FOTO Legendele castelelor din Maramureş. Cavoul misterios din castelul Apaffy

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Appafy din Rona de Sus, unul din castelele Maramuresului FOTO:Wikipedia
Castelul Appafy din Rona de Sus, unul din castelele Maramuresului FOTO:Wikipedia

Unde este un castel este şi o poveste. O legendă care se transmite din generaţie în generaţie despre proprietarii acestor castele sau conace care au existat sau încă mai există în Maramureş. Maramureşul are foarte puţine castele care se mai păstrează încă.

Cele patru castele care există în Maramureş acum au cam fost date uitării. Cel mai degradat dintre acestea este cel de la Pribileşti. Un castel există şi la Gârdani, la Coştiu celebrul Castel Apaffi, iar la Satulung avem Castelul Teleki, care a şi fost renovat şi transformat într-un obiectiv turistic. 

"Se zice că la căderea cetăţii Seini a contribuit foarte mult soţia stăpânului cetăţii de acolo şi aşa au reuşit să fure aurul cetăţii şi să vină cu el spre Baia Mare. 

Era vorba despre doi saci mari cu galbeni de aur. Numai că în localitatea Tăuţii Măgherăuş la hoţi le-a ieşit un copil în cale şi l-au omorât între copitele cailor. Şi atunci hoţul, ca să scape cu o parte din prada Seiniului, i-a promis măcelarului, adică tatălui copilului omorât, un sac de bani. Şi cu acel sac de bani se zice că s-a construit biserica reformată dintre cele două drumuri", a explicat scriitorul Nicoară Mihali, pentru Adevărul. 

Legende există şi despre Castelul Apaffi din Coştiui. Se spune că în acest castel ar exista un cavou misterios, unde, spun bătrânii, ar fi îngropat unul din grofii care au întemeiat acest castel. Tot în castel ar fi existat şi un beci în care ar fi fost ţinuţi ocnaşii, care erau duşi prin beciul castelului în galerii şi erau pedepsiti să nu vadă niciodata lumina soarelui.

"Exista acolo un dormitor pentru cei care lucrau în mină. Este şi un tunel acolo prin care mergeau muncitorii în mină. Oamenii aceia nu ştiau decât mină şi dormitor. Noi ne bucurăm că aşa ceva avem în comună. Este o mândri pentru noi acest castel", a declarat primarul din Rona de Sus, Romaniuc Ioan. 

Există legende şi despre castelul Blomberg de la Gârdani. A fost construit de contele Blomberg care în 1780 primeşte ca danie de la Împăratul Imperiului Habsburgic, Iosif al III-lea, un domeniu în Gârdani de 500 ha şi 1500 ha pădure. În acelaşi an a început construcţia castelului Blomberg, finalizat în 1821. Potrivit declaraţiilor făcute de către primarul Gheorghe Tătăran, în jurul proprietăţii Blomberg gârdălenii au pus bazele unei noi aşezări.

Familia Blomberg părăseşte România după 1945, iar castelul este transformat în şcoală. Din 1957 până în 1963, pe perioada verii, devine gazda unor tabere şcolare republican, pentru ca în 1963 şcoala specială pentru copii cu deficienţe mintale de la Coştiui să fie transferată în fostul castel al baronului Blomberg din Gârdani. Se spune despre contele Blomberg că se dădea cu calul după oamenii care erau prinşi în pădurile sale la cules de ciuperci. 

Robert Tokoly de la Arhivele Naţionale, referitor la legendele care fac referire la Castelul Pocol de pe Valea Borcutului a arătat că despre Alexiu Pocol se spune că ar fi încercat să îşi pardosească una dintre camerele castelului cu monede de aur. Unii spun că, aflând de această idée, împăratul Franz Joseph i-ar fi spus foarte clar să nu facă acest lucru, pentru că, călcând pe monede, ar fi adus atingere stemei şi imaginii împăratului. Altă legendă spune că împăratul şi-ar fi dat acordul, dar i-a poruncit să şi le pună pe cant, astfel încât să nu calce pe stemă şi pe chipul său”.

Legenda gropilor astupate cu fân

În jurul lui Alexiu Pocol au mai existat şi alte legende. Una dintre ele este cea referitoare la astuparea gropilor din drum cu fân, legendă despre care vorbeşte în cartea sa şi Robert Tokolyi.

O altă legendă spune că, după îmbogăţire, înainte de a pleca de acasă de la castelul din Valea Borcutului pentru a veni în Baia Mare trimitea înainte o căruţă cu fân, care aşeza fân în toate gropile din drum pentru ca trăsura cu cei patru armăsari de rasă albi să nu aibă de suferit când trecea Domnul Pocol", a adăugat Tokolyi.

Citeste si: FOTO Majoritatea castelelor din Maramureş au fost date uitării

FOTO Alexiu Pocol, învăţătorul ajuns peste noapte proprietar de mine de aur

 

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite