FOTO Povestea mincinoasă a celor de la „Daily Mail”. Cum încearcă englezii să justifice migraţia românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rromii din zona Craica au fost mutaţi în blocurile din incinta Cuprom FOTO: Adevărul
Rromii din zona Craica au fost mutaţi în blocurile din incinta Cuprom FOTO: Adevărul

Unul dintre cele mai cunoscute cotidiene britanice, „Daily Mail”, a publicat joi o poveste mincinoasă despre rromii din Baia Mare. Plecând de la date eronate şi poveşti inexistente, britanicii vor să stopeze prin orice mijloace migraţia românilor în Marea Britanie.

Joi, cotidianul britanic a publicat un articol bazat pe viaţa rromilor din Baia Mare, dar cu mai multe date eronate. Potrivit „Daily Mail“, primarul municipiului Baia Mare a promis tuturor rromilor apartamente noi care să-i ferească de gerul pătrunzător al iernilor din România.

„Dar, la opt luni distanţă, 500 de familii trăiesc încă într-o mahala acoperită de zăpadă, în locuinţe improvizate, fără canalizare sau curent electric“, scriu reporterii britanici. În această privinţă datele exprimate de reporterii englezi sunt total greşite având în vedere că în acest moment în zona Craica trăiec 137 de familii. Aici ar mai fi de punctat că Primăria Baia Mare nu a promis niciodată apartamente noi, iar familiile care locuiesc în această zonă o fac pentru că aşa au ales în momentul în care majoritatea rromilor au fost relocaţi. 

Mutarea ţiganilor din zona Craica a avut loc în anul 2012, când Primăria Baia Mare a amenajat mai multe apartamente în incinta unor clădiri din zona Cuprom, apartamente care dispun de toate utilităţile necesare. 

Ambasadorul Franţei Philippe Gustin s-a arătat impresionat de noile locuinţe şi chiar regele Cioabă a venit la Baia Mare pentru a verifica condiţiile de viaţă a rromilor.

image

Foto

craica
craica

Peste 600 de rromi locuiau în zona Craica FOTO: Adevărul gallery-link

Gardul de beton de pe strada Horea un alt argument mincinos

În materialul prezentat pe ediţia online a cotidianului britanic se mai face referire şi la gardul de beton de pe strada Horea, care împrejmuieşte două blocuri cu apartamente sociale. 

Şi de această dată, englezii au ales să prezinte doar punctul lor de vedere, şi nu întregul adevăr. Chiar dacă la construirea gardului, mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului au considerat acest gard drept un gest rasist, primarul municipiului Baia Mare a câştigat în instanţă şi anularea unei amenzi date de către CNCD.

Mai mult, tribunalul Bucureşti a considerat că acest gard împrejmuitor al blocurilor sociale ale municipalităţii, nu face altceva decât să delimiteze zona rezidenţială de zona carosabilă, având un rol de protecţie şi nicidecum de discriminare. Aşa se face că Tribunalul Bucureşti a respins cererea formulată de Romani Cris împotriva primarului Cătălin Cherecheş, prin care se cerea anularea avizul de contruire al gardului.

Tigani Baia Mare FOTO Daily Mail

FOTO: Daily Mail

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite