Festival de patriotism la Baia Mare. Cum îşi arată maramureşenii mândria de-a fi români: „1 Decembrie este o sărbătoare sfântă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Telegdi Lupşe
George Telegdi Lupşe

Maramureşenii sunt mândri că sunt români, aşa că şi-au expus drapelele la geamuri care cum au putut. Pe orice stradă din Baia Mare se pot vedea steaguri tricolore.

Maramureşenii sunt mândri că sunt români şi spun că momentul unirii a fost unul extrem de important pentru istoria României.

„E un moment aniversar şi sunt mândru că sunt român. În fiecare an am pus drapelul la fereastră, cu atât mai mult, anul acesta, când sărbătorim Centenarul”, spune Lucian Angheluţă, un localnic din comuna Recea.

„Având în vedere că am crescut cu cântecele patrotice, pentru mine, 1 Decembrie este o sărbătoare sfântă. Noi am cântat cântece patriotice şi în timpul comunismului, în perioada istoriei negre a României”, spune Iuliana Dăncuş.

Avocatul Cristian Niculescu Ţâgârlaş, alpinist în timpul liber, a dus steagul României în peste 15 expediţii la peste 5.000 de metri, pe şase continente, pe cinci din cele mai înalte vârfuri America de sud, America de Nord, Europa, Africa, Australia, Noua Zeelandă,  Oceania sau Indonezia. De ziua românilor, el le-a făcut o urare tuturor. „Le urez românilor să fie mândri de istoria lor. Trebuie să fim optimişti pentru viitorul nostru, ca naţiune”, a spus acesta.

Chiar dacă nu toţi sunt la fel de înflăcăraţi, majoritatea celor întrebaţi s-au declarat bucuroşi să sărbătorască 100 de ani de la Marea Unire. „Istoria noastră nu ar fi fost la fel fără acel moment de la Alba Iulia, sau fără George Pop de Băseşti”, a arătat un alt băimărean, care şi-ar fi dorit să ajungă la Alba Iulia.

“Este o zi importantă pentru România, iar noi suntem alături de ea. Acesta este felul nostru de a-i spune la mulţi ani!”, au arătat George şi Camelia Telegdi Lupşe, doi dineri din Baia Mare care şi-au făcut poze lângă steagul României, pe care l-au pus în curtea casei lor.

Autorităţile au organizat o serie de evenimente pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la evenimentul care a constituit Statul Român de azi. De asemenea, duminică va fi pornit iluminatul ornamental, în debutul manifestărilor „Iarna băimăreană”. Tot cu această ocazie va fi inaugurat patinoarul, amplasat în jurul bradului din centrul vechi al oraşului.

Corul bărbătesc din Finteuş, „născut” în aceeaşi zi cu România, cântă la Alba Iulia

Corul Bărătesc din Finteuş, înfiinţat exact în urmă cu 100 de ani, participă la manifestrile dedicate sărbătorii Centenarului de la Alba Iulia. Aceştia vor face parte din paradă, alături de delegaţia din Maramureş, care a ajuns acolo într-o caravană compusă din zece atelaje, ca acum 100 de ani.

Corul bărbătesc din Finteuş este unul din cele mai longevive, fiind „născut” chiar de 1 decembrie 1918, când au susţinut primul concert la Şomcuta Mare, unde au aşteptat să primească vestea Unirii de la Alba Iulia. Primul lor cântec interpretat a fost „Pe-al nostru steag e scris Unire”. Cântecele patriotice au rămas la sufetul finteuşenilor şi, chiar dacă în repertoriul lor există numeroase alte categorii, cele patriotice au lăsat amprenta cea mai proeminentă.

Corul din Finteuş este condus de Andrei Dragoş, nepotul celui care l-a înfiinţat, în urmă cu 100 de ani.

Mai puteţi citi:

Delegaţia maramureşeană care a plecat cu căruţele spre Alba Iulia, întâmpinată cu ceai şi vin fiert de români, pe tot traseul

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite