Expoziţia comună „Semnele Ceriului” şi „Constelaţii Româneşti Tradiţionale”, deschisă la Platenariul din Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
constelatiile pot fi văzute pe monitoare
constelatiile pot fi văzute pe monitoare

Expoziţia itinerantă comună „Semnele Ceriului” şi „Constelaţii Româneşti Tradiţionale” este deschisă la Complexul Astronomic din Baia Mare. Expoziţia este dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918. Vernisajul ca avea loc în 18 decembrie, la ora 14.00.

Expoziţia de artă fotografică „Semnele Ceriului” este un proiect fotografic aparţinând artistului Ilie Tudorel care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale prezente în arhitectura şi arta tradiţională din România. Din cele mai vechi timpuri fascinaţia exercitată asupra omului de către aştrii de pe bolta cerească s-a materializat prin reprezentări sculpturale sau picturale sugestive prezente până azi în cadrul civilizaţiei noastre rurale.   

Fotografiile prezintă mai ales reprezentările sculptate ale soarelui, lunii sau stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porţi tradiţionale de lemn din toate zonele României. Această simbolistică totemică, azi uitată, sau cunoscută doar de meşterii populari, este prezentată astfel încât privitorul modern să înţeleagă uşor semnificaţia mesajului de peste milenii pe care strămoşii noştrii au dorit să-l transmită.

Cu cele peste 50 de lucrări de mari dimensuni, expoziţia este o provocare pentru vizitatori de a face o incursiune în lumea uimitoare a simbolisticii tradiţionale şi de a admira talentul meşterilor populari din România. 

Expoziţia este însoţită de expuneri şi prelegeri cu digiporame susţinute de autor.

„Constelaţii  Româneşti  Tradiţionale” este un proiect al Complexului Astronomic Baia Mare, care a început în anul 2012 şi a fsot îmbunătăţit de la an la an. „Intenţia noastră a fost aceea de a descoperi ce au văzut strămoşii nostri pe cer diferit de constelaţiile oficiale. Pe parcursul documentării am consemnat 39 de constelaţii românesti, multe dintre ele identice cu cele recunoscute de Uniunea Astronomică Internaţională. Mai exact, sunt 88 de constelaţii recunoscute oficial, 19 dintre ele regăsindu-se şi în mitologia românească, iar 20 de constelaţii autohtone fiind originale, marcand exclusiv viziunea poporului român asupra cerului”, arată organizatorii.

În 2017 a apărut varianta itinerantă a expoziţiei, fiind vorba despre două standuri pe care sunt dispuse două monitoare. Pe fiecare monitor rulează în buclă povestea a patru sau cinci constelaţii. Fiecare monitor este dotat cu căşti pentru ascultarea poveştilor fără a-i deranja pe ceilalti vizitatori şi un afiş printat ce conţine informaţia existentă pe acel monitor.

Expoziţiea itinerantă comună este închinată boltei cereşti, un subiect fascinant al tradiţiilor româneşti ce fac parte din patrimoniul material şi imaterial naţional. A mai fost expusă la Satu Mare, Muzeul Cetăţii Oradea, Baia Mare, Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti-Oaş, Muzeul Castelul Corvinilor din Hunedoara şi Muzeul Castelul Karolyi din Carei fiind vizionată până acum de câteva zeci de mii de vizitatori.  La Complexul Astronomic din Baia Mare va fi deschisă din 18 decembrie şi va putea fi vizitată până în 31 ianuarie 2019.  Vernisajul va fi organizat în cadrul Festivalului „Crăciun în Maramureş”- 2018.

Mai multe informaţii veţi găsi pe site-urile: https://planetariubm.ro/constelatiiromanesti/ sau www.crt-ro.com

Mai puteţi citi:

Un centru de recuperare pentru copii din Sighetu Marmaţiei, premiu pentru bune practic

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite