Fost deputat de Maramureş, condamnat la un an de închisoare

Fost deputat de Maramureş, condamnat la un an de închisoare

Ştefan Buciuta a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare Foto: Arhivă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la un an de închisoare pe fostul deputat Ştefan Buciuta, pentru conflict de interese. Acesta a fost acuzat în luna septembrie a anului precedent, după ce şi-a angajat fiica pe post de expert la cabinetul parlamentar.

În 2013, Agenţia Naţională de Integritate sesiza parchetul cu privire la cazul unui deputat maramureşean. ANI arătă că Ştefan Buciuta, reprezentantul minorităţii ucrainiene, ar fi vinovat pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, după ce acesta ar fi angat-o pe fiica în biroul său parlamentar, încălcând astfel legea. 
 
Fostul deputat a fost găsit vinovat de către magistraţi şi condamnat. Potrivit soluţiei completului de judecată, acesta a fost condamnat la un an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Mai mult, în baza art. 81, 82 Cod penal anterior, cu aplicarea art. 5 Cod penal, s-a dispus şi suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale pe un termen de încercare de 3 ani. Fostul deputat, mai trebuie să plătească şi suma de 3.500 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. 
 
În actul de sesizare al instanţei, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au arătat că „inculpatul Buciuta Ştefan, în calitate de deputat în cadrul Parlamentului României, în legislatura 2008-2012, a formulat cererea de angajare a fiicei sale la Camera Deputaţilor şi apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată (decembrie 2008 – septembrie 2012) în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta în cuantum de 59.499 lei”. 
 
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.


Citeşte şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: