FOTO Bilanţ oficial al autorităţilor: 26 de localităţi din Maramureş afectate de inundaţii în ultimele 24 de ore

FOTO Bilanţ oficial al autorităţilor: 26 de localităţi din Maramureş afectate de inundaţii în ultimele 24 de ore

Apa a intrat în curţile oamenilor din localităţile Vişeu de Sus şi Bogdan Vodă. FOTO: ISU Maramureş

Precipitaţiile torenţiale căzute în ultimele 24 de ore în judeţul Maramureş au dus la creşterea nivelurilor şi debitelor văilor şi pâraielor. Au fost depăşite pragurile de precipitaţii la mai multe staţii hidrometrice (Moisei, Cavnic, Baia Sprie, acumularea Strâmtori Firiza), respectiv mai multe râuri au atins cota de atenţie (Vişeu, Firiza, Cavnic, Iza, Lăpuş).

Trei subsoluri, 26 de anexe gospodăreşti, 112,5 hectare de teren arabil, 5 hectare de păşuni şi fâneţe au fost acoperite de ape în judeţul Maramureş. De asemenea, şuvoaiele de apă au transportat aluviuni, material lemnos, pietriş care au colmatat cinci fântâni şi au afectat 0,3 kilometri de drum judeţean, 10,7 kilometri  de drumuri comunale, 55,7 kilometri de străzi şi uliţe, 6,52 kilometri de drumuri agricole, 2 kilometri de drumuri forestiere. 
 
A fost distrus un podeţ, o punte pietonală, respectiv au afectat cinci poduri şi 15 podeţe. Creşterea debitelor şi nivelurilor cursurilor de apă au produs eroziuni de mal pe o suprafaţă de 20 de kilometri.
 
„Pompierii militari din Vişeu de Sus şi Bogdan Vodă au intervenit cu autospecialele din dotare şi cu motopompe pentru evacuare apelor din subsoluri şi curţi din şase gospodării inundate în localităţile Strâmtura, Vişeu de Sus şi Vişeu de Jos. De asemenea, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au acţionat pentru deblocarea căilor de acces inundate, curăţarea drumurilor de aluviunile transportate de şuvoaiele de apă. Angajaţii de la drumuri judeţene au decolmatat şanţurile şi rigolele de pe mai multe tronsoane. Echipaje de poliţie au asigurat fluidizarea traficului rutier în zonele inundate şi au sprijinit intervenţia echipelor pentru eliminarea efectelor negative produse de inundaţii”, a spus prefectul judeţului Maramureş, Vasile Moldovan.
 
Prefectul Vasile Moldovan a mai precizat că situaţia centralizată a pagubelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase a fost transmisă la nivel central, iar verificarea şi evaluarea obiectivelor afectate de inundaţii vor fi verificate de echipe mixte. 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: