc în cea mai săracă comunitate de rromi din România. Povestea lor a trecut de mult graniţele României, devenind celebri datorită fotoreportajelor care au apărut în special în ziarele din Franţa sau Marea Britanie.

Ponorâta, un cartier al comunei Coroieni, este locuit în totalitate de rromi. Niciunul dintre ei nu are loc de muncă stabil, trăiesc din furat, cerşit şi din munca ocazională. Singura lor avere de multe ori sunt caii, cu care transportă fierul vechi şi care practice îi ajută să pună pâinea pe masă. 

Case din chirpici, mizerie, sărăcie, geamuri acoperite cu celofan prin care bate vântul, ici colo câte o căsuţă frumuşică ridicată cu banii câştigaţi în Franţa. Copiii desculţi, înfometaţi, trăiesc printre câini sau cai…În Ponorâta locuiesc în momentul de faţă 454 de persoane, iar jumătate (270) sunt copii sub 16 ani.

Vai şi amar de zilele noastre! Că suntem necăjiţi şi amărâţi!

În Ponorâta toată lumea este asistată social. Toţi trăiesc din banii statului. Sunt judecaţi de toată lumea şi recunosc că nu se înghesuie să îi angajeze nimeni. De ce? Pentru că sunt… rromi. Au mulţi copii, fiecare copil primeşte alocaţie şi aşa vin banii în aceste familii.  Primarul Gavrilă Ropan recunoaşte că aceste persoane reprezintză o problemă, nu numai pentru Maramureş, ci şi pentru România. În opinia acestuia a le da bani şi nu a le oferi un loc de muncă nu reprezintă o soluţie. 

 Franţa, o salvare pentru unii dintre ei

Unii dintre ei, mai norocoşi, au ajuns în Franţa. Mai exact în micul orăşel Lille. Acolo rromii din Ponorâta fac ce pot pentru a-şi câştiga un ban. Un ban care oricum înseamnă mai mult decât ceea ce primesc de la Statul Român.

image

Foto

image

Leobotiş Ana, de 55 de ani a fost de câteva ori în Lille. Acum nu mai pleacă, cel puţin pentru moment, până, spune ea, nu şi termină de ridicat casa.

“O fo foarte bine în Franţa. Ne ajută oamenii acolo…Aici avem năcaz, sărăcie...Mor de foame...Am făcut casele astea pe care le vedeţi...Am câştigat ceva, că am lucrat şi acolo la fier vechi, am lucrat acolo, am făcut un ban şi amu am venit acasă şi mi-am făcut casă. Nu ne ajută aici cu nimic...Nu mă duc în Franţa până nu îmi ridic casa. La alegerile aiestea nu ştiu dacă oi fi pe aici, cred că oi fi plecată...Eu, femeie, la 55 de ani am ajuns să mă duc în străinătate, să pot să îmi fac o casă, să nu pice pe mine. Toţi lucrăm în Franţa”, Leobotiş Ana, una din femeile care a fost în Franţa, în Lille.

 Prefectul vrea curăţenie. Şi în acte şi pe teren

Prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian, la ultima sa vizită în acest loc uitat de lume aproape ca la Prefectura Maramureş să vină toţi cei care deţin terenuri în zona Ponorâta, terenuri pe care s-au ridicat casele rromilor.

“Proprietarii pământului pe care este cartierul Ponorâta vreau să ajungă la Prefectură, să văd fiecare câte hectare are acolo şi de ce nu au cerut pâbnă acum un titlu de proprietate. Este o problemă foarte clară că aici e ceva ce mie îmi scapă din punct de vedere al Instituţiei Prefectului. Este obligatoriu să fie făcute acolo toalete şi sunt soluţii. Cu Ocolul Silvic, cu Primăria şi o să găsim soluţia ca să facem acolo igienizare...Ocolul Silvic le va da lemne pentru toalete, avem acolo 96 de căsuţe, ca să zic aşa. Dar câteva din ele încep să prindă contur ca şi casă civilizată. Nu se poate face urbanism, că nu cred că e cazul, dar dacă se intervine cumva, atunci lucrurile se vor îndrepta spre ncivilizaţie. Trebuie ca fiecare casă să aibă acea baie turcească. Le vom da hârleţ, lopată şi greblă, să vedem dacă se descurcă..., a explicat Rohian.

 Poliţia face ce poate

 Nu există comunitate unde să nu fie şi probleme cu legea. La Ponorâta singurele probleme cu care se confruntă poliţia din zonă sunt cele legate de furturi.

Problemele care le avem aici la Ponorâta nu sunt grave, dar sunt foarte multe. În general sunt legate cu furturile de pe câmp. Au cai acessti rromi şi de când începe să crească iarba, din primăvară şi până în toamnă trebuie să fim în zonă. Până în data de 14 octombrie am avut patrule de jandarmi, care veneau din iunie şi până acum. 

Acum s-a cam terminat cu recolta de pe câmp.... Fapte grave nu prea săvârşesc, dar celelalte sunt multe şi mărunte. Furtişaguri de iarbă, de fructe, de produse agricole, porumb, cartofi.... Eu lucrez aici din 2002 şi nu am ştire să fie vreo amendă plătită, dar toate cifrele sunt la primărie. 

Fapte grave nu am avut, decât acum trei patru ani am avut un omor, dar atât. Avem recidivişti, dar nu de fapte grave..., a explicat agent Filip Aurel de la Poliţia Coroieni. 

Citeste si: Rromii din Coltău, nemulţumiti de condiţiile în care trăiesc. Ce le reproşează autorităţilor judeţene

Cum se îmbracă rromii din Baia Mare

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite