Efectele nefaste nebănuite ale gumei de mestecat. Cât de grav pentru sistemul digestiv este mestecatul în exces

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aromată şi mentolată, guma de mestecat a fost, probabil de când s-a inventat, printre preferatele copiilor sau adulţilor. Reclamele ne promit că ne fereşte de carii dentare. Medicii nu infirmă, dar completează cu nişte efecte mai puţin plăcute.

Mestecatul gumei poate avea, într-adevăr, efectul de a curăţa resturile alimentare dintre dinţi şi a ne ajuta, astfel, să înlăturăm apariţia cariilor dentare. Pe lângă asta, însă, guma de mestecat are mai multe efecte secundare la care puţini dintre noi ne gândim. Medicii spun că este vorba despre un şir de efecte care se ţin lanţ.

”Mestecând gumă, creşte secreţia salivară care merge în stomac şi acolo provoacă secreţia gastrică. În exces, aceasta provoacă gastrita”, explică dr. Gheorghe Lascu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie. De asemenea, mai spune el, un alt efect neplăcut îl poat avea asupra copiilor. ”Se pot produce deformaţii dentare, în special acolo unde dentiţia nu este încă bine formată”, explică el. La persoanele adulte, însă, problemele pot să apară acolo unde sunt lucrări dentare sau plombe.

Dacă guma pe care am ales-o conţine zahăr, problemele se pot exinde, în special dacă e vorba despre persoane cu diabet.

Legendele despre înghiţirea gumei, false

Despre înghiţirea gumei de mestecat au circulat o serie de legende, precum aceea că, odată ingerată, guma se lipeşte de intestine. Toate acestea sunt menite să sperie suficient de tare consumatorul, încât să evite acest lucru. Medicul Gheorghe Lascu spune că a întâlnit situaţii în care mămica a venit cu copilul la cabinet, speriată că cel mic a înghiţit guma. ”Nu se întâmplă nimic. Nu e plastic, e material biodegradabil, nu se întâmplă absolut nimic”, explică el.

Cu toate acestea, mai spune medicul, nu se recomandă guma de mestecat în exces. Dincolo de celelalte efecte secundare, mai poate să apară balonarea sau tulburări de tranzit, din cauza aerului pe care îl înghiţim. ”Acest lucru se întâmplă, desigur, şi când vorbim, şi când mâncăm sau bem apă, dar consumarea gumei de mestecat în exces poate duce la balonări ori alte tulburări de acest fel”.

Mai puteţi citi:

Cum funcţionează ecograful bunicii, metoda străveche folosită în Maramureş pentru a descoperi sexul fătului

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite