FOTO Misterul „peştelui Piranha“ pescuit în Maramureş a fost elucidat. Are renume de „mâncător de testicule“ şi creşte până la un metru şi jumătate lungime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii au elucidat misterul speciei de peşte capturată în urmă cu câteva zile din apele Barajului Firiza. Potrivit acestora, peştii au ajuns în lacul de acumulare, eliberaţi cel mai probabil dintr-un acvariu, iar în lacul de acumulare s-au înmulţit.

Peştele a fost pescuit la sfârşitul săptămânii trecute, iar captura nu a fost una singulară. Mai mulţi pescari care şi-au petrecut timpul liber pe Barajul Firiza spun că au scos la mal presupuse exemplare de Piranha. Un inginer silvic din cadrul Ocolului Silvic Firiza a analizat fotografiile şi a venit cu explicaţiile. 

„Acel peşte nu este Piranhia, ci peştele Pacu din America de Sud. Nu au mai fost cazuri nici până acum, nici de atunci. Pacu este erbivor şi are dinţi, dar nu este Piranha. Se aseamănă, sunt din aceeaşi familie. Piranha nu creşte mai mult de 15 centimetri, în schimb Pacu în mod natural, în libertate, creşte până la un metru jumătate. Ei nu o să reziste la iarnă, le trebuie o temperatură a apei de 25-28 grade. În fiecare iarnă, barajul îngheaţă la suprafaţă, iar la fund are 1-2 grade, maxim 5 grade. Nu ajunge la 10-12 grade”, a spus Romulus Şimon, inginer silvic. 

Cum a ajuns Pacu în apele Barajului Firiza 

Pacu este o specie de peşte omnivor, pe când Piranha este carnivor. Dinţii la Piranha sunt în formă de cleşte (foarte asemănători cu cei ai omului), spre deosebire de Pacu care are muşcătura în foarfecă. Potrivit lui Romulus Şimon, peştele Pacu nu reprezintă un pericol pentru fauna din apele Barajului Firiza. 

„Nu este periculos. Noi vom urmări prin paznicii noştri suprafaţa lacului, în special în zona unde a fost prins peştele. Suntem foarte interesaţi să vedem evoluţia acestor peşti. Un inconştient probabil i-a dat drumul din acvariul pe care îl avea acasă. Oricum nu era un cunoscător pentru că peştii Pacu preferă temperaturi ridicate. La iarnă ce o să facă?”, a adăugat inginerul silvic.

Exemplare de Pacu se găsesc de vânzare pe e-Bay sau pe Amazon, iar unii furnizori asigură chiar livrarea gratuită spre România. Peştele este originar din Amazon şi este foarte greu de pescuit în mediul lui natural.

Pacu, mâncătorul de testicule 

Jurnaliştii de la Daily Mail scriau într-un material documentat despre peştele Pacu că această specie exotică este denumită printre pescari drept „mâncătorul de testicule” pentru că obişnuieşte să atace înotătorii în locurile intime. 

Un exemplar de Pacu a mai fost capturat în România în luna iunie a anului 2017, la Drobeta Turnu-Severin. Peştele a fost pescuit din apele Dunării şi imediat ce a fost capturat a fost dus la Muzeul Porţilor de Fier. 

Citeşte şi

FOTO Peşte Piranha pescuit din apele Barajului Firiza. „Mă gândesc la consecinţe, deoarece sunt turişti care fac baie“

FOTO Cum a reuşit un întreprinzător să nu mai plătească facturi la Electrica. Sistemul prin care bărbatul ar putea vinde energie electrică

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite