FOTO Enigmele Maramureşului. Crucile celtice din Ariniş şi colacul mortului înscris într-o cruce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maramureşul continuă să fie foarte atrăgător din punct de vedere al obiectivelor turistice pe care le are. Dincolo de bisericile de lemn pe care le cunoaşte toată lumea, Maramureşul se poate lăuda şi cu misterioasele cruci de piatră, unice în România, care se găsesc la Ariniş, dar nu numai.

Dacă unii le-au catalogat drept cruci celtice, sub această formă fiind prezentate şi pe siteul de promovare a acestei localităţi, alţii consider că aceste cruci sunt de fapt dacice, foarte asemănătoare cu cele celtice, însă cu o altă simbolistică.

În tradiţia creştină celtică, există mai multe legende care explică apariţia şi semnificaţia acestui simbol.      

“Astfel, una din legende atribuie apariţia crucii celtice Sfântului Patrick, care a propovăduit Evanghelia printre triburile celţilor. Istoricii consideră că acest personaj este unul real şi ar fi trăit şi ar fi răspândit mesajul evangheliei între anii 387 – 493. El ar fi transformat un simbol păgân, la care celţii ţineau nespus de mult, într-un simbol creştin, trecându-i pe celţi la creştinism.

Crucile celtice poartă pe de altă parte mărturii ale existenţei unui popor străvechi în aceste locuri. În urma războiului daco-celt din anii 60 înainte de Hristos, celţii au fost învinşi de Burebista şi marea lor majoritate au fost nevoiţi să se refugieze din faţa năvalei dacilor până pe actualul teritoriu al Germaniei. 

Totuşi, o parte dintre ei au continuat să convieţuiască în Transilvania în pace cu populaţia dacă, iar aceste cruci, chiar dacă aparţin unor vremuri mult mai apropiate de noi, păstrează memoria unui popor care a locuit în aceste locuri înainte de Hristos.

Crucile de piatră din Ariniş sunt un mister pentru specialişti. Acestea continuă să fie enigme pentru oamenii de ştiinţă şi sunt considerate atât vestigii celtice, cât şi izvoare protocreştine. Conform unor specialişti în domeniu, acestea ar fi de origine celtică, cruci similare regăsindu-se în Marea Britanie, acolo unde cultura vechilor celţi este cel mai bine reprezentată”, se arată pe siteul de prezentare al localităţii.

Cruci celtice sau dacice?   

“Problema crucilor din Maramureş este una foarte veche. Eu nu le numesc celtice pentru că ele nu sunt celtice. Cele două mari civilizaţii tradiţionale, civilizaţia dacică şi cea celtică, se duc parallel. Sunt civilizaţii din aceeaşi rădăcină, din rădăcina marii tradiţii carpatine, care este preistorică. Este adevărat că celţii au trecut pe aici. Noi avem acel colac, o cruce într-un colac. Un cerc care înseamnă soarele sau un colac. 

Asemenea cruci au fost scoase de sub pământ şi la Deseşti sau la Bogdan Vodă. Eu nu le spun cruci celtice, ci dacice. E adevărat că celţii au aceste cruci, în toată zona aceea din Scoţia, Irlanda, Anglia ş.a.m.d. Este soarele proiectat pe cruce, de fapt. O cruce într-un cerc înainte era simbolul lunii. 

La celţi simbolizează soarele. La daci e vorba de colacul mortului, un colac care este pâine ritualică. Nu e acea împletitură solară, ca funia de pe poartă. Ca formă sunt identice, dar ca funcţiune diferă total. Sunt foarte valoroase şi noi ţinem enorm de mult la ele”, a declarat Ioan Marchiş, directorul Direcţiei de Cultură Maramureş. 

Crucile de piatră nu sunt singurele mistere din Ariniş. Alături de acestea, pe raza localităţii, se regăsesc şi alte vestigii istorice, sub forma unor pietre inscripţionate cu litere şi cifre. Acestea sunt reprezentate pe forme geometrice de piatră, fiind foarte bine definite. Ce reprezintă cu adevărat toate aceste elemente din piatră rămâne încă un mister.

În ceea ce priveşte originea celtică a pietrelor de la Ariniş, reprezentanţii Muzeului Judeţean de Istorie se declară sceptici, considerând că acestea par, mai degrabă, cruci creştine, care au fost realizate ulterior existenţei celţilor pe aceste meleaguri.

Mai citeste si: EXCLUSIV "Dacii se înrudeau cu celţii, nu cu geţii!". Un arheolog cunoscut prezintă o teorie uimitoare

Misterul morţii lui Lenin, o enigmă pe cale să fie dezlegată?

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite