Flori de mină rare, unicate, expuse la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eşantionul mineral care a constituit obiectul primei emisii filatelice cu tematica mineralogiei
Eşantionul mineral care a constituit obiectul primei emisii filatelice cu tematica mineralogiei

Două dintre cele mai valoroase piese ale Muzeului de Mineralogie din Baia Mare sunt expuse în această perioadă, publicului. Acestea au constituit subiectul primei emisii filatelice cu tematica mineralogiei din România. Cele două minerale sunt cu atât mai valoroase cu cât sunt singurele identificate din setul de şase. De asemenea, cele mai noi achiziţii sunt expuse pentru public.

Muzeul de Mineralogie ”Victor Gorduza”din Baia Mare a expus pentru public două dintre cele mai valoroase piese din colecţie. Este vorba despre două ”flori de mină” care au fost subiect pentru prima emisie filatelică din România, pe această temă. În 1985 s-a folosit pentru prima dată în filatelie tematica minerală, atunci a fost emisă o serie de şase timbre cu această temă. Dintre toate, doar două piese au putut fi identificate, celelalte patru rămânând la stadiu de deziderat. ”În anul 1985, la noi în ţară s-a decis tipărirea şi acestor timbre şi cărţi poştale cu tematică minerală, iar două din eşantioanele utilizate atunci sunt acum în posesia muzeului şi le prezentăm public”, a precizat directorul muzeului, Ioan Denuţ.

Primul dintre exponate reprezintă două cristale de cuarţ dispuse în forma literei V, pe un substrat cu calcit şi cristale rare de pirită. El a făcut obiectul mărcii poştale nr. 4202 (Catalog Michel – cel mai mare şi mai cunoscut catalog pentru filatelie), cu valoare nominală de 50 de bani. 

Al doilea exponat reprezintă o asociaţie de cristale de cuarţ în parageneză (minerale asociate, formate în urma unui anumit proces geologic) cu blendă, calcopirită şi pirită şi a fost reprodus pe o carte poştală. Este singura care a putut fi identificată, deocamdată nu se ştie de existenţa altora. În acelaşi timp, însă, directorul muzeului a arătat că îşi doreşte foarte mult ca şi celelalte patru eşantioane să fie identificate şi recuperate. ”Este o datorie de onoare a instituţiei noastre, pentru recuperarea şi îmbogăţirea memoriei culturale şi împărtăşirea ei publicului larg.”

Două vitrine cu achiziţiile din ultimul an

Tot cu această ocazie au fost expuse în două vitrine noile achiziţii din ultimul an, eşantioane unice, spectaculoase, toate achiziţionate de la vechi colecţionari. Aceasta, de altfel, a rămas unica sursă de eşantioane minerale, având în vedere că nu umai există minerit în Maramureş. ”Sunt prezentate oficial către public noile vitrine conţinând cele mai noi eşantioane minerale de flori de mină pe care le-am făcut în ultima perioadă. Ne bucurăm foarte mult că am reuşit să reluăm această activitate după o pauză de mai mulţi ani, mai exact din 2011,  pentru a ne îmbogăţi colecţia de eşantioane minerale pe care le avem şi, sigur, şi în folosul publicului vizitator. Aceste ahiziţii sunt realizate de pe ”piaţa liberă”, cum spunem noi, mai exact de la colecţionari particulari. Practic este unica sursă pe care o mai avem în momentul de faţă, având în vedere că sursa originală, ca să-i spunem aşa, mai exact activitatea minieră, nu mai funcţionează în zona noastră din 2007”, a mai spus directorul Ioan Denuţ.  

Piese rare, unicate, spectaculoase

Piesele colecţionate în ultimul an sunt dintre cele mai diverse, sunt eşantioane ce conţin cristale de stibină, concreşteri sferoidale de calcit, cristale romboidice de calcit, de asemenea cristale de baritina în culori variate, precum şi cristale de gips cu habitus prismatic caraceristic (dezvoltarea spaţială a cristalului) şi culori variate. ”Preţurile sunt negociabile, nu există o unitate de măsură din acest punct de vedere. Nu putem folosi kilogramul sau metrul, fiecare piesă are, să spunem aşa, valoarea ei, ofertantul sau colecţionarul, vine, ne arată piesa şi ne soliciă o anumită sumă. Noi avem în cadrul muzeului o comisie  specializată care evaluează şi care oferă colecţionarului o anumită sumă. Dacă cădem de comun acord, o cumpărăm. Dacă nu, se returnează colecţionarului”, a mai explicat directorul muzeului de mineralogie. Acesta a mai arătat că cele mai importante criterii ale unui eşantion mineral după care este catalogat se referă la aspect, la raritate, dar şi la alte aspecte. ”Este vorba de calităţi care privesc pe de o parte raritatea unui mineral, deci cât de frecvent este el întâlnit în natură, pe de altă parte privesc aspectele vizuale, să spunem aşa, în care sunt incluse dimensiunile cristalelor - cu cât sunt mai mari, cu atât piesa respectivă este mai valoroasă - se referă de asemenea la culori dedeosebite pe care un mineral sau o asocaţie minerală poate să le aibă, de asemenea, habitusul sau dezvoltarea spaţială a cristalului este foarte importantă, respectiv formele cristalografice, adică dacă acel cristal îşi dezvoltă anumite feţe cristalografice, cum ar fi de exemplu cuburile la cristale de pirită”, a mai explicat el, arătând, în continuare că e foarte importantă şi asociaţia de minerale dintr-un eşantion, care în anumite situaţii pot da calităţi estetice deosebite.

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare este unic în ţară şi toate eşantioanele minerale provin din minele din Maramureş. De asemenea, este considerat cel mai mare muzeu regional din Europa, de acest tip, având în clecţie peste 16.000 de eşantioane, multe dintre ele fiind considerate piese rare sau unicate.

Evenimentul a avut loc în cadrul manifestărilor organizate sub egida Crăciun în Maramureş.

Mai puteţi citi:

Sarea, prieten sau duşman? Când este bună pentru organism şi când devine o adevărată otravă sarea-n bucate

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite