FOTO Despre eroii dintre noi: Preotul care dă de mâncare săracilor şi îi învaţă pe şomeri meşteşugurile tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul paroh Vasile Fodoruţ FOTO:Dragos Hojda/Adevarul
Preotul paroh Vasile Fodoruţ FOTO:Dragos Hojda/Adevarul

Nu există băimărean care să nu fi auzit de bisericuţa de lemn de lângă Spitalul Judeţean. Sunt mulţi cei care îi trec pragul zilnic pentru a vorbi cu Dumnezeu în liniştea pe care ţi-o dă un lăcaş de cult. Însă puţini sunt cei care ştiu că acolo funcţionează o asociaţie care poartă numele singurului sfânt al Maramureşului. O asociaţie care face viaţa mai uşoară pentru mulţi maramureşeni.

Baia Mare are o singură bisericuţă de lemn. Acolo a luat naştere acum mai bine de 10 ani cea mai complexă asociaţie de ajutorare a celor nevoiaşi din Maramureş. Persoane sărace, cu handicap, neajutorate, bolnavi, bătrâni şi copii, familii monoparentale, cu toţii au acum o şansă datorită Asociaţiei Filantropice "Iosif Mărturisitorul" condusă de părintele Vasile Fodoruţ. 

 Poveste de început 

"Asociaţia Filantropică Sfântul Iosif Mărturisitorul are o vechime de mai bine de 11 ani, bazele acesteia fiind puse în anul 2002. Ea a apărut ca şi o nevoie, pentru că nefiind constituiţi ca şi parohie, aveam nevoie de un statut juridic. Iar în cadrul parohiei oameni de suflet au venit cu ideea de a se întinde o mână de ajutor celor nevoiaşi, dar vrem să o facem în mod organizat. Şi atunci am angajat un asistent social, am constituit un ONG şi am început cu activităţi de ajutorare directă. Alimente, îmbrăcăminte pentru oamenii nevoiaşi. După aceea am pus la punct câteva proiecte care fie le-am finanţat din donaţii, sponsorizări sau din Cutia Milei. Ani de zile am funcţionat cu donaţiile din Cutia Milei din biserică oferind fie medicamente, fie ajutor medical celor care erau în situaţii limită', a declarat preotul Vasile Fodoruţ. 

Acesta a mai adăugat că Asociaţia şi-a îndreptat atenţia în special asupra copiilor, însă în perioada în care au fost inundaţii în toate zonele ţării, în special cele din Moldova şi din sudul ţării au fost organizate campanii de ajutorare. Au fost trimise în acele zone pachete cu îmbrăcăminte, alimente şi bani. 

O masă caldă pentru săraci

Activitatea Asociaţiei se desfăşoară cu binecuvântarea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, ÎnaltPresfinţitul Iustinian fiind preşedinte de onoare al acestei Asociaţii Filantropice. Domeniul de activitate cel mai important al Asociaţiei îl reprezintă ajutorarea acelor familii care se găsesc în situaţii de risc, familii cu foarte mulţi copii, cu venituri reduse. 

"În 2006 am pus bazele centrului social, construit în mare parte din fonduri proprii, dar am obţinut şi o finanţare de la Ministerul Muncii pentru partea de finisare. Acesta a fost inaugurat după trei ani, în 2009. Aici noi oferim în fiecare duminică mâncare celor nevoiaşi, iar din acest an avem un proiect ca în fiecare duminică peste 100 de oameni să primească o masă caldă formată din trei feluri de mâncare. Masa este gătită de voluntarii din Asociaţia noastră, produsele sunt în mare parte cumpărate din donaţiile oamenilor care vin şi fac parastase pentru cei morţi. La 20 de persoane le ducem noi de mâncare acasă", a adăugat părintele Fodoruţ. 

Nu este singura acţiune pe care o face asociaţia mai sus amintită. În cadrul Asociaţiei s-au desfăşurat activităţi dedicate îndeosebi tinerilor, copiilor mai ales a căror părinţi sunt plecaţi în străinătate. În ultimii cinci ani de zile au fost organizate câteva proiecte, tabere de pictură, meditaţii gratuite la limba şi literatura română şi matematică pentru cei care nu îşi permit să facă ore. Meditaţiile sunt făcute de către profesori pensionari, voluntari care vin cu drag să le ofere această şansă. 

Proiecte pe fonduri europene

"Acum un an de zile, la data de 12 martie a fost lansat un proiect pe fonduri europene Filantropia, unde am pus la dispoziţie un program de consiliere şi cursuri profesionale pentru 300 de persoane, din care s-au angajat până acum 50 de persoane. Vorbim de cursuri de brutari, ospătari, bucătari, manageri de proiect, tâmplari, croitori, patiseri şi pietrari. 

Au fost puse bazele unor ateliere în care să se înveţe meşteşugurile tradiţionale româneşti, specifice zonei Maramureşului. Un atelier de tâmplărie în care cu aceşti şomeri confecţionăm diferite lucruri, să înveţe arta prelucrării lemnului pentru a se putea apoi angaja. Avem un atelier de croitorie-broderie unde învaţă să coase, să brodeze, să lucreze lucruri tradiţionale maramureşene. Există şi un atelier de tăietori piatră, pentru că se ştie că primele biserici româneşti au fost din piatră", a subliniat părintele Fodoruţ. 

Nu sunt singurele proiecte desfăşurate de această Asociaţie. În acest an se doreşte ca să se ofere consiliere acelor tineri copii care au renunţat la învăţămând mai devreme decât ar fi trebuit. O şansă de culturalizare a acestora, de integrare a lor în societatea modernă românească, grupul ţintă fiind copiii din familiile de rromi. Se vor pune bazele unei brutării tradiţionale, unde se vor face acele pâini care se folosesc în biserică, tot un proiect pe bani europeni. 

Trebuie spus că în toate aceste proiecte se aplică acel proverb japonez care spune că decât să îi dai peşte omului, mai bine învaţă-l să-l pescuiască. În cadrul Centrului se mai poate oferi şi cazare tinerilor care nu au unde să locuiască, cu o capacitate de 16 locuri.

Ce spun oamenii? Că sunt fericiţi că cineva se gândeşte la ei, că au şi ei parte de o masă caldă în fiecare duminică şi pot să spere că viaţa lor se va schimba la un moment dat în bine. 

Citeste si: FOTO „M-am săturat de nenorocita asta de caritate“: multimilionar părăsit de nevastă pentru că este prea generos

Bal de caritate la Focşani. Invitaţii evenimentului, Teo Trandafir, Dan Negru, Horia Brenciu, Fuego

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite