„Drumul Lung spre Cimitirul Vesel“ sau cum reuşeşte un irlandez să promoveze, de şase ani, satul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A şasea ediţie a evenientului „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, eveniment iniţiat de un irlandez stabilit în România, are loc la sfârşitul săptămânii viitoare, în 15 şi 16 august, la Săpânţa. Evenimentul se suprapune cu sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, pe care se creştinii o prăznuiesc în 15 august. Irlandezul care a iniţiat acest festival îşi propune să promoveze satul românesc.

Manifestările  se  vor  desfăşura, potrivit  informaţiilor  oferite  de  Peter Hurley, pe o pajişte din Săpânţa, în mijlocul căreia se va construi o scenă de lemn de 80 de metri pătraţi pentru joc,  în mijlocul căreia, pe un podium, vor fi instrumentiştii. 

Pentru că în acest an, acţiunea se derulează sub genericul ”La umbra marelui fus”, deasupra scenei va fi amplasat un fus din lemn de frasin, înalt de 5 metri, construit de meşterul popular Moş Pupăză. De acesta vor fi legaţi 900 de metri de  pânză  care vor acoperi scena, ca un parasolar. De asemenea, pe tot spaţiul vor  fi amenajate  ateliere  de meşteşuguri tradiţionale, iar Dumitru Pop Tincu, urmaş al celebrului Stan Ion Pătraş, va iniţia invitaţii în conceperea ”crucilor vesele”. 

De asemenea, Vasi Poştaşul le va vorbi despre muzica tradiţională, iar meşteşugarii vor dezvălui secretele olăritului, producţiei de lână, ale cioplirii crucilor din lemn, dar şi detalii interesante şi mai puţin cunoscute despre motivele populare româneşti sau multe alte istorisiri locale. „Sărbătoarea este o invitaţie la joc. Vom avea artişti importanţi în fecare zi, de la Grupul Iza şi Gheorghe Turda până la Mircea  Florian, unul  din  iniţiatorii  Cenaclului  Flacăra”,  spune  Peter Hurley.

 ”În fiecare an de Sfânta Maria am amplasat o piatră de hotar, o bornă, în promovarea satului românesc. Sunt aşa de încântat de conceptul nostru de anul acesta! Simt că ar putea să fie cel mai frumos dintre toate, pentru că sărbătorim esenţa satului în sine. Construim o scenografie în care elementele autentice sunt îmbinate într-un singur concept fermecător! Săpânţa e un sat viu, un fenomen complex! Acest fenomen poate fi trăit doar vizitându-l! Esenţa nu poate fi transpusă pe scena unui oraş sau în străinătate. Magia satului se simte doar aici, pe pământul lui. Anul acesta, sărbătorim această creaţie multimilenară: satul Carpatic autentic!”, mai declară irlandezul Peter Hurley, iniţiatorul acestui proiect.

Cea mai grea problemă în realizarea unei manifestări de o asemenea anvergură a fost partea financiară, motiv pentru care s-a apelat la sponsorizări şi donaţii. Institutul Cultural Român va oferi suma de 8.000 lei, dar şi Cosiliul Judeţean contribuie la finanţare. 

image

„Am înţeles că e important să sprijinim acest festival, de aceea în acestan, Consiliul Judeţean Maramureş a acordat o sumă de 20.000 lei acestei manifestări. De altfel, în acest an s-au acordat mai mulţi bani pentru cultură, prin finanţrea proiectelor culturale prioritare”, este de părere Gabriel Zetea, vicepreşedinte CJ Maramureş. 

Prefectul  Anton Rohian a apreciat faptul că Peter  Hurley realizează un demers de promovare şi conservare a tradiţiei satului maramureşean, iar consilierul judeţean Ioan Tivadar a remarcat că Peter Hurley cunoaşte foarte bine cultura maramureşeană, ştiind să discearnă între autentic şi non-autentic. „Dorim ca, vineri seara, după ce va fi gata scenografia, să facem un sfat al bătrânilor din Săpânţa. Ideea este că… bate inima tare în satul maramureşean!”, a conchis Peter Hurley.

Festivalul va reuni artişti, lăutari şi tarafuri care vor cânta doar muzică tradiţională din Maramureş şi, pentru o experienţă cât mai autentică, participanţii vor putea gusta bucate cu specific local, pregătite de câteva femei din Săpânţa şi vor avea ocazia, opţional, să se cazeze în casele localnicilor. Totodată, turiştii dornici să exploreze zona vor putea face acest lucru şi pe două roţi. În parteneriat cu Asociaţia Green Revolution, 40 de biciclete vor fi puse la dispoziţia acestora pentru a se bucura de frumuseţea peisajelor rurale maramureşene. „Mai ales când plecăm în vacanţă, mulţi dintre noi suntem «vânători» de experienţe speciale, unice. Cred că un astfel de moment se «coace» în Săpânţa în zilele de 15 şi 16 august 2015. Pentru oricine simte nevoia unei «infuzii» concentrate de autentic în viaţa de zi cu zi - mai ales pentru cei care traiesc în oraşele mari - pelerinajul la Săpânţa va fi o răsplată binemeritată!”, promite Peter Hurley.

Încă de la prima ediţie, din anul 2010, proiectul a reuşit să pună sub lumina reflectoarelor cultura vie a satului românesc, în special pe cea a Maramureşului. Printre succesele de până acum se numără: concertele inedite din Cimitirul Vesel de la Săpânţa, semnate de compozitorul irlandez Shaun Davey ("Vocile din Cimitirul Vesel" - 2010 şi 2014), concertele semnate de maestrul Grigore Leşe (Săpânţa - 2010, "Pe drumurile lu' Leşe" prin Târgu Lăpuş - 2011) şi concertul extraordinar care a contribuit la făurirea proiectului "Roots Revival România" (2013). 

Evenimentul este organizat de Asociaţia Interculturală de Tradiţii în parteneriat cu Ambasada Irlandei în România, Institutul Cultural Român, Consiliul Judeţean Maramureş, Primăria Săpânţa, Şcoala gimnazială Săpânţa, Şcoala de Artă “Gheorghe Chivu” Sighetu Marmaţiei şi Primăria Sighetu Marmaţiei.

Detalii despre transport, cazare, modalităţi de petrecere a timpului liber, dar şi alte informaţii utile pot fi găsite pe site-ul www.drumullung.ro sau pe pagina de Facebook a evenimentului www.facebook.com/DLCV.festival.

Cine este Peter Hurley

Irlandezul stabilit în România din 1994 îşi spune povestea pe un site. Acesta arată că a venit în România la îndemnul unui coleg, pentru a pune pe picioare o frmă de consultanţă. Acest lucru s-a şi întâmplat şi a lucrat în parteneriatul respectiv timp de 15 ani. ”După 15 ani în publicitate, timp în care am promovat tot felul de bunuri către români, am plecat din colectiv (firmă la care a rămas acţionar) pentru a promova România. Am pornit în cautarea esenţei României, acel ceva care m-a făcut în primul rând să mă mut aici, în căutarea adevăratelor valori care stau la baza identităţii voastre naţionale şi, dacă îmi permiteţi să zic aşa, a farmecului poporului”, îşi descrie el povestea, după care exprimă câteva păreri despre ţara care l-a adoptat. Toate acestea se găsesc pe site-ul  traditia.ro, unde de declară ”Irish by birth, Romanian by heart”.

Mai puteti citi:

Tradiţiile satului românesc, văzute de un străin: „Sunt preluate, abuzate şi lăsate de izbelişte“

Un irlandez, cronicar prin Ţările Române în mileniul 3: „Am scris o carte ca să vă arăt cât de frumoşi sunteţi şi ca străinii să vă înţeleagă mai bine“

Cum vede un străin ţara noastră: „România nu are prieteni şi din cauza clasei politice care nu poate exista fără să-şi bată joc de propriul electorat“

FOTO Irlandezul care face festival pe banii lui la Săpânţa

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite