FOTO Patru turişti polonezi s-au rătăcit pe un drum forestier din Maramureş. Cum au fost găsiţi de către salvamontişti

FOTO Patru turişti polonezi s-au rătăcit pe un drum forestier din Maramureş. Cum au fost găsiţi de către salvamontişti

Turiştii au fost găsiţi după două ore de căutări. FOTO: Salvamont Maramureş

O familie de polonezi - doi adulţi şi doi copii - s-a rătăcit pe un drum forestier din Maramureş, într-o zonă greu accesibilă. Polonezii au rămas împotmoliţi cu o maşină de teren, iar misiunea de salvare a durat aproximativ două ore.

Turiştii s-au aventurat luni seara, 22 iulie, cu o maşină off-road pe un drum forestier dintre localităţile Bogdan Vodă şi Bocicoel. După ce s-au împotmolit în noroi şi au realizat că în mod normal un drum pe care puteau să îl parcurgă în maximum 30 de minute le-a luat aproximativ trei ore au intrat în panică, astfel că au cerut ajutor la 112. 
 
Găsiţi după două ore de căutări
 
Din fericire, niciunul dintre cei patru polonezi nu a fost rănit. „Echipa Salvamont de la formaţia Vişeu a plecat spre turiştii rătăciţi. Turiştii au fost găsiţi în condiţii fizice bune, atât adulţii, cât şi cei doi minori, fiind evacuaţi din zonă de către salvatori. Felicitări colegilor de la formaţia Salvamont Vişeu ca echipă de prim răspuns şi mulţumiri tuturor celor implicaţi, jandarmi montani şi poliţişti, pentru rezolvarea cu succes a intervenţiei”, au arătat reprezentanţii Salvamont Maramureş.
 
Maşina cu care s-au aventurat polonezii a rămas în acelaşi loc, împotmolită, urmând să fie recuperată cel mai probabil de către o firmă specializată.
 
Sfaturi pentru turiştii care se aventurează în zona montană a Maramureşului
 
Pentru turiştii care vor să-şi petreacă vacanţa în zonele montane ale judeţului Maramureş jandarmii montani maramureşeni fac câteva recomandări. Astfel, înainte de a pleca în zona montană, informaţi-vă asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, stării vremii, condiţiilor climatice locale. De asemenea, plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim-ajutor şi nu riscaţi să plecaţi singuri la drum, alegeţi traseele în funcţie de pregătirea tehnică, fizică şi psihică a celui mai slab din grup.
 
„Folosiţi numai traseele marcate, urmăriţi marcajele de pe traseu. În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană. Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi respectaţi indicaţiile acestora. Solicitaţi sprijinul jandarmilor montani apelând numărul unic de urgenţă 112, specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate”, au arătat reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Pintea Viteazul” Maramureş.
 
De asemenea, salvamontiştii îi sfătuiesc pe pasionaţii de off-road să nu se aventureze pe drumuri pe care nu le cunosc.
 
Citeşte şi
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea
citeste totul despre: