Eroii români din adâncurile apelor. „Această meserie impune o condiţie fizică şi o stare de sănătate perfecte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Indiferent de condiţiile meteo, Ionuţ împreună cu colegii lui, intră în adâncurile apelor pentru a salva vieţi. FOTO : Arhivă personală
Indiferent de condiţiile meteo, Ionuţ împreună cu colegii lui, intră în adâncurile apelor pentru a salva vieţi. FOTO : Arhivă personală

Adâncurile apelor nu mai au prea multe secrete pentru ei. Cu măşti şi butelii care să le asigure în permanenţă oxigenul de care au nevoie, îmbrăcaţi cu un costum din neopren, scafandrii sunt cei care îşi scriu misiunile de salvare în spatele cortinei. Nu ies la suprafaţă decât atunci când intervenţia din adâncuri a dat rezultat şi pot răsufla că au mai salvat o viaţă.

În cele mai multe cazuri, munca depusă de scafandrii specializaţi nu este la vedere, nu îşi culeg laurii, dar în spatele fiecărei misiuni desfăşurate în condiţii dificile, se ascund oameni care îşi riscă viaţa de fiecare dată, punând mai presus viaţa semenilor.

Este şi cazul lui Ionuţ Ahriţculesei, un tânăr în vârstă de 31 de ani, angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş de zece ani. În primăvara lui 2017 s-a oferit să participe la admiterea pentru cursurile organizate de Centrul de Scafandrii al Forţelor Navale, iar în luna noiembrie era deja scafandru salvator.

Nu ştia ce provocări îl aşteaptă, iar cele două luni de curs intensiv, perioadă în care a trebuit să înveţe să înoate performant, să se adapteze la presiunile psihice care însoţesc acestă meserie, să înveţe fizica şi medicina scufundării, dar şi tehnicile de scufundare şi salvare în medii acvatice, l-au făcut să conştientizeze că această meserie i se potriveşte ca şi o mănuşă.

„Acest curs a fost cel mai greu, dar şi cel mai frumos din cariera mea. Deşi iubesc munca pe care o desfăşor ca paramedic şi ca pompier, simt că meseria de scafandru salvator mi se potriveşte ca şi o mănuşă. Mediul acvatic este ostil vieţii omului, drept pentru care această meserie impune o condiţie fizică şi o stare de sănătate perfecte. Experienţa dobândită la intervenţiile de stingere a incendiilor, accidente rutiere sau de resuscitare în cadrul echipajului de Terapie Intensivă Mobilă, este esenţială în desfăşurarea misiunilor de salvare a persoanelor din mediul acvatic”, spune Ionuţ Ahriţculesei.

Când a păşit pragul Centrului de Scafandrii al Forţelor Navale, a făcut un pas spre autocunoaştere. A învăţat să îşi testeze limitele, răbdarea, dar focusat pe o singură dorinţă – aceea de a lupta pentru viaţa semenilor.

„În aprilie, la admitere, mulţi candidaţi citeam cu admiraţie motto-ul expus la Centrul de Scafandrii al Forţelor Navale, „Dacă ar fi uşor, oricine ar putea face!”. Acum, la absolvire, am rămas foarte puţini, însă pot spune cu mândrie că am devenit scafandru profesionist. A fost o grea provocare, însă una foarte frumoasă”, acesta fiind mesajul lui Ionuţ imediat după absolvirea cursurilor. 

De la finalizarea cursurilor, a participat la zeci de misiuni, desfăşurate atât în Maramureş cât şi pe litoral. Împreună cu cei doi colegi cu care face echipă, Bogdan Cherteş şi Khristopher Haijdu, participă şi la misiunile de salvare din judeţele Satu Mare şi Sălaj, dar poate veni şi în sprijinul celor derulate în Cluj sau Bistriţa. În fiecare misiune pune mai presus viaţa celui pentru care se scufundă în întunericul adâncurilor şi face tot ce îi stă în putinţă pentru ca aceasta să fie finalizată cu succes. 

„Cel mai important lucru este încrederea deplină în colegii cu care mă scufund, fiindcă ne încredinţăm reciproc viaţa unul altuia. Indiferent de cât de reci sau tulburi sunt apele, mâna care te susţine şi cu care păstrezi contactul prin semne este cea care te ajută, îţi dă încredere sau la nevoie te salvează”, mai spune Ionuţ Ahriţculesei. 

Misiunile lui Ionuţ Ahriţculesei pentru salvarea de vieţi omeneşti sunt purtate sub luciul apei, în cele mai dificile condiţii. Este periculos de fiecare dată, dar satisfacţiile sunt multiple, mai ales satisfacţia unei vieţi salvate. 

Citeşte şi

Patru sportivi maramureşeni cu nevoi speciale, pe podium la Jocurile Mondiale de Vară, Special Olympics, din Abu Dhabi

FOTO A renunţat la munca în sistemul bancar pentru a-şi îndeplini pasiunea: fotografiază părinţi şi copii

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite