FOTO  Zeci de oameni caută un cioban dat dispărut în urmă cu câteva zile. Unde a fost văzut bărbatul ultima dată

FOTO  Zeci de oameni caută un cioban dat dispărut în urmă cu câteva zile. Unde a fost văzut bărbatul ultima dată

La căutări a participat şi un elicopter SMURD. FOTO: Salvamont Maramureş

O acţiune de amploare se desfăşoară în zona Crasna Vişeului (judeţul Maramureş), pe Muntele Şerban. Zeci de echipe de salvare sunt pe urmele unui cioban dat dispărut pe 27 iunie. La misiunea de salvare a fost adus şi un elicopter SMURD de la Târgu Mureş, iar luni, 1 iulie, salvamontiştii au urcat în munţi cu maşini 4x4.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bărbatul căutat de salvatori are aproximativ 50 de ani şi a fost dat dispărut la data de 27 iunie. Acesta se afla cu oile la păscut în munţi, iar seara la stână au revenit doar animalele, neînsoţite. Văzând că ciobanul nu e nicăieri, ceilalţi colegi de-ai lui au dat alarma. 
 
„Zona este una extrem de dificil de abordat chiar şi ziua. Acţiunea de căutare a fost reluată zilnic, suport fiind şi un elicopter SMURD de la Târgu Mureş care a survolat zona şi a transportat o parte din salvatori în zona greu accesibilă”, au arătat reprezentanţii Salvamont Maramureş.
 
Din salvator a ajuns victimă 
 
Acţiunea de salvare este una extrem de complexă şi dificilă. Zona pe care au luat-o la periat echipele de salvare este foarte mare şi extrem de periculoasă. Practic, este imposibil, în anumite zone, să urci sau să cobori, fără a fi legat în coardă şi asigurat. Sunt zone cu diferenţe de nivel de peste 700 de metri cu zone de stâncă, iar fiecare pas greşit te poate costa scump. Este vorba despre o zonă stâncoasă, cu altitudini între 950 şi 1.800 de metri.
 
În primele două zile de căutare, la misiune a fost folosit şi un căţel de căutare care a cedat.
 
„Din păcate, a fost rândul unui câine de căutare – care din salvator a devenit victimă. După ce a fost coborât pe targă de pe Muntele Şerbanului, a început să dea semne de revenire. Mulţumim colegilor de la canin rescue, colegilor pompieri militari din Vişeu, poliţiei din zonă, jandarmeriei montane şi localnicilor care ne-au ajutat la căutări”, a arătat Eli Antal, unul dintre salvatorii din echipa de căutare. 
 
Mai multe ipoteze 
 
Luni, 1 iulie, salvamontiştii au urcat iar pe munte, ajutaţi fiind de o maşină 4x4. Având în vedere că nu a fost găsit încă niciun indiciu care să ducă la găsirea ciobanului, echipele de salvare iau în calcul mai multe ipoteze, una dintre ele chiar sumbră. 
 
„Natura e mai puternică ca omul şi nu te iartă în momentul în care nu o respecţi, în momentele în care nu vrei să iei în considerare limita umană. Omul s-ar putea, la fel de bine, să se fi săturat de stână şi să avem supriza de a apărea în următoarele zile prin satul unde îşi are domiciliu, sănătos. Cum, la fel de bine putea să treacă, chiar din greşeală, graniţa aflată la o distanţă extrem de mică sau pur şi simplu să fi căzut într-o râpă şi datorită rănilor suferite şi timpului scurs de la data dispariţiei să nu mai fie în viaţă”, au arătat cei de la Salvamont Maramureş.
 
Bărbatul dispărut este originar din localitatea maramureşeană Petrova, iar în ziua în care nu a mai revenit la stână zona respectivă era sub incidenţa codului roşu de producere a fenomenelor meteorologice imediate. Acesta nu a fost căsătorit, el lucrând de mulţi ani la stâna din zona muntoasă a Crasnei Vişeului. 
 
Citeşte şi
 

 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: