FOTO VIDEO Film documentar despre Borşa, lansat de Buna Vestire. Mircea Eliade, Zamolxe şi cetatea Rodnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În data de 25 martie va fi lansat pe piaţă un film documentar despre oraşul de la poalele Pietrosului Rodnei, Borşa. Este numai primul film din cele trei care se doresc a fi realizate de către scriitorul Nicoară Mihali.

Boboteaza, Paştele sau Sânzâienile. Sunt numai o parte din sărbătorile de peste an care au specificul lor în această parte a României. Nicoară Mihali a declarat, pentru Adevărul, că acest prim film prezintă sărbătorile Borşei şi tratează toate sărbătorile care decurg de-a lungul unui an de zile. 

 "Pornim de la ceea ce înseamnă Boboteaza, cu elementele ei specifice pe care le are Borşa, aici fiind ultimul avanpost al Maramureşului Istoric. În Borşa exiustă un fel de amest6ec etnografic şi cu influenţe din zona Bucovinei, dar şi din Galiţia şi Ţara Năsăudului. 

Graniţa dintre Imperiul Austriac şi Maramureş timp de vreo 200 de ani a fost pe creasta Munţilor Rodnei. Mircea Eliade spunea despre Munţii Rodnei, în special despre vârful Inău şi Pietrosul Mare că ar fi munţii sacri ai dacilor liberi. Şi tot el spune că în cetatea Rodnei ar fi trăit primul zeu al dacilor liberi, Zamolxe. 

image

Cel care, după ce s-a iniţiat o perioadă de timp la şcolile lui Pitagora în Grecia, s-ar fi întors în cetatea Rodnei şi s-ar fi ascuns sub pământ vreo trei ani de zile şi apoi a ieşit la suprafaţă. Cei care nu l-au văzut o perioadă de timp l-au crezut mort şi în clipa în care l-au văzut printre ei au început să creadă în nemurire", a explicat scriitorul Nicoară Mihali. 

În cinstea acestui zeu dacii liberi obişnuiau să aprindă făclii şi să meargă cu ele aprinse spre vârful muntelui. Se aducea astfel ofrandă prin foc acestui prim zeu al dacilor liberi. Filmul vorbeşte şi despre acest obicei care se mai practică încă şi care atrage numeroşi turişti. El se practică în noaptea de Sânzâiene, când se fac acele făclii.  

Filmul vorbeşte şi despre Hora de la Prislop sau despre obiceiurile de Paşte din zonă. Petrecerile din vârful muntelui au fost înterzise prin anii 1848, dar au fost reluate în 1968 de către un grup de intelectuali. La Hora de la Prislop au fost prin anii 1970 şi 50.000 de oameni.

La Hora de la Prislop s-a lansat cântecul de foc al celei care a scris istorie şi anume Titiana Mihali. Tot de pe scena de la Hrislop a fost lansată prima monografie a oraşului Borşa. La film s-a lucrat circa un an de zile, au fost aproximativ 70 de ore de filmare, la final fiolmul urmând a rula timp de aproape 90 de minute. 

Citeste si: „Adevărul“ continuă „Colecţia Filme de aur din cinematografia rusă!“ cu trei filme, în premiera pe DVD

Scrisoarea unui irlandez către un comisar european: „România este ţara ultimei civilizaţii rurale autentice a Europei. Aici are loc un cataclism“

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite