FOTO Munca din spatele medaliei de argint la Olimpiada Naţională de Matematică: „Minimum şase ore pe zi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paul Mureşan (11 ani) este modelul atipic de olimpic. Medaliat cu argint la Olimpiada Naţională de Matematică, acesta îşi petrece timpul liber între ecuaţii şi probleme, dar şi volei, sport pe care îl practică la nivel profesionist.

Paul Mureşan este elev în clasa a V-a la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Baia Mare. Este pasionat de matematică încă de la grădiniţă şi a reuşit la prima sa participare la olimpiadă să obţină medalia de argint, la faza naţională. 

„La grădiniţă a fost prima dată când mi-am dat seama că îmi place matematica. La şcoală, în clasele primare am început un pic mai serios să îmi dezvolt această pasiune. După ce m-am calificat la faza naţională a Olimpiadei de Matematică, am avut o zi de pauză apoi am început să lucrez tot mai mult, undeva la minim şase ore pe zi de exerciţii. Aveam zile în care timp de o oră jumate, două stăteam şi revizuiam doar problemele noi şi învăţam metode noi”, spune Paul.

A pierdut medalia de aur la 5 sutimi

Prima sa participare la olimpiadă a trezit emoţii pentru Paul. Olimpiada de Matematică s-a desfăşurat la Hunedoara, într-o sală de sport. În anii precedenţi au existat discuţii privind supraveghetorii, că unii erau mai indulgenţi şi alţii mai îngăduitori. Pentru a se elimina aceste discuţii, olimpiada a avut loc pentru toţi elevii, la comun, în aceeaşi încăpere, iar la intrarea în şcoala unde a fost organizată, elevii trebuiau să se despartă de părinţi şi de profesorul îndrumător. Chiar dacă era presiune şi la mijloc era vorba despre o competiţie, Paul a simţit atmosfera olimpiadei ca una de echipă, în care a legat prietenii cu copii de vârsta lui.

„Subiectele au fost foarte grele faţă de anii trecuţi, nu mă aşteptam. Timpul mi s-a părut suficient pentru rezolvarea lor, dar m-am bucurat când am aflat că s-a mai acordat o jumătate de oră în plus pentru rezolvare. Am fost fericit că am luat medalia de argint, dar cred că puteam mai mult dacă eram mai atent. Între mine şi locul întâi a fost o diferenţă de 5 sutimi. Eu am avut 16,5 şi cel din faţa mea 17. Anul viitor sper să rămân printre primii”, a spus Paul.

„Îmi place să joc volei”

Matematica pentru Paul este un hobby ca oricare altul. Timpul liber şi-l împarte între exerciţii şi antrenamente la volei, sport pe care îl practică la nivel profesionist, legitimat fiind la CSS2 Baia Mare. Pentru a petrece cât mai mult timp alături de familia lui, a învăţat să joace şi tenis, sport pe care părinţii lui îl practică pentru relaxare. Astăzi, Paul se pregăteşte pentru participarea la alte concursuri naţionale de matematică, dar şi la faza naţională a Turneului Naţional de Volei. Toată perioada de pregătire pentru olimpiadă, Paul nu a renunţat la antrenamentele de la volei. 

„Înainte a a juca volei eram spectator. Şi la volei, dar şi la matematică trebuie să gândeşti logic. Să gândeşti logic la volei, te ajută matematica. De exemplu, atunci când adversarul dă mingea peste fileu, dacă gândeşti logic traiectoria ei, ştii unde să te poziţionezi. Voleiul este un joc de strategie. Sportul te ajută să te descurci în orice situaţie”, spune Paul Mureşan. 

Vrea să devină medic stomatolog

Tatăl său este medic stomatolog, meserie pe care şi-o doreşte şi Paul să o îmbrăţişeze pe viitor. Este atras de ideea de a ajuta oamenii. Tocmai de aceea ar încuraja orice copil de vârsta sa să participe la olimpiadă, convins fiind că primul pas spre un câştig este participarea. 

„Sunt foarte bucuros şi recunoscător că am fost susţinut de profesorii de la şcoală, care după părerea mea predau foarte bine. Îi respect mult. În special pe domnul meu profesor îndrumător, Vasile Ienuţaş şi fosta mea învăţătoarea, care se bucura de fiecare dată când eram mai rapid decât alţi colegi de clasă la rezolvarea problemelor. Aprecia când înţelegeam rezolvările şi ne motiva. Ne încuraja de fiecare dată să lucrăm în echipă”, spune Paul Mureşan.  

Citeşte şi

Tânăra care şi-a donat cadourile de la ziua de naştere pentru două cauze nobile: „Dacă viaţa nu e roz, trebuie să muncim din greu pentru a obţine rezultate“ 

FOTO Unde îşi trimite o profesoară elevii ca să-i stimuleze şi ce metode de predare inedite foloseşte: „Încerc să găsesc resurse în ei şi în mine!“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite